Electorala 2016: Voteaza informat

Să alegem un președinte de care să fim mândri!

    Persoanele cu drept de vot din diferite regiuni ale țării și moldovenii care se află peste hotare vor ieși duminică, 13 noiembrie 2016, la alegeri ca să voteze un președinte care să-i reprezinte și de care să fie mândri. Unele opinii și îndemnuri sunt consemnate mai jos.

 

Pavel Costaș, președintele Asociației Diasporei moldovenești din Regatul Spaniei „Salvados para salvar” (Salvați pentru a salva):

      „Cetățenii moldoveni din diasporă sunt foarte dezamăgiți de conducerea de la Chișinău, de aceea mulți refuză să participe la alegeri. Muncim ca să-i convingem, avem multe grupuri pe rețelele de socializare prin care îi îndemnăm să iasă la vot pentru binele țării. Sperăm ca toți să facă alegerea corectă în turul doi de scrutin”.

 

Lina Vdovâi, jurnalistă din România, originară din Republica Moldova:

      „În România, de fiecare dată când oamenii au ieșit la vot, în special, cei din diasporă, au reușit să schimbe semnificativ rezultatele alegerilor. Alteori, s-au mobilizat și au ieșit în stradă, protestând față de nedreptăți. Cred că România e un exemplu bun din acest punct de vedere. Cetățenii unei țări au forța de a schimba lucrurile, chiar dacă politicienilor de la guvernare nu le convine asta și-i descurajează. Ieșiți la vot în turul doi, e esențial pentru viitorul Moldovei”.

 

Mihail Sirkeli, directorul executiv al Centrului de Tineret Piligrim-Demo din UTA Găgăuzia:

      „Acum avem șansa să participăm direct la alegerile prezidențiale. Am redobândit acest drept cu greu, după ce ne-a fost furat din cauza unor jocuri politice. Trebuie să fim foarte responsabili să utilizăm acest drept, deoarece este un instrument de participare la guvernarea țării. Îndemn toți cetățenii cu drept de vot din Moldova, indiferent de etnie, să meargă la vot pentru a-și spune cuvântul, ca după alegeri să nu fie nimeni supărat pentru decizia luată. Vreau ca cetățenii, prin votul lor, să fie mândri de alegerea făcută pentru binele copiilor lor”.

 

Natalia Mardari, coordonatoare de program la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova:

„Să ieșim la vot! Pentru că vrem un președinte ales de fiecare! Vrem un președinte al nostru! Fă-ți auzită vocea, fă-ți auzită speranța, fă-și auzită voința! Moldova merită un președinte bun! Vino la vot!”

 

Mihail Dâra, cetățean din satul Lunga, raionul Dubăsari, localitate aflată sub jurisdicția regimului separatist din regiunea transnistreană:

      „Noi, moldovenii din Transnistria, cunoaștem poate cel mai bine ce înseamnă să trăiești într-un regim care te asuprește. De mai mult de 25 de ani ne sunt încălcate drepturile (la vot, la libera circulație, de a studia  limba română în școală). Nu știu când vom scăpa de acest blestem. De aceea, îndemn toți cetățenii să se mobilizeze și să meargă la vot ca să ne dea și nouă șansa, celor din Transnistria, să ne creștem nepoții într-o țară liberă, fără să mergem prin țară și să fim păziți de milițieni cu armele în spate. Poate eu nu voi mai ajunge să mă bucur de această libertate, dar nepoții să fie mândri de țara în care trăiesc”.

 

Ion Paladi, artist de muzică populară:

        „A ieși la vot este datoria fiecărui cetățean al acestei țări. Este datoria noastră de a vota pentru o schimbare, o șansă de a trăi mai bine noi, dar și copiii noștri. Îndemn toată lumea să iasă la vot, pentru a alege schimbarea spre binele poporului nostru. Orice vot contează!”

 

Poză: arhive personale/Lilia Zaharia

 

 

 

Programul de lucru al secţiilor de votare rămâne neschimbat

în turul doi

 

    În ziua alegerilor prezidenţiale din 13 noiembrie curent, secţiile de votare din ţară vor activa între orele 07.00 – 21.00. Programul ar putea fi prelungit cu cel mult două ore la secțiile de votare unde se formează rând din cauza numărului mare de alegători.

 

    Înainte de ora 07.00, când se deschide secţia de votare, preşedintele biroului electoral verifică urnele de vot (le sigilează), listele electorale, buletinele de vot și ştampilele, după care se întocmeşte un proces-verbal corespunzător. Acesta este semnat de toţi membrii biroului electoral al secţiei de votare (un exemplar se introduce în urna de vot), iar ulterior preşedintele biroului declară votarea deschisă.

 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), după expirarea programului de activitate, la ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare anunţă încheierea votării şi dispune închiderea secţiei de votare, iar membrii biroului încep numărarea voturilor. Codul electoral prevede că atât în ţară, cât şi peste hotare, programul poate fi prelungit, cu cel mult două ore, dacă la secțiile de votare se formează rând din  cauza numărului mare de alegători. În acest caz, biroul electoral informează consiliul electoral de circumscripție şi CEC despre această prelungire.

 

Lilia Zaharia

 

Această publicație este editată cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în această publicație aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker