Evenimente

Mihail Sadoveanu, neuitat la Teleneşti

Este o mare cinste pentru o localitate să se ştie părtaşă la opera unui colos al literaturii universale precum e Mihail Sadoveanu şi o mare onoare să fii din neamul care i-a servit scriitorului drept prototip pentru unul din cele mai vestite romane. La Teleneşti, cu ocazia a 55 de ani de la trecerea în neființă a vestitului scriitor, academician şi om de stat s-au împletit într-un omagiu ambele aspecte.

Marţi, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești s-a desfăşurat o  masă rotundă cu genericul: ”Sub zodia toamnei”. La întrunire au participat Vasile Șoimaru, doctor în economie, ex-parlamentar și autor de monografii, Boris Burcă, ex-președintele raio-nului Telenești, Ion Sava, om de afaceri, Eugenia Ioxa, șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești, Pavel Casian, șeful  Direcției Cultură, alte personalităţi din teritoriu, impătimite de creaţia romancierului.

Muzeograful Mihai Matei a pus accent pe unul din momentele din viața și activitatea scriitorului – pelerinajul său prin Basarabia în vara anului 1919, în rezultatul căruia au apărut notițele de călătorie ”Drumuri basarabene”. Această lucrare a servit drept temă principală de discuţie or, în actualul sediu al Muzeului de Istorie şi Etnografie din Telenești, la 1919 o casă boierească construită, dar niciodată locuită, se afla un spital, care a şi fost descris de către reputatul romancier. Spitalul s-a aflat în această clădire, care a aparţinut ginerelui boierului Teodosiu, mai bine de şase decenii.

Vasile Șoimaru a impresionat audiența cu o colecție din 36 de ediții ale romanului ”Neamul Șoimăreștilor”. În opinia dânsului, anume un reprezentant al neamului Șoimăreștilor din Moldova de dincoace de Prut, neam cu o vechime de peste 500 de ani şi din care face parte și Domnia Sa, a servit ca protagonist al romanului respectiv, considerat de unii drept ”Trei mușchetari” ai literaturii românești.

”Ultima ediție, achiziţionată acum un an, este și cea mai scumpă – 300 de roni or, un descendent al romancierului, care trăiește la Paris, pune mare preț material pe creația înaintașului său. Chiar a încercat să se judece cu mine, socotind că încalc dreptul de autor când folosesc numele Șoimaru. Am dovedit cu probe în instanță că noi suntem acei Șoimărești și că Sadoveanu nu a inventat protagonistul romanului său”, a remarcat dl Șoimaru. 

Domnul primar de Ciu-lucani Andrei Cibotaru a prezentat o comunicare foarte interesantă, întitulată: ”Drumeția lui Mihail Sadoveanu prin Basarabia anului 1919, un act de curaj din partea scriitorului”. Doamna Nina Movilă, profesoară la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” a vorbit despre ”Contribuția lui Sadoveanu la propășirea culturală a Basarabiei”. Mihai Matei s-a referit şi la traseul şi durata călătoriei lui Sadoveanu în Basarabia și însoțitorii săi. Participanții la masa rotundă au menționat rolul creației lui Mihail Sadoveanu şi impactul acesteia în procesul de renaștere a conștiinței naționale a românilor dintre Prut și Nistru.

”Aceste materiale despre viața lui Sadoveanu, fenomen literar inedit a cărui destin este legat și de orașul nostru, vor putea servi pentru informare şi documentare tuturor elevilor, profesorilor, istoricilor, împătimiţilor de opera scriitorului”, a remarcat Elena Ilescu, directoarea muzeului.

”Am contactat muzeele memoriale ”Mihail Sadoveanu” de la Fălticeni și de la Vânători-Neamț, unde festivitățile dedicate memoriei romancierului continuă. În viitorul apropiat Mihai Matei va pleca încolo pentru a prezenta o comunicare”, a precizat dl Șoimaru.

Mihail Sadoveanu (născut la 5 noiembrie 1880, Pașcani, decedat la 19 octombrie 1961, Vânători-Neamț) a fost un povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice.                                

În imagine: Vasile Șoimaru a menționat că nicăieri în Moldova nu a fost omagiată cu atâta emotivitate aniversarea de 55 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihail Sadoveanu.

 

Ion Cernei                                        

 

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker