OrheiSocial

Un serviciu divin în memoria martirilor cauzei românești

La  9 martie  de  „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989  părintele Sergiu Aga, parohul Bisericii românești  ”Sf. Vasile” a oficiat  un serviciu  divin în memoria martirilor dela Orhei fiind secundat de activiștii unioniști de la Orhei. Părintele a relatat următoarele pentru gazeta ”Cuvântul”.

  Biserica Ortodoxă Română, având calendarul îndreptat, îi prăznuiește azi pe Sfinții 40 de mucenici din Sevasta, motiv pentru care România a declarat ziua de 9 martie: „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”, oferind o conotație mucenicească jertfei celor ce au suferit ororile comunismului.

Printre disidenții politici încarcerați la Gherla și Jilava a fost și orheianul nostru Paul GOMA – un gânditor și filosof de talie internațională, pe care această urgie molipsitoare ni l-a luat din rândurile celor vii anul trecut. Veșnică lui pomenire.

În același timp, trebuie să recunoaștem că urgia comunistă, aici în Basarabia a pornit mai dinainte de 44, mai precis: la 28 iunie 1940, când așa-zisa „eliberare” i-a luat viața celui a cărui nume poartă strada unde e amplasată Primăria Orheiului – Vasile MAHU – primar de Orhei și fost director al liceului de băieți, astăzi colegiu – „VASILE LUPU”. Acest patriot ce a avut grijă de orheieni cu atâta dăruire a fost imediat catalogat de bolșevici „dușman al poporului” ca și toată intelectualitatea și bunii gospodari ai Basarabiei. Drept urmare a fost exilat în Siberia, iar acolo a murit într-un spital din Krasnoiarsc. Fapt ce s-a aflat abia peste 50 de ani.

În aceeași perioadă de tristă amintire – în luna martie 1941, cu exact 80 de ani în urmă, pentru activitatea de dezrobire și de luptă împotriva propagandei comuniste, zeci de tineri basarabeni, din grupul de rezistență „MAJADAHONDA” au fost urmăriți și arestati de NKVD-ul de atunci condus de evreul Gavril Goldenberg. Unii dintre acești copii au fost închiși pentru 25 de ani, alții pentru 10 ani de pușcărie, pe când 8 dintre ei, majori fiind – au fost condamnați la moarte.

Anatol Guma, conducătorul mişcării, ucis de sovietici la 27 iunie 1941 alături de ceilalți 7 camarazi ai săi, în urma sentinței odioase a tribunalului bolșevic declara: – fapt consemnat în dosarul penal ce i s-a instrumentat – “Lupt împotriva regimului de ocupaţie, care ne-a furat libertatea, din convingere şi am un scop bine determinat: reîntregirea cu Ţara Mamă, discreditarea regimului stabilit în Basarabia”. Tot el încheia cu cuvintele: “Sunt tânăr şi iubesc viaţa şi libertatea. Oricine la 19 ani iubeşte viaţa şi luptă pentru ea”…

Sergiu Aga

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker