Economie

Care este impactul scumpirii carburanților asupra economiei și cetățenilor R. Moldova?

Care este impactul scumpirii carburanților asupra economiei și cetățenilor R. Moldova?

Iată ce răspunde la acestă întrebăre expertul economic Veaceslav:„Produsele petroliere în E. Moldova sunt consumate în felul următor: 70% din toate produsele petroliere este motorina și circa 95% este benzina. Benzina este în cea mai mare parte consumată de către persoanele fizice. Conform unor calculi, în anul trecut suma totală a plăților în pluspentru carburanți pe care noi le-am efectuat în anul 2020 a fost peste 100 milioane de lei”, a concretizat Ioniță pentru ZdG.

În opinia expertului cei mai mari perdanți sunt agricultorii și transportatorii.

Agricultorii sunt perdanți de două ori. Prima oară din simplul motiv că ei plătesc accize pentru drumurile pe care nu le utilizează. A doua oară – prin faptul că cel mai mare adaus comercial în perioada de criză a fost aplicată asupra motorinei. În anul 2020 agricultorii au plătit sute de milioane de lei nejustificate pentru motorina procurată. Și atunci mă întreb, care este rolul subvențiilor mici pe care le-a oferit statul agricultorilor, dacă cei din urmă au fost nevoiți să le ofere mai departe companiilor petroliere?

O altă categorie mare de perdanți sunt transportatorii, în special – serviciile de taxi. Deci, nu putem spune că această scumpire va avea un impact major asupra economiei, dar, în opinia mea, și în continuare vor exista multe cheltuieli nejustificate ale agricultorilor și transportatorilor”, a mai accentuat expertul.

Tendința de majorare a prețurilor la carburanți a început la mijlocul lunii decembrie, când atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu aproximativ 50 de bani, iar anul s-a încheiat cu încă o scumpire neesențială – de 1-2%.Ulteriro carburanții s-au scumpit încă de câteva ori.

,Astfel benzina cu cifra octanică 95 a ajuns să se vândă la pompă în medie cu 18,30 lei, un litru de motorină – 15,60 lei, al gazului lichefiat – la aproape 11 lei.

Scumpirile curente sunt cauzate și de majorarea accizelor la importul carburanților cu 9%, începând cu 1 ianuarie 2021, menționează experții.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker