
Istoricul Octavian Țîcu a adus ”Caravana cărții” la Chiștelnița
Biblioteca Publică Chiștelnița l-a avut duminică oaspete pe Octavian Ţîcu, deputat în Parlamentul RM, doctor în istorie, coordonator-cercetător la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiințe a Moldovei, conf. univ. la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova. Domnia sa a donat instituției un set de apariții editoriale ale cărui autor este şi de carte românescă.
În cazul prezentării cărții „Ororile regimurilor totalitare în Basarabia” au fost abordate subiecte precum specificul Holocaustului în Basarabia, valurile de deportări şi consecințele acestora, interpretările actuale ale holocaustului nazist şi cel sovietic, precum şi recunoaşterea /nerecunoaşterea oficială a acestui flagel. Autorul a mai vorbit despre istoria fotbalistului Nicolae Simatoc, originar din Grimăncăuți, raionul Edineț, care în perioada interbelică, dar și după război, a fost unul din cei mai reprezentativi fotbaliști ai cluburilor spaniol, italian și australian, despre cartea, dar și filmul documentar, care varsă lumină asupra activității acestui sportiv.
Interesul prezenței a fost unul deosebit. Ilie Andrieș, inginer de profesie, ne-a relatat că o asemenea întâlnire aștepta demult: ”Octavian Țîcu este unul din istoricii tineri care se bucură de atenția noastră anume datorită iniţiativei de a prezenta adevărul istoric nu numai într-un auditoriu universitar, dar şi oamenilor de la sate, în cadrul unor dialoguri deschise, constructive, demonstrându-și spusele cu argumente credibile. Este nevoie să ne cunoaștem istoria astfel ca să nu mai repetăm greșelile ei. A fost o surpriză pentru noi, cei care am studiat cândva o altă istorie, plină de falsuri”, a remarcat dl Andrieș.
Întâlnirea s-a desfăşurat cu respectarea întocmai a specificului situației din țară şi restricțiilor impuse de pandemia Covid-19.
Constantin Ciobanu, primarul de Chiștelnița a fost de părere că venirea unui istoric pentru a se întâlni cu oamenii din sat era chiar necesară:
”Marea majoritate a sătenilor nu au trăit în perioada așa numitului socialism dezvoltat, unde era o închipuire a bunăstării, iar generația care a fost martora deportărilor și foametei, a iobăgiei colhoznice a plecat dintre noi. Iată de ce este nevoie ca un istoric precum Octavian Țîcu să se întâlnească cu lumea, să-și prezinte cărțile şi viziunile racordate la adevăr. Ne-a bucurat această inițiativă”, a relatat primarul de Chiștelnița.
În cadrul Campaniei naționale „Săptămâna memoriei”, dl Țîcu a dorit să viziteze rudele lui Tudor Brădescu, polițist, unul din eroii căzuți în timpul evenimentelor sângeroase de la Bender în vara anului 1992 şi să le aline durerea cu o vorbă bună. Istoricul a vizitat și casa lui Constantin Donos, cumnat al eroului căzut, unde a discutat despre viața și fapta de sacrificiu a tânărului care a întrat în eternitate la 23 de ani. Numele lui Tudor Brădescu îl poartă gimnaziul și o stradă din localitate.
Biblioteca satului și cea a gimnaziului au beneficiat de câte o donație de carte românească, din care cititorii vor avea ocazia să-şi aprofundeze cunoștințele vizavi de tematica abordată.
Eleonora Latu, bibliotecară