ReutersSocial

Chiștelnița, satul cu 40 de străzi cu nume

Cu excepția centrului raional, Chiștelnița este prima în raionul Telenești localitate, care are străzi personalizate. Proiectul respectiv a fost lansat acum patru ani de către regretatul Ion Meleca.

Deținând funcția de inginer cadastral, el s-a consacrat acestui lucru. Ca rezultat, dânsul a selectat nu numai cele mai semnificative, dar și cele mai năstrușnice denumiri pentru străzile din sat. Spre exemplu, una din ulițele de la periferie se numește Coreeană.

După cum ne-a relatat Constantin Ciobanu, primarul satului, Chiștelnița n-a avut nimic cu Coreea. Pur și simplu, pe strada susnumită a trăit un profesor de geografie. Acesta explica într-un mod original locul țărilor pe glob după conturul geografic al satului natal. Astfel, potrivit explicațiilor profesorului, locul țării respective se află exact după casa dumnealui.

Străzile Chiștelniței au înveșnicit numele arhimandtricului Nicandru, care a fost deputat în primul parlament și care a votat independența. În numele unei străzi este imortalizat Tudor Brădescu erou căzut în războiul de la Nistru. Altă uliță poartă numele lui Aurel Colesnic, soldat căzut în Afganistan.

Cele mai multe denumiri de străzi totuși o poartă poeți și scritorii din spațiul românesc: Mihai Sadoveanu, Constantin Stere, Grigore Vieru, Eugen Doga și alții.

Atât primarul de Chiștelnița, cât și consilierii sătești remarcă importanța întroducerii denumirilor de străzi.
Inițiativa cu atribuirea denumirii străzilor a fost salutată și de localnici. Aceștia se arată convinși că lucrul dat este unul util.
Harta cu denumirile introdusă în GPS-ul mașinilor ”Urgenței”, a salvatorilor și ale poliției va înlesni ajungerea acestora la solicitanți.

Victor Sofroni

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația “Thomson Reuters” ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker