Social

8 avantaje legislative în R. Moldova prevăzute doar pentru femei

Egalitatea bărbaților și femeilor din Moldova în fața legii este prevăzută de Constituție, dar există câteva avantaje legislative de care beneficiază doar femeile. 

1. Femeilor nu le poate fi aplicată detențiunea pe viață.

Indiferent de infracțiunea săvârșită, femeile nu pot fi trimise după gratii pentru toată viața. De același avantaj se bucură și minorii. Acest lucru este prevăzut de art. 71, alin. 3 din Codul penal.

2. Femeilor care au copii cu vârsta de până la 8 ani nu le poate fi aplicat arestul contravențional.

Bărbații nu beneficiază de același avantaj, chiar dacă se află în aceeași situație – au copii cu vârsta de până la 8 ani. Măsura este statuată în art. 3   din Codul contravențional.

3. Femeile se pensionează mai devreme cu stagiu de cotizare mai mic.

Pentru 2021 este prevăzut că femeile se pensionează la 59 ani și 6 luni după 32 ani și 6 luni de muncă, iar bărbații la 62 de ani după 34 de ani stagiu. Potrivit unor modificări legislative din decembrie 2020, din ianuarie 2022 vor intra în vigoare prevederi potrivit cărora se revine la vârsta standard de pensionare de 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei. Totodată, se revine la stagiul complet de cotizare de 33 de ani pentru bărbați și 30 de ani pentru femei.

4. Femeile pot obține mai devreme dreptul la despăgubire pentru pierderea întreținătorului.

Potrivit art. 2031, alin. 2, lit. c, dreptul la despăgubire pentru pierderea întreținătorului se recunoaște femeilor care au împlinit vârsta de 55 de ani și bărbaților care au împlinit vârsta de 60 ani.

5. Femeile beneficiază de sancțiuni disciplinare mai blânde după gratii. 

Potrivit Codului de executare, femeile condamnate nu pot fi izolate mai mult de 7 zile cu titlu de sancțiune disciplinară. Codul de executare mai prevede o serie de avantaje pentru femeile condamnate gravide sau femeile condamnate care au cu sine copii.

6. Asigurarea medicală.

Până la începutul acestui an, doar femeile care exercitau în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii beneficiau de asigurare medicală acoperită de stat. De la 1 ianuarie au intrat în vigoare modificări legislative care au pus tații pe picior de egalitate cu mamele, după o hotărâre a Curții Constituționale. Curtea a notat că anumite diferențieri aplicabile în cazul bărbaților și al femeilor în favoarea femeilor sunt acceptabile, cu condiția ca acestea să urmărească protecția gravidității sau a maternității. 

7. Evidența militară.

Potrivit Legii cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, femeile sunt luate în evidența militară  numai în cazul trecerii lor în rezervă după îndeplinirea serviciului militar prin contract și excluse din evidența militară la atingerea vârstei-limită de aflare în rezervă sau în alte cazuri prevăzute de lege. Aceeași lege mai prevede că serviciul militar este obligatoriu pentru toți bărbații, cetățeni ai R. Moldova, în timp ce femeile cu pregătire specială necesară pot îndeplini serviciul militar prin contract.

8. Facilități în cadrul alegerilor.

În cadrul alegerilor parlamentare, potrivit Codului Electoral, o candidată independentă poate fi înregistrată dacă prezintă semnăturile a cel puțin 1.000 și cel mult 2.500 de susținători cu drept de vot. Regula generală prevede semnăturile a cel puțin 2.000 și cel mult 2.500 de susținători cu drept de vot pentru înregistrarea unui candidat independent.

Sursa: Bizlaw.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker