Social

Unde este control, este şi calitate

Recent, pe str. Basarabia din Rezina o brigadă de drumari erau antrenaţi în plombarea gropilor. Am întrebat care trebuie să fie adâncimea gropilor, ca plombarea să fie calitativă? Mi-au răspuns că ar trebui să fie nu mai puţin de 5 cm, în caz contrar plombele se vor măcina în scurt timp. Pe sectorul în reparaţie însă erau gropi de 8 cm, dar şi de 1,5-2 cm. Cât vor ţine aceste plombe? Verifică cineva calitatea lucrărilor efectuate?

Victor Cebotari

 

Solicitat să comenteze adresarea rezineanului, Gheorghe Gâncu, viceprimarul orașului Rezina a spus că reparația curentă a str. Basarabia, cât și a căilor de acces către blocurile locative din cartierul 27 August, dar şi a unui segment al str. Eminescu se face conform planului de lucru al primăriei, stabilit în urma consultărilor publice cu cetăţenii la începutul anului. Lucrările sunt executate de către SRL „Autodel”, în baza unui contract de mică valoare încheiat prin negocieri directe.

Dl Gâncu a mai menţionat că segmentul străzii Basarabia de la str. 27 August și până la str. Burebista va fi asfaltat integral cu un strat de beton asfaltic cu grosimea de 3 cm.

 așa că  neregulile fixate de către V. Cibotari vor fi corectate. Viceprimarul a mai spus că responsabil tehnic de executarea acestor lucrări este inginerul Petru Bahnă.

Referindu-se la întrebările puse de Victor Cebotari, Petru Bahnă a spus că adâncimea medie a gropilor în cazul când se recurge la intervenţiile de plombare trebuie să fie de cca 5cm și mai mult, dar nu mai puțin de 3,0 cm. Cavitatea gropii trebuie să fie lipsită de praf și uscată. Marginile săpăturii se prelucrează cu bitum lichid sau emulsie bituminoasă. Betonul asfaltic așternut în gropi se tasează cu un compactator (1,5 tone) sau cu vibroplita. Plombările dacă sunt calitative pot rezista până la 6-7 ani. Calitatea lucrărilor o monitorizează specialiştii de la întreprinderea executoare, responsabilul tehnic, specialiştii de la Inspecția de Stat în Construcții și, de ce nu, populația, or, aceste lucrări se fac cu bani publici. „Lucrările care se efectuiază pe str. Basarabia sunt reparații curente şi nu intră în sarcina mea ca responsabil tehnic de câteva reaparaţii rutiere capitale în teritoriul primăriei Rezina”, a precizat Petru Bahnă, recunoscând că sfârşitul lui octombrie – începutul lui noiembrie nu este cea mai prielnică perioadă pentru lucrări rutiere, dar contractul este lucru sfânt și trebuie respectat. Cei care finanțează lucrările ar trebui să fie mai des pe șantier şi să supravegheze lucrările, a mai adăugat Petru Bahnă.

 

  Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat  reflectă poziţia Ambasadei.

 

Ion Perciun    

  Foto Valeria Golban facebook

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker