Social

Guvernul va putea să procure vaccin anti-COVID în regim de urgență

Guvernul are undă verde pentru a procura, de urgență, vaccin anti-Covid. Parlamentul a votat, cu 68 de voturi, în lectura finală, proiectul de lege care prevede acordarea dreptului Guvernului de a procura vaccin cu derogare de la Legea privind achizițiile publice.

Proiectul de lege a fost elaborat în urma solicitărilor Guvernului interimar pentru a urgenta procesul de vaccinare în masă a populației.

Proiectul propune stabilirea perioadei cuprinse între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă.

Este reglementată organizarea și realizarea procesului de comunicare cu operatorii economici, inclusiv depunerea ofertelor și clarificărilor prin Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (SIA RSAP) sau pe suport de hârtie, iar în cadrul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare – și prin e-mail. În cazuri de extremă urgență este prevăzută atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinelor anti-Covid prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

De asemenea, este stipulată plata în avans pentru achizițiile publice privind procurarea vaccinelor. Proiectul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al RM.

Precizăm că Guvernul a identificat în Fondul de rezervă, în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, suficientă estimativ pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin.

Sub aspect financiar, cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor constitui 60 000 lei pentru 338 600 doze (preț estimativ 10 dolari), ceea ce constituie circa 24,4% din necesarul de 1 386 115 doze. Conform estimărilor efectuate de către ANSP, pentru atingerea țintei de 70% populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze.

Luând în considerare că 1.386.115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin COVAX, 2.079.173 doze (pentru 30% populație) vor fi necesare de procurat prin COVAX la preț preferențial, restul 1.386.115 doze (pentru 20% populație) trebuie procurate de către țară”, arată documentul.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker