Evenimente

Au omagiat valorile, tradiţiile, vatra

La început de noiembrie, când munca pe ogoare s-a rărit, s. Sărătenii Vechi, unul din cele mai mari în raionul Teleneşti, cu rădăcini adânci în istoria veche și cea contemporană, caută să-şi adune băştinaşii şi să-şi omagieze valorile, tradiţiile, succesele, vatra. Sărbătoarea se numeşte Ziua Satului.

Festivitatea a încadrat un frumos spectacol literar-artistic. La intrarea în Casa de cultură a fost improvizată o scenă din baloturi de paie și oricare din săteni, mai ales copiii au avut posibilitate să se afirme ca declamatori, inclusiv ai propriilor versuri sau de interpreţi.

Vadim Drăguş a demonstrat sătenilor cel mai mare bostan pe care l-a crescut în gospodăria sa – de 16 kg, iar Gheorghe Cravciuc – cel mai mare iepure de muscă, având greutatea de 6 kg. Gospodinele au expus obiecte de artă populară aplicată, lucrate manual. 

În anul curent au sosit mai puțini oaspeți dintre sărătenenii plecați în lumea mare. Dar toţi au povestit despre activităţile lor, au îndemnat sătenii să-şi ia soarta în mâini şi să păşească mai încrezuţi pe calea europeană.

Satul a fost atestat documentar la 1436. A fost întotdeauna o localitate mare, importantă. Bunăoară, în 1774 Sărătenii aveau 145 de case, cu 45 mai mult decât în târgul Orheiului, iar Chișinăului  Sărătenii îi cedau numai cu diferența de 5 case… Moșia Sărătenilor a aparținut pe parcursul a mai bine de 200 de ani unor neamuri de boieri cu notorietate în istoria țării: Cantacuzino, Ghica, Rosseti, Sturza…

Nu este un alt sat în regiune care să fi dat țării atâțea oameni de vază precum e Sărătenii. E destul să amintim aici de neamul Anestiadi, neamul Vetrilă ş.a. Rodica Bârsan, profesoară și drectoarea muzeului din sat ne-a spus că doi factori au jucat întotdeauna rolul principal în faptul că foarte mulţi săteni au devenit savanţi, ingineri, medici, pedagogi, agronomi cu renume: a) cultul pentru învăţătură; b) solidaritatea între sărătenenii care, având performanțe, și-au ajutat consătenii să se afirme şi ei. „Suntem satul cu cele mai multe producții: agricultură, meșteșuguri, fabricarea materialelor de construcții, procesarea producției agricole… Investițiile de capital uman dau roade în satul nostru”, a fost de părere dna Bârsan.

Ion Cernei                                                                                       

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker