Evenimente

Conducătorii auto prinși băuţi la volan vor urma un program probaţional antialcoolic obligatoriu

Suntem și pe:

Conducătorii auto prinși băuţi la volan vor urma un program probaţional antialcoolic obligatoriu.

 Mulți participanți la trafic continuă să conducă mijloacele de transport în stare de ebrietate. Ca rezultat, avem multe victime, inclusiv pierderi de vieţi omeneşti. 

Amintim că prevederile legii nr. 138 din 19.07.2018 intrate în vigoare pe 14.12.2018, stipulează că persoanele care conduc un autovehicol în stare de ebrietate riscă să fie private de dreptul de a conduce mijloace de transport, cu ridicarea permisului de conducere, iar dreptul anulat poate fi redobândit în anumite condiții, una dintre care este frecventarea programului probațional antialcoolic și antidrog obligatoriu, cu suportarea cheltuielilor de către beneficiar.

Persoanele domiciliate în raionul Rezina, care au fost private de dreptul de a conduce mijloace de transport, se află la evidenţa Biroului de probaţiune Rezina. Astfel, conducătorii mijloacelor de transport depistați în stare de ebrietate la volan și care au fost privați de dreptul de a conduce mijloace de transport prin hotărârea instanței de judecată sunt obligați să frecventeze Programul probațional antialcoolic și antidrog derulat de către consilierii de probațiune.

 Programul probațional se efectuează contra unei plăți de 4000 de lei. Solicitantul achită costul serviciului prin virament la bancă. „DRINK and DRIVE” este un program specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite privind conducerea autovehicolelor sub influența băuturilor alcoolice, are o durată de circa 3 luni şi este structurat în 12 sesiuni individuale și de grup. În cadrul sesiunilor, participanții la program vor fi antrenați în diverse activități, inclusiv de asistență la Centrul de Medicină Legală și în spitale. Obiectivul principal al  programului  este de a reduce rata de recidivă a conducerii sub influența alcoolului și majorarea siguranței în trafic. 

În cadrul Biroului de Probațiune Rezina se derulează primele sesiuni ale acestui program cu caracter educativ, la care participă 7 beneficiari.  Este de menţionat că anularea dreptului de a conduce mijloace de transport este o pedeapsă complementară. Pedeapsa principală este prestarea muncii neremunerate în folosul comunităţii de la 200 până la 240 de ore. În caz de eschivare cu rea-voinţă a condamnatului de la munca neremunerată în folosul comunităţii, aceasta se înlocuieşte cu închisoare, calculându-se o zi de închisoare pentru 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii. 

Lilia Rusnac, șefa Biroului de Probațiune Rezina                           

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker