Social

Doctoră la ţară

„Îmbrăcând halatul, trebuie să dai dovadă de răbdare, să ai compasiune față de pacienți, să fii un bun psiholog, dar să pui şi suflet în ceea ce faci’’. Acestea sunt unele din principalele calități, descrise de Liuba Grăjdean, medică de familie la Centrul de Sănătate din satul Olișcani, raionul Șoldănești.

Liuba Grăjdean activează în domeniul ocrotirii sănătății de trei decenii, timp în care a reușit să obțină o experienţă bogată, acumulând totodată noi şi noi cunoștințe. Or, cum spune doctora, teoria medicală este minoră față de activitatea practică. În anul 1979, dna Grăjdean a absolvit Școala de Medicină din orașul Bălți, pregătindu-se să devină felceră-laborantă. Deoarece a obţinut diplomă cu menţiune, aceasta i-a facilitat admiterea la Universitatea de Medicină din Chișinău, unde timp de șase ani Liuba Grăjdean studiază la Facultatea Pediatrie, iar apoi urmează un an de rezidențiere.

Tânăra specialistă este repartizată să muncească în satul Olișcani. După cum ne mărturisește doamna doctoră, era străină în localitate, dar a reuşit să se acomodeze şi să se afirme fiind sprijinită şi de soţul ei, medic-stomatolog. În primii ani de muncă cea mai bună îndrumătoare i-a fost Olga Ioncu, pe atunci medică pediatră la ambulatoriul din Olișcani, Eroină a Muncii, cavaleră a mai multor distincții guvernamentale. Astăzi, cu mult drag, Liuba Grăjdean își amintește de sfaturile și vorbele cu tâlc ale doamnei Ioncu. Mulțumiri mari Liuba Grăjdean aduce și dascălilor care au ghidat-o, dar și părinților care au susținut-o și au încurajat-o pe calea ce urma să o parcurgă.

În satul Olișcani, pe timpuri, era un spital mare. După o reformă în sistemul de sănătate, spitalul și-a sis-tat activitatea. Mai târziu a fost deschisă o secție de gastrologie a spitalului raional din Șoldănești. Deși era pediatră de specialitate, Liuba Grăjdean ne spune, că a muncit și în această secție, însă nu regretă, căci mai târziu i-a fost mai ușor să stabilească diagnosticul corect, dar și să prescrie tratamente eficiente. În 1986, personalul medical în frunte cu soții Liuba și Mihail Grăjdean își începe activitatea într-un sediu nou, dotat și amenajat corespunzător cerinţelor. Zece ani mai târziu, Liuba Grăjdean face cursuri de medică de familie și astfel primește o nouă specializare. După ce Ministerul Sănătății vine cu o nouă reformă – de a trece Centrele de Sănătate la autogestiune. Liuba Grăjdean, fiind directoarea instituției curative, nu ezită și dă start pro-iectului de trecere a instituției la finanțare autonomă. A muncit foarte mult la acest proiect, susținut de Consiliul Raional, de Ministerul Sănătății și de Compania de Asigurări în Medicină.Centrul de Sănătate din satul Olișcani a fost a 12 instituție medicală autonomă din țară. Astfel, acesta este dotat cu utilaj pentru laborator clinic și biochimic. Locuitorii pot efectua un șir de investigații gratuite în localitatea de baștină. Cu eforturi mari, Liuba Grăjdean, împreună cu managerul Centrului de Sănătate Olișcani, Mihail Grăjdean, implementează un proiect prin care reușesc să construiască un oficiu al medicilor de familie în satul Samașcani, raionul Șoldănești. În 2012 instituția medicală își începe activitatea. Medic de familie este angajată o tânără specialistă.Oficiul este dotat cu utilajul necesar, inclusiv un aparat ultrasonografic modern.

O altă treaptă urcată de soții Grăjdean este implementarea unui proiect în sumă de peste două milioane de lei. Acesta prevede reparația capitală și dotarea unui bloc al instituției medicale din Olișcani.

Acestea au fost unele din reușitele și succesele Liubei Grăjdean pe parcursul a 31 de ani de activitate. Doctora se bucură de faptul că este înconjurată de un personal medical competent, responsabil, înțelegător și cu grijă faţă de pacienţi. Cea mai mare împlinire a sa, ne spune Liuba Grăjdean, sunt cei trei copii, actualmente trei doctori. Se bucură nespus de mult de îmbrățișările nepoților și de succesele remarcabile ale întregii sale familii.

 

Tatiana Vrăjitoru

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker