ReutersSocial

Proiecte de revitalizare a tradiţiilor şi obiceiurilor comunitare, combinate cu interesele zilei de azi

UE susține R. Moldova. Proiecte de revitalizare a tradiţiilor şi obiceiurilor comunitare, combinate cu interesele zilei de azi.

Asociația de Băștinași din Cotiujenii Mari ”Răzeșii”, directoare executivă, Larisa Râbac este unica entitate din regiunea Orhei care a beneficiat din partea PNUD Moldova și Elveția de două granturi: „Trecutul glorios – prezentul continuu”, care prevede Crearea unui centru de resurse pentru tineri” (1000 dolari) şi “Dezvoltarea traseului turistic „Tezaurul strămoşesc”(60000 dolar) predestinate pentru dezvoltarea și lansarea traseului turistic ”Tezaurul Strămoșesc” în parteneriat cu 3 primării învecinate (Cotiujenii Mari, Rogojeni și Cobâlea) și dezvoltarea primelor servicii turistice (agro-pensiuni, cramă de țuică, harmanul mierii, locație amenajată pentru organizarea festivalurilor de talie regională și internațională, 3 muzee, din care – unul amenajat într-o bașcă de piatră la Rogojenii Vechi, în parteneriat cu 3 operatori turistici private. Contribuția locală trebuie să fie de cel puțin jumătate din valoarea totală a proiectului.

Larisa Rabac a menționat pentru CUVÂNTUL: Proiectele urmează să fie implementate în cadrul unui parteneriat constructiv între 3 localități megieșe: Cotiujenii Mari, Cobâlea și Rogojeni, cu participarea a două Asociații Obștești, 4 SRL specializate în activități de turism și clusterul apicultorilor, sub coordonarea AO AdB ”Răzeșii”.

Primul proiect este destinat tinerilor şi are drept scop revitalizarea meşteşugurilor, tradiţiilor şi obiceiurilor comunităţilor noastre, combinate cu interesele zilei de azi. 

Cel de-al doilea proiect  – “Crearea și promovarea unui nou traseu turistic” este strâns legat de primul şi, în opinia noastră, va contribui la dezvoltarea economică a zonei, explorarea inteligentă a resurselor naturale, antropice, culturale și istorice, meșteșugurilor, apariția și multiplicarea fermelor moderne, serelor eco, prisăcilor, stânelor. 

Proiectul are scopul de a dezvolta produse turistice inovatoare și atractive, cu preparări și degustări de vinuri și țuică autohtonă, combinate cu gastronomia locală, promovarea activităților și serviciilor complementare turismului, ca apicultura/apiterapia, cultivarea producției ecologice, creșterea animalelor și păsărilor pe lângă casă, care vor oferi produse de o calitate deosebită față de producția în masă, păstrarea, revitalizarea patrimoniului cultural al localităților Cotiujenii Mari, Cobâlea și Rogojeni. Proiectul dat va fi o trambulină în explorarea acestei zone atractive din punct de vedere turistic. Rogojenii Vechi necesită o atenție deocebită în dezvoltarea sa ca spațiu de atracție turistică și va spori imaginația și creativitatea aplicanților în următorii ani. 

În procesul de creare a traseului turistic ”Tezaurul strămoșesc” în zona de Nord-Est a republicii cu legendele, indicatoarele, strategia de promovare și dezvoltare a teritoriului, cu personal instruit în domeniul turismului, fiecare dintre localităţile partenere va amenaja şi inaugura muzeul satului, va instrui personalul specializat în servicii turistice. 

Ne-am propus să pregătim trei case de cazare cu 30 de locuri. Fiecare cameră va avea grup sanitar, sistem de epurare a apelor reziduale. În curţile respective urmează să fie create spații de joacă, piscină, saună, foișoare, spații verzi și mini livezi cu pomi fructiferi, mini ferme.  

Mai prevedem amenajarea unei crame, a unui beci pentru degustarea băuturilor autohtone, promovarea brandului local ”Țuica răzeșească”, instalarea echipamentului de procesare a mierii și promovarea brandului local ”Mierea răzeșească”.

Traseul creat va spori potențialul valoric al festivalurilor, târgurilor care se organizează în zona respectivă, va contribui la organizarea mai multor activităţi de masă, cum ar fi: Școala de vară a studenților-practicanți în restabilirea construcțiilor istorice, siturilor; Concursul sculptorilor în piatră; Școala tinerilor apicultori; Școala tinerelor țesetorese; Școala tinerilor reporteri multimedia; Clubul cercetașilor ținutului natal.

Un rol aparte în realizarea acestor proiecte îi este rezervat Diasporei, care se implică tot mai activ în dezvoltarea localităților de baștină, incluisv şi în implementarea acestor două proiecte.

Recent, la Cotiujenii Mari, în cadrul acestor proiecte, au început a țese țoluri. După o perioadă mai îndelungată de pregătire a materiei prime și a utilajului necesar, un grup de femei din partea locului a purces la confecționarea țolului moldovenesc, intenția dată fiind susținută și de primăria comunei, care a repartizat localul unde meșterițele își desfășoară activitatea. La Cotiujenii Mari de mai mult timp se dorea readucerea tradiției de a țese covoare și țoluri. Dar era dificil de colectat toate dispozitivele. Și mai problematică s-a dovedit a fi selectarea meșterițelor care să cunoașcă meșteșugul și să dorească să se implice, spune Larisa Râbac. 

Actualmente, la țesutul covoarelor și țolului sunt antrenate șase gospodine. După Raisa Popescu și Lidia Balan echipa a completat-o Eudochia Dascăl, Eugenia Railean, Claudia Tolstenco și Natalia Puşcaş. Experiența acestora este urmată și de generația tânără. În timpul liber, mai multe fete vin și țese alături de ele.

De altfel, tinerii din comună se implică în toate evenimentele organizate de membrii asociației băștinașilor. Juniori din Cotiujenii Mari, împreună cu diaspora, au realizat diverse activităţi în cadrul proiectelor în derulare “Trecutul glorios – prezentul continuu” şi “Dezvoltarea traseului turistic “Tezaurul strămoşesc” . 

De menționat că Igor Roga este participant al programului organizat în cadrul ”Capitalei tineretului 2020-2021”, finanțat de ambasada SUA în Moldova și realizat cu suportul PNUD/MDL.

Text Tudor Iașcenco, foto, video Victor Sofroni

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația “Thomson Reuters” ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker