Politic

Mi-e prieten Platon…

La ședința recentă Consiliul Raional Telenești trebuia să aprobe decizia comisiei de concurs care l-a selectat pe Iacob Stegărescu în funcția vacantă de șef al Secției Construcții, Arhitectură, Gospodărie Comunală şi Drumuri. Se aștepta că majoritatea consilierilor vor susţine candidatura lui Stegărescu. Or, de la 2003 încoace funcțiile din autorităţile raionale se negociază între partidele de la guvernare. Fostul şef al Secţiei, Leonid Bercea, inginer-constructor de profesie, care s-a pensionat, era omul PD-ului și lumea se aştepta că noul şef tot om al PD-ului va fi. Însă Alexei Mereuță, consilier PD, s-a opus proiectului, declarând că Iacob Stegărescu nu întrunește calitățile profesionale, dar și etice pentru funcția respectivă.

”Mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevărul, a amintit Alexei Mereuţă fraza înaripată a filosofului antic Ammonius. Dl Stegărescu este de profesie inginer-ameliorator. În acest post însă este nevoie de un specialist bun în construcţii. Adelina Moraru, contracandidata dumnealui în concurs, este ingineră în domeniul construcţiilor şi întuneşte toate calitățile necesare pentru a face faţă sarcinilor de serviciu. Dânsa ar fi mult mai potrivită pentru această funcţie”, a declarat consilierul. 

I-a luat apărarea lui Stegărescu însăși Diana Manoli, președinta raionului, care a accentuat că la concurs dna Moraru a acumulat cu două puncte mai puțin decât Ia. Stegărescu. Mereuță însă a rămas neînduplecat: ”Apropo, cum s-a întâmplat că în comisia de concurs nu a fost nici un  inginer-constructor de specialitate? Cine putea să aprecieze mai bine profesionalismul, abilitățile candidaților decât nişte specialişti în domeniu?”

Nimeni nu a mai încercat să-l contrazică pe Alexei Mereuţă, dar totuși candidatura lui Stegărescu a fost pusă la vot şi a aprobată de majoritatea consilierilor. Intervenția lui Mereuță a avut însă efect: șase consilieri PLDM s-au abținut de la vot.  

”Eu înţeleg că Stegărescu trebuia primit la lucru, că-i omul nostru. Dacă candida într-o funcţie la Direcția Agricultură, tăceam. Dar ce să le spun alegătorilor mei despre asemenea afaceri? Admitem, că Stegărescu ar cunoaște mai bine construcția decât cealaltă contracandidată. Poți să cunoști bine automobilul și regulile de circulație rutieră, dar cine-ţi va încredinţa volanul unei mașini dacă nu ai în buzunar carnetul de șofer? Eu unul sunt convins că Adelina Moraru este mai bine pregătită şi merita mai mult acest post. Dar funcţia a fost pur şi simplu partajată”, ne-a spus după şedinţă consilierul.

Deşi nu a fost susţinut, Alexei Mereuță a reușit, credem, să-i pună pe gânduri pe diriguitorii rânduielii păguboase statornicite în APL-urile de la noi. Or, nu este normal ca funcţionarii din autorităţile publice să fie schimbaţi în dependenţă de coloratura politică a celor de la guvernare. Funţionarul trebuie să fie competent în domeniul în care-i angajat şi să servească statul, comunitatea, cetăţeanul, nu un partid sau altul. La noi, dimpotrivă, poţi să fii măcar cu stea în frunte, dar dacă nu reprezinţi partidul de guvernământ, a-i toate şansele să fii rugat să eliberezi locul. De aici, pe de o parte, avem acest traseism, când cei cu funcţii cât de cât schimbă partidele ca pe mănuşi, fără nici un fel de principii morale, vânzându-şi conştiinţa pe scaunul de sub ei, iar pe de alta – oameni slab pregătiţi sau chiar întâmplători în funcţii, dar cu ambiţii şi fără scrupule, care aduc daune domeniului şi cetăţenilor.

Consiliera Valentina Perebicovschi a apreciat curajul lui Alexei Mereuţă: ”Alexei a avertizat că trebuie să fim mai principiali și mai consecvenți în ce privește selectarea şi promovarea cadrelor. Odată și odată va trebui să organizăm concursuri echitabile de angajare, dacă vrem să facem schimbări cardinale în societate”, a fost de părere consiliera.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker