Investigații

ANI nu a găsit incompatibilități la consilierul voluntar al lui Ilan Șor

„Cetățean care respectă legea”. ANI nu a găsit „incompatibilități” la consilierul „voluntar” al lui Ilan Șor.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu a depistat în cazul deputatului din partea Partidului Șor, Igor Himici, „Artist Emerit” și fost consilier „voluntar” al lui Ilan Șor, încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. El fusese denunțat la ANI că a deținut concomitent, după ce a acces în funcția de deputat, calitatea de director la o firmă, SRL „Hișido”.

Mai întâi, inspectorul de integritate a stabilit că, în perioada 23 august 2019 – 30 decembrie 2019, Igor Himici, pe lângă funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a deținut simultan calitatea de admi-nistrator al SRL „Hișibo”.

De cealaltă parte, Igor Himici a declarat angajaților ANI că firma la care a fost director, fiind în același timp în funcția electivă de deputat, nu și-a desfășurat activitatea de mai mulți ani și nici nu a ridicat salariu sau alte plăți. De asemenea, „ca persoană fizică și ca deputat, ca cetățean care respectă legea Republicii Moldova, a finalizat toate acțiunile și procedurile necesare, care au depins de el, pentru a pleca din funcția de director al SRL „Hișido” din cauza incompatibilității funcțiilor”.

El a subliniat că a depus toate eforturile necesare pentru a pleca din funcția de director începând cu septembrie 2020, dar actele nu au putut să fie perfectate din cauza că partenerul său de afaceri nu a fost în Republica Moldova.      

În plus, inspectorul de integritate a indicat că Himici a prezentat copia autentificată a extrasului din Registrul de evidență a do-cumentelor SRL „Hișido”, care confirmă înregistrarea ordinului de încetare a contractului de muncă din 20 septembrie 2019.

Prin urmare, inspectorul de integritate a constatat că Himici, pe parcursul deținerii funcției de administrator al SRL „Hișido”, nu a îndeplinit drepturile și obligațiile conferite prin lege și statutul acestei companii, fapt ce înlătură încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Igor Himici a absolvit dreptul și a fost solist în cadrul duetului de estradă „Retro”, motiv pentru care, în 2009, președintele comunist de atunci, Vladimir Voronin, i-a acordat titlul onorific de „Artist Emerit”.

În februarie 2016, Igor Himici a devenit consilier în domeniul cultural al lui Ilan Șor, după ce afaceristul condamnat în dosarul „Jaful secolului” a câștigat fotoliul de primar de Orhei.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la Comisia Electorală Centrală, Himici nu a indicat niciun salariu. Singurele venituri ale familiei – cei 164.000 de lei – au venit din salariul soției, angajată la compania „Avia Invest” SRL, firmă conectată la Ilan Șor, care a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău.

Alţi 40.000 de lei și 12.300 de euro au intrat în bugetul familiei ca donații la diferi-te evenimente. Himici a mai trecut pe hârtie un apartament care îi revine în proporție de 25 la sută și un automobil de model Hyundai Elantra, pe care l-ar fi achiziționat cu doar 10.000 de lei.  Un alt autoturism, un Mercedes în valoare de 52.000 de euro, produs în 2018, Igor Himici l-a luat în leasing și trebuie să achite costul mașinii până în 2021.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker