Politic

Legislația privind aresturile preventive, una dintre prioritățile noului ministru al Justiției

Una dintre prioritățile noului ministru al justiției, Alexandru Tănase, este modificarea legislației care prevede aplicarea arestărilor preventive. Aceasta este cea mai importantă problemă, care generează nemulțumirea avocaților și cetățenilor de rând. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Alexandru Tănase susține că aceasta este o problemă care distorsionează principiile fundamentale ale unui proces judiciar echitabil. „Cred că vom veni cu o serie de modificări legislative care ar trebui să redreseze brusc situația”, spune Alexandru Tănase. Ministrul mizează că în 6-7 luni să se ajungă la o proporție de aplicare a aresturilor preventive similară cu cea care a fost în anii 2007-2009.

Ministrul susține că această chestiune a fost discutată și cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care sunt nemulțumiți de situația creată privind aresturile preventive. „Este foarte complicat, dacă nu imposibil, să se intervină în procesul de luare a deciziilor a unui judecător. Lucrul acesta este ilegal,”, declară Alexandru Tănase.

Pentru soluționarea acestei probleme, ministrul spune că vor fi adoptate unele decizii la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii privind specializarea judecătorilor în municipiul Chișinău, astfel încât procurorii să nu mai poată să-și aleagă judecătorii la care merg după mandate de arest preventiv. „Astfel încât să fim siguri că repartizarea aleatorie este într-adevăr aleatorie și să fim siguri că în instanțe sunt condiții ca nimeni să nu intervină, să nu preseze judecătorul să ia o decizie sau alta”, afirmă ministrul justiției.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker