Social

O familie cu 4 copii, în pragul iernii, fără produse alimentare şi lemne de foc

O mie de lei. Atâta este bugetul lunar al unei familii tinere, cu patru copii, din satul Parcani, raionul Şoldăneşti. Părinţii, în vârstă de 23 şi, respectiv, 27 de ani, nu au un loc stabil de muncă. În plus, casa în care locuiesc este avariată. În urma cutremurului de la începutul toamnei, un perete s-a deteriorat și abia se mai ţine.

Vitalina Buznea se plânge că le este greu să se descurce. Soţul nu poate pleca în afara satului la muncă pentru că are interdicţie de a nu părăsi localitatea. În sat, el lucrează doar cu ziua şi atunci când îl solicită cineva. În medie, venitul lui lunar este de o mie de lei. Aceşti bani familia îi cheltuie pe mâncare.

Doi dintre copii merg deja la şcoală, iar ceilalţi doi stau acasă. Mezinul a împlinit trei ani şi familia nu mai primeşte indemnizaţia de întreţinere. deoarece au restanțe la plata pentru grădiniţă, copiii nu sunt primiţi în instituţie şi mama este nevoită să stea acasă cu ei.

Femeia susţine că angajaţii de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar fi refuzat să o înregistreze în lista şomerilor. Din acest motiv, dânsa nu a putut obţine ajutor social.

Elena Zgurean, şefa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Şoldăneşti, ne-a spus că instituția i-a prezentat mai multe oferte familiei respective. Rămâne ca soții să hotărască cine din ei merge la cursuri pentru a obţine o profesie și a se încadra ulterior în câmpul muncii.

Familia Buznea nu vrea decât să aibă un loc de muncă stabil pentru a se întreţine. Acum, în pragul iernii, nu au nici provizii, nici lemne de foc. Odaia unde se înghesuie toţi şase membri ai familiei are ferestre uzate, din care cauză în casă focul trebuie să ardă încontinuu.

Solicitat să se pronunțe pe marginea cazului, Valeriu Lopaci, primarul satului Parcani, spune că primăria nu dispune de surse financiare pentru a ajuta această familie. În sat sunt zeci de astfel de familii. Oricum, cu diferite ocazii, administrația publică locală le oferă diverse ajutoare.

Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker