Economie

Gutuile, o afacere prosperă

Fermierul Vasile Cojocaru, în vârstă de 32 de ani, din Pohrebeni, își câștigă existența cultivând pe o suprafaţă de 14 ha gutui, un fruct care până nu demult era crescut doar pe loturile de lângă casă. Dânsul ne-a relatat că acum șase ani, beneficiind și de o subvenție de la stat, a plantat puieți de două soiuri autohtone: Azurie și Codreanca, iar acum se bucură deja de o roadă de aproximativ 200 de tone de fructe. 

Vasile Cojocaru a reușit să obţină certificat că gutuile crescute de el sunt ecologic pure. Pentru a proteja pomii de boli și dăunători, fermierul i-a tratat doar cu zeamă bordoleză, care are un impact nociv minim asupra mediului şi producţiei.

Fermierul de la Pohrebeni spune că nu duce lipsă de cumpărători. O parte mare din fructe este destinată pentru export, altă parte merge la producerea unei băuturi tari, a sucului și a gemurilor. 

Dian Savca, director executiv al organizaţiei teritoriale Orhei a Federaţiei Naţionale a Fermierilor a relatat pentru ”C” că şi alţi agricultori din regiune încearcă să cultive gutui, însă Vasile Cojocaru a reușit să implementeze soiuri noi și tehologii moderne, ceea ce-i permite să crească roade bogate şi de calitate.

                                                                      Ion Cernei 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker