STOP FALS

Manipulare informațională în alegeri: transferul de imagine negativă

După primul tur de scrutin, când în competiția electorală au rămas doar doi candidați (și nu 9, câți au fost în primul tur), procedeele de manipulare informațională s-au diversificat. Unul dintre acestea, folosite de presa angajată politic, este transferul de imagine, bazat pe falsuri. Astfel, numele Maiei Sandu a fost plasat intenționat în contexte diferite, astfel încât să se creeze asocieri cu persoane compromise sau fenomene/fapte negative.

 

Maia Sandu a declarat că vrea să colaboreze cu actuala guvernare” – a titrat portalul Sputnik.md la 1 noiembrie 2016. În știrea cu acest titlu se anunța că lidera PAS ar fi declarat într-o emisiune la Unimedia că „vrea să coopereze cu actuala guvernare în cazul în care va fi aleasă în funcţia de Președinte al Republicii Moldova”. Fără să reproducă vreun pasaj din declarația Maiei Sandu și fără link direct la emisiune, autorul a formulat textul și titlul în așa fel, încât a ajuns la o afirmație falsă. Maia Sandu nu a spus că vrea să colaboreze cu actuala guvernare, față de care este într-o opoziție declarată explicit. Iată ce a declarat ea pentru Unimedia, răspunzând la întrebarea prezentatoarei dacă va colabora cu actuala guvernare în cazul în care va ajunge președinte: ”O să colaborez în măsura în care ei o să promoveze lucruri corecte. În situația în care vor dori să abuzeze de putere, să mimeze reforme și așa mai departe, nu o să colaborez, dar atunci când vor aproba legi de care Republica Moldova are nevoie, atunci evident că eu o să sprijin aceste legi. Atunci când vor încerca să ne mintă și sub pretextul unor reforme să aprobe legi care favorizează anumite grupuri de interese, atunci o să mă opun, o să explic ce se întâmplă.

– Dar în general președintele ar trebui să colaboreze cu Guvernul și Parlamentul?

– Într-o țară în care instituțiile publice sunt libere și independente, atunci am putea conta pe o conlucrare armonioasă între toate instituțiile statului. Din păcate, nu este situația noastră, dar putem să o schimbăm”.

 

Din cele declarate în emisiunea citată de Sputnik.md nu reiese că Maia Sandu își dorește o colaborare anume cu actuala guvernare. Prin lansarea acestui fals s-a urmărit realizarea unui transfer de imagine negativă de la guvernarea atât de criticată și dominată de corupție, către Maia Sandu, ca cititorii să o perceapă drept o aliată a guvernării, dar și ca pe o persoană care își schimbă convingerile pe măsură ce îi cresc șansele să acceadă la putere (știrea a apărut după primul tur de scrutin).

Un procedeu similar de manipulare informațională a fost folosit și în știrea apărută pe portalurile Today.md și Moldova24.info, sub denumiri diferite. Today.md a titrat: „Maia Sandu, candidatul care îl va elibera pe Filat din pușcărie”, iar Moldova24.info – „Așteaptă grațierea de la Maia Sandu? Vlad Filat a votat pentru cea pe care a făcut-o politician și de care își leagă speranțele eliberării”. În nici una dintre cele două texte nu a fost vorba despre grațierea lui Vlad Filat, ci despre faptul că acesta, aflat în prezent în închisoare, întrebat de jurnaliști pentru cine a votat, a răspuns: „pentru cod galben”, galbenul fiind culoarea de campanie a Maiei Sandu. Astfel, jurnaliștii au formulat un fals în titlurile celor două știri: Vlad Filat nu a făcut niciodată declarații în care să spună că speră să fie grațiat dacă Maia Sandu va fi președinte și nici candidata nu a făcut vreo promisiune în acest sens. Faptul că la ambele portaluri a apărut o asemenea afirmație arată că s-a dorit asocierea (bazată pe fals) numelui Maiei Sandu cu numele lui Vlad Filat, încarcerat și condamnat pentru infracțiuni de corupție. Astfel, transferul de imagine negativă – care reprezintă o tehnică de manipulare – a avut scopul de a-i forma candidatei un portret de complice la acțiuni de corupție, ceea ce nu corespunde adevărului.

Viorica Zaharia

 

 

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker