ApropoPolitic

PSRM – partidul gogomanilor

Dicționarul explicativ al limbii române identifică sinonimele pentru gogoman prin prostănac, nătărău. Și acum dau amănunte asupra subiectului articolului. 

Așa dar, episodul 1. Citesc în fluxurile de știri părtinitoare PSRM: “Maia Sandu a mințit, în buget sunt surse pentru vaccinare împotriva Covid-19”. O confirmă și ex-ministra Viorica Dumbrăveanu pe Facebook: “În ultimul timp se observă o intensificare a acțiunilor de dezinformare a opiniei publice cu privire la neplanificarea surselor financiare pentru anul 2021 în scopul procurării vaccinului împotriva Covid-19, precum și lipsa surselor financiare pentru acest scop… Generalizând, pentru cei care NU cunosc și nici NU doresc să cunoască(!), vă informez că la moment există în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală cel puțin 15 mln lei”, scrie Dumbrăveanu.

Redau și din postarea Marianei Durleşteanu în adresarea către cetățeni: “Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuielile pentru teste Covid-19?” 

Două persoane cu simpatii la aceeași formațiune se contrazic! Sunt conștient de faptul că Marianei Durleşteanu i s-au furnizat aceste date, ea nu are nici o vină. De dezinformare m-am folosit și eu personal. O întrebare simplă către oponenți: cine a dezinformat?

Episodul 2. La postul de televiziune națională (care de fapt e a lui Igor) Moldova1 Dodon afirma: “Azi au crescut prețurile la combustibil. De ce au crescut prețurile? Evident că sunt și niște factori obiectivi, au crescut prețurile la burse și nu știu încă mai unde… Dar subiectiv este că avem un organ de reglementări stabilit de Plahotniuc… Nu avem un guvern stabil să ia măsuri…”

Eu, Igor Nicolaevici, am o întrebare: la începutul anului 2020 ați avut guvernul personal la mână și ce ați întreprins? De la înălțimea experienței mele am încercat să intervin – pe Slava Untilă l-am făcut cu ou și oțet, lui Ion Chicu i-am trimis și o metodologie din Macedonia de reglementare a prețurilor. Și? Nimeni n-a mișcat un deget! А воз и ныне там, cum s-au deprins să explice situația din timpurile când se credea că în bardak este întotdeauna ordine… 

Și încă o gogomănie… Subalternul lui Dodon, parteigenosse Bogdan Țârdea, face o descoperire: ”Mihai Ghimpu și Chiril Gaburici, prietenii Maiei Sandu, sunt importatori de carburanți. Și vă mai întrebaţi de ce avem așa prețuri la benzină și motorină?” 

Bogdane, am numai pentru tine şi pentru șeful tău informație confidențială. Tssss… în şoaptă: 98% din carburanți sunt importaţi în Moldova de trei companii multinaționale: „LukOil”, „Petrom” și „Rompetrol”. Așa că nu mai spune la nimeni, Bogdane! Dar eu te-am crezut… Mă gândeam să mă adresez la Mihai Ghimpu să-mi faciliteze niște tranzacții cu carburanți. Că parcă suntem prieteni…

Dragi cetățeni, ați înțeles de ce am apelat la descifrarea sensului și sinonimelor noțiunii de “gogoman”?!

P.S.: Văd ca Parlamentul se rățoiește să adopte un nou mecanism de stabilire a prețurilor, atașez metoda din Macedonia, ignorată de Guvernul lui Igor Dodon, descrisă într-un Apropo din unul din numerele trecute ale CUVÂNTUL-ui.

Pentru protejarea consumatorului, în Macedonia sunt folosite mecanisme care limitează strict cheltuielile companiilor petroliere. Benzinăriile au dreptul să practice un adaos comercial (cheltuieli plus profit) nu mai mare de 90 $ la tonă. În Moldova cu “metodologia” ANRE adaosul comercial poate atinge 200-250 $ la tonă. În perioada de creștere majoră a cotațiilor internaționale se folosește și micșorarea temporară a accizei.

Constantin TAMPIZA, ex-viceprim-ministru al RM, ex-ministru al Economiei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker