Social

Tăticii vor beneficia de îndemnizații paternale

Tații copiilor nou-născuți care au beneficiat de concediu paternal își vor putea primi îndemnizațiile. Cabinetul de Miniștri a aprobat în cadrul ședinței de miercuri Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire și modul de calcul a îndemnizației paternale.

Regulamentul garantează dreptul la îndemnizație paternală tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciuliul sau reședința în Republica Moldova.

După cum precizează Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Guvernului,  concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la nașterea copilului , pe o perioadă de 14 zile calendaristice în baza unei cereri în formă scrisă. Salariatul poate beneficia de o îndemnizaţie paternală, care va fi achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar stabilirea, evidența și organizarea acestei îndemnizații va fi efectuată de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Salariații asigurați în sistemul public de asigurări sociale au dreptul la îndemnizație paternală dacă confirmă un stagiu total de cotizare de cel puțin 3 ani, iar cei care confirmă un stagiu total de cotizare de până la trei ani trebuie să confirme un stagiu de cotizare de cel puțin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premărgătoare datei nașterii copilului.

Odată cu aprobarea mecanismului de stabilire, de calculare și de plată, tații copiilor nou-născuţi care au beneficiat de concediu paternal începând cu data de 27 mai curent, vor putea ridica îndemnizațiile paternale în aceleași condiții.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker