Social

Istoricul Octavian Țîcu a adus ”Caravana cărții” la Chiștelnița

Biblioteca Publică Chiștelnița l-a avut duminică oaspete pe Octavian Ţîcu, deputat în Parlamentul RM, doctor în istorie, coordonator-cercetător la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiințe a Moldovei, conf. univ. la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova. Domnia sa a donat instituției un set de apariții editoriale ale cărui autor este şi de carte românescă. 

În cazul prezentării cărții „Ororile regimurilor totalitare în Basarabia” au fost abordate subiecte precum specificul Holocaustului în Basarabia, valurile de deportări şi consecințele acestora, interpretările actuale ale holocaustului nazist şi cel sovietic, precum şi recunoaşterea /nerecunoaşterea oficială a acestui flagel. Autorul a mai vorbit despre  istoria fotbalistului Nicolae Simatoc, originar din Grimăncăuți, raionul Edineț, care în perioada interbelică, dar și după război, a fost unul din cei mai reprezentativi fotbaliști ai cluburilor spaniol, italian și australian, despre  cartea, dar și filmul documentar, care varsă lumină asupra activității acestui  sportiv.  

Interesul prezenței a fost unul deosebit. Ilie Andrieș, inginer de profesie, ne-a relatat că o asemenea întâlnire aștepta demult: ”Octavian Țîcu este unul din istoricii tineri care se bucură de atenția noastră anume datorită iniţiativei de a prezenta adevărul istoric nu numai într-un auditoriu universitar, dar şi oamenilor de la sate, în cadrul unor dialoguri deschise, constructive, demonstrându-și spusele cu argumente credibile. Este nevoie să ne cunoaștem istoria astfel ca să nu mai repetăm greșelile ei. A fost o surpriză pentru noi, cei care am studiat cândva o altă istorie, plină de falsuri”, a remarcat dl Andrieș. 

Întâlnirea s-a desfăşurat cu respectarea întocmai a specificului situației din țară şi restricțiilor impuse de pandemia Covid-19. 

Constantin Ciobanu, primarul de Chiștelnița a fost de părere că venirea unui istoric pentru a se întâlni cu oamenii din sat era chiar necesară:

Marea majoritate a sătenilor nu au trăit în perioada așa numitului socialism dezvoltat, unde era o închipuire a bunăstării, iar generația care a fost martora deportărilor și foametei, a iobăgiei colhoznice a plecat dintre noi. Iată de ce este nevoie ca un istoric precum Octavian Țîcu să se întâlnească cu lumea, să-și prezinte cărțile şi viziunile racordate la adevăr. Ne-a bucurat această inițiativă”, a relatat primarul de Chiștelnița.         

În cadrul Campaniei naționale „Săptămâna memoriei”, dl Țîcu a dorit să viziteze rudele lui Tudor Brădescu, polițist, unul din eroii căzuți în timpul evenimentelor sângeroase de la Bender în vara anului 1992 şi să le aline durerea cu o vorbă bună. Istoricul a vizitat și casa lui Constantin Donos, cumnat al eroului căzut, unde a discutat despre viața și fapta de sacrificiu a tânărului care a întrat în eternitate la 23 de ani. Numele lui Tudor Brădescu îl poartă gimnaziul și o stradă din localitate.

Biblioteca satului și cea a gimnaziului au beneficiat de câte o donație de carte românească, din care cititorii vor avea ocazia să-şi aprofundeze cunoștințele vizavi de tematica abordată.

Eleonora Latu, bibliotecară

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker