Autorităţile publice locale: ce fac şi pentru cinePoliticRezina

Consiliul Orăşenesc Rezina a restituit havuzul administrației raionului. Cine va răspunde pentru cheltuielile suspecte încă nu se știe

Consiliul Orășenesc Rezina a decis să restituie în proprietatea publică a Consiliului Raional havuzul și valoarea lucrărilor de amenajare a scuarului din str. 27 August, 1.

Consiliul Orasenesc Rezina a returnat

În nota informativă la decizie se concretizează, că acest obiect, alături de alte bunuri, a fost transmis gratuit din proprietatea Aparatului președintelui raionului în octombrie 2015. 18 consilieri orășeneşti au acceptat atunci donația, deşi procedura de transmitere a fost făcută cu încălcarea art.8 alin.(4) și art.13 din Legea cu privire la proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale, art.9 alin.(2) lit. i) din Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, fără a solicita în prealabil acordul Consiliului Orășenesc. 

A ieşit din funcţiune chiar în perioada de garanţie

“Bunurile respective au fost transmise în gestiune economică Întreprinderii Municipale „Servicii Comunal Locative Rezina”, care în perioada când obiectul se afla încă în termen de garanție, a constatat că havuzul a ieșit din funcțiune din cauză că suprafața este deteriorată, iar teracota de pe fundalul havuzului este ridicată cu tot cu beton și apa pătrunde în stația de pompe și în subsolul Primăriei. Conducerea Primăriei s-a adresat administrației raionului să soluționeze problema cu antreprenorul care a executat lucrările. Dar până în prezent părțile nu și-au onorat obligațiunile prevăzute în contract, deşi perioada de garanție nu expirase. Astfel, considerăm că proprietarul inițial a trecut sub tăcere cu viclenie sau din culpă gravă viciile bunurilor donate”, se mai menționează în nota informativă. 

CUVÂNTUL a dezvăluit în câteva articole istoria suspectă a afacerii administrației raionului Rezina din 2015 camuflată sub lucrări de amenajare a teritoriului adiacent Primăriei orașului, dar prin care, în realitate, în modul cel mai obraznic, au fost spălate câteva sute de mii de lei din bugetul raionului.

Proiectul havuzului și construcția lui n-au fost coordonate cu administrația orașului. La licitaţia de selectare a antreprenorului pentru acest obiect au participat trei firme, dintre care două – SRL „Litarcom” şi SRL “Capillati”, ambele administrate de favoriții preşedintei raionului Eleonora Graur – Liviu Jitari și Andrian Covaș. Câștigătoare a fost declarată SRL “Capillati”, care s-a angajat să realizeze prevederile contractului într-o lună.

La momentul pregătirii primului articol la această temă, Adrian Furdui, o rudă a președintei raionului, care atunci, fiind condamnat într-un proces de judecată la Chișinău, exercita funcţia de arhitect al orașului Rezina, a declarat că proiectul amenajării scuarului (de fapt construcţia havuzului sub pereţii clădirii Primăriei) nu a fost coordonat şi nici aprobat de administraţia oraşului şi el nu cunoaşte nimic despre acest obiect.

Pentru că preţul achitat firmei SRL “Capillati” trezea mari suspiciuni, redacţia ziarului CUVÂNTUL s-a adresat după consultaţii la SRL „OPAL-Succes”, o întreprindere din Chişinău, specializată în construcţia de piscine, havuzuri, băi etc. Arătându-le fotografia havuzului din Rezina, i-am rugat pe specialiştii de acolo să estimeze costul unui astfel de obiect. A doua zi am şi primit răspunsul: tot echipamentul ar putea fi procurat cu maximum 4.300 de euro, iar lucrările de construcţie a cadei ar costa circa 3.000 de euro. Adică “opera” administraţiei raionului şi SRL “Capillati” valora cel mult 160.000 de lei.

Havuzul însă a fost transmis Consiliului Orăşenesc având indicat prețul de 598 mii 550 lei.

Preţurile la o parte din materiale şi lucrări au fost majorate de câteva ori

Conform actelor prezentate redacției de colaboratorii Consiliului Raional (Contractul de antrepriză, devizul de cheltuieli, procesul-vebal de recepție, câteva facturi de achitare aprobate cu semnăturile E. Graur, M. Rusu pe de o parte și A. Covaș  pe de alta și achitate integral, afacerea ar fi una normală.

Solicitat de redacție să analizeze cifrele indicate în aceste documente vizavi de lucrările executate real, un inginer cu experiență în domeniu ne-a declarat că majoritatea preţurilor la materiale şi lucrări sunt umflate de cel puţin 2-3 ori. 

De exemplu, pompa nr-E5-32-4 instalată la havuz, care în magazine costă circa 6 mii de lei, în devizul întocmit de SRL “Capillati” a fost trecută la preţul de 31 mii de lei; instalarea unui metru pătrat de pavaj pe piaţa din Republica Moldova costă 70-90 lei, iar în deviz este trecut cu 225 lei, hidroizolarea estimată la 7539 lei în genere nu s-a făcut, montarea a cinci stâlpi de iluminare în versiunea SRL “Capillati” costă 14468 lei, iar a cinci corpuri de iluminat – 9074 lei, preţuri de asemenea exagerate. 

Lista acestor exemple poate fi prelungită şi comanditarul obiectului, responsabilul tehnic de acest obiect nu puteau să nu ştie sau erau obligaţi să vadă şi să nu admită asemenea falsuri. Şi dacă nu au reacţionat în modul cuvenit, înseamnă că au avut motiv”, a concluzionat expertul nostru, care a solicitat să nu-i publicăm numele.

După aceste dezvăluiri, redacţia, şi mai ales rezinenii, aşteptau că organele de drept din teritoriu, dar şi Consiliul Raional vor lua atitudine, pentru că era vorba de o sumă importantă de bani publici cheltuită în mod fraudulos. Nicio reacţie concretă, deşi organele de drept naționale au fost sesizate și la acest subiect. 

Iar în scurt timp administraţia raionului s-a spălat pe mâini, transmiţând havuzul la balanţa Primăriei Rezina. Adică, mai departe voi băteţi-vă capul…


Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker