Social

Dialogurile dragostei închinate soţiei

Fiţi de acord, este ceva pe cât de neobişnuit pe la noi, pe atât de frumos şi înălţător: soţul a scris o carte despre soţia sa, care nu i-i doar consoartă iubită şi adorată, dar şi colegă de serviciu.

I-a adus elogii (binemeritate) şi în prima sa carte, cea despre satul natal, Clişova, din raionul Orhei, ieşită în 2019 de sub tipar. Acum însă medicul orheian Constantin Munteanu a muncit un an şi jumătate doar la cartea despre medica Lidia Munteanu.

”În mediul nostru profesional și didactic se obişnuieşte să se facă o trecere în revistă a activităţii profesionale, succeselor, dar şi personalităţii colegilor cu ocazia unor aniversări. După apariția monografiei despre satul natal, mi-am propus să scriu o carte despre Liduța, soția mea, cu care ne-a unit medicina, o meserie-destin pentru familia noastră. Am numit-o ”Dialogurile dragostei” nu întâmplător – dragostea a fost și este liantul care ne dă sens vieții de toate zilele, sentimentul care dă sens dăinuirii, dar şi ceea ce ne ajută să suportăm şi să învingem greutăţile în munca noastră foarte complicată, sprijinindu-ne unul pe altul cu sfatul şi fapta”, a remarcat medicul.

Protagonista cărții, care nu era de faţă când am discutat cu autorul şi am efectuat filmări (pe care le puteţi accesa pe www.cuvintul.md) , ne-a spus mai târziu că a simţit dintotdeauna dragostea, respectul, grija şi veneraţia ce i le poartă soţul şi că sentimentele sunt reciproce. Dar cele două fiice, ginerii și cei patru nepoți au fost primii cititori ai cărții:

Am citit-o şi eu cu deosebit interes, pentru că soțul a păstrat intriga – mi-a spus că voi afla multe lucruri interesante despre viața și activitatea mea din cartea pe care mi-a dedicat-o. Şi nu a greșit. Este o carte despre doctori, despre medicină, despre o meserie căreia trebuie să te dărui”, a remarcat dna Lidia.

Nadia Munteanu-Leu, una dintre cele două fiice ale cuplului Munteanu, doctorandă în medicină, care acum deține şi funcția de directoare a Centrului de Sănătate ”Munteanu”, spune că un medic-autor de cărți este o situaţie îmbucurătoare în familie.

”De ceva timp tata m-a mandatat pe mine să administrez Centrul, rezervându-şi timp pentru a scrie. Scrisul este una din plăcerile nevinovate, spre care l-a împins prietenul său din copilărie, scriitorul şi traducătorul Leo Botnaru. Așa că un Cehov în casa noastră este foarte binevenit”, a menționat în glumă fiica autorului.

După apariția exemplarelor de control ale noii lucrări, Constantin Munteanu ne-a spus că adună material pentru a treia carte – despre colegul său de facultate, Gheorghe Friptu, medic-savant, profesor universitar, șeful Catedrei de ginecologie a USMF ”Nicolae  Testemițanu”. 

În imagine: Soţii Constantin şi Lidia Munteanu.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker