Economie

Ce a spus directorul ANRE în Parlament despre majorarea prețurilor la carburanți

Directorul general al Consiliului de Administrație al Agenţiei pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Veaceslav Untilă, a fost audiat pe 12 martie în Parlament cu privire la scumpirea carburanților în ultima perioadă. Untilă a comentat și majorările cu aproape un leu din acea zi afișate de petroliști. 

Nu este întâmplător că aceste majorări s-au produs cu câteva ore înainte de audierile parlamentare. Ultimele audieri la comisiile parlamentare la care au participat și operatorii companiilor petroliere au confirmat voința de a trece la plafonarea prețurilor. Nu exclud că recentele majorări vin ca acumulări de resurse financiare suplimentare până la aprobarea proiectului de lege de pe agenda Parlamentului„, a declarat Untilă. 

În context, pentru a evita și alte majorări în perioada următoare, directorul general al Consiliului de Administrație al ANRE, Veaceslav Untilă, a propus Parlamentului câteva măsuri:

1. ANRE solicită abrogarea art. 4 al legii 461, care va aduce la liberalizarea completă a pieței carburanților. Niciun stat din UE nu reglementează piața produselor petroliere.

2 Plafonarea de către ANRE a prețurilor pentru produsele petroliere, similar cu proiectul din 2016-2018, dar îmbunătățit conform avizului ANRE, prezentat în contextul inițiativei deputatului Alexandru Oleinic.

3. Formarea prețului de comercializare cu amănuntul după metodele aplicate de Guvern, în cazul produselor social importante, prin limitarea adausului comercial.

4. Realizarea unor acțiuni menite să efectueze structura actuală a pieței produselor petroliere precum instituirea unui moratoriu provizoriu asupra autorizării noilor stații de alimentare și elaborarea unui plan național de amplasare a acestora, a propus Untilă. 

Unele benzinării din țară au afișat pe 12 martie prețurile majorate la carburanți. Astfel, benzina cu cifra octanică 95 a ajuns la prețul de 19 lei 25 bani, benzina extra la 20 lei 95 bani, iar motorina standard costă 16 lei 25 bani un litru.

Apropo, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Veaceslav Untilă, ridică un salariu oficial de 41 de mii de lei, însă în anul 2019 a ridicat o leafă de peste 60 de mii de lei pe lună cu tot cu sporuri salariale pentru performațe. 

Declarațiile au fost făcute de către acesta, la întrebarea deputaților în timpul audierilor din plenul Legislativului pe subiectul majorării carburanților din ultima perioadă, inclusiv pe 12 martie.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker