Social

Implicarea și oferirea de ajutor ne aduce și nouă satisfacție

În munca mea, cel mai mult îmi place că am fericita ocazie să descopăr oameni. De tot felul. Să întreb, să primesc răspunsuri, să ascult, să fiu auzită. Să descopăr lumea cu ajutorul oamenilor pe care îi intervievez, despre care scriu.

Sunt oameni și oameni. Oameni care îmi răspund pe scurt, simplu și sec, fără să știe cum să-și exprime emoțiile, și oameni care debordează de energie și îmi umplu unversul cu emoții și mă inspiră, mă motivează, mă ajută să continui să sper, să cred, să înțeleg că fac bine ceea ce fac.

De când cu pandemia, cunosc oamenii mai mult la telefon. Le aflu numărul, primesc o fotografie, sun și ne punem pe povestit. Și înțeleg că e suficient să vorbești ca să cunoști omul, fără să-l vezi.

Așa am cunoscut-o și pe Lilia Melnicenco – la telefon, într-o seară obișnuită din mijloc de săptămână. Și după aproape o oră de discuție mi-am dat seama că demult am epuizat întrebările pentru textul meu și că discutam ca doi oameni care se cunosc de multă vreme și că discuția noastră a trecut la subiecte cu ”date cu caracter foarte personal” .

Pentru că oamenii sunt a opta minune a lumii, dacă nu chiar prima. Iar doamna Lilia este un om minunat, un munte de energie și înțelepciune la cei aproape 70 de ani ai săi, care inspiră și motivează prin tot ce face pentru comunitatea sa, pentru ”ai săi”.

Se apropie de 70 de ani, dar spune că nu-și simte vârsta, conduce o asociație care oferă suport vârstnicilor din Șoldănești, face voluntariat și are o mulțime de hobbyuri care o mențin activă și energică. Din internet copie diferite modele după care croșetează și învață câte două poezii noi în fiecare lună, pe care le recită la diferite activități sau noaptea când are insomnii. Face gimnastică dimineața și seara și ține un regim alimentar fără abuzuri. Dar cea mai mare satisfacție i-o aduce munca pe care o face pentru a ajuta alte persoane în etate.

În 2014, după ce i-a decedat soțul, Lilia Melnicenco s-a pomenit într-o depresie care o lăsase fără motivație. Își pregătea actele să plece peste hotare la fiica ei, dar i s-a propus să devină voluntară „HelpAge” și a acceptat. La început distribuia pachete cu produse persoanelor în etate din oraș, apoi a preluat cantina socială și, la scurt timp, motivată să-și ofere suportul celor care au nevoie de ea, a fondat împreună cu alte două femei Asociația ”Viitorul – LRG”, cu „L” de la Lilia, „R” de la Raisa și „G” de la Galina. Astăzi ele coordonează alți 11 voluntari, care oferă ajutor sub orice formă vârstnicilor din Șoldănești. Fiecare voluntar are în responsabilitate câte 5 persoane pe care le vizitează și le telefonează regulat.

”Sunt multe persoane de vârsta mea, dar care o duc mult mai greu decât mine. Asta mi-a dat un imbold să facem un bine, să-i vizităm, să-i ajutăm. Acum pe timp de pandemie îi sun, îi ascult, ajut cu sfaturi. Oamenii ne cunosc, au numerele noastre de telefon. Implicarea și oferirea de ajutor ne aduce și nouă satisfacție. Comunicarea este foarte importantă pentru noi”, își motivează Lilia Melnicenco implicarea.

Istoria Liliei Melnicenco face parte din campania desfășurată de UNFPA Moldova, în colaborare cu „HelpAge International Moldova” în contextul Zilei Internaționale a Femeilor 2021 cu genericul ”Femeile în Leadership: Asigurarea unui viitor cu oportunități egale într-o lume a Covid-19”. 

Diana Lungu

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker