Electorala 2016: Voteaza informat

Alegeri cu enigme

Potrivit datelor preliminare afişate pe site-ul cec.md, în turul II al alegerilor prezidenţiale din 13 noiembrie candidaţii la funcţia de preşedinte al R.Moldova au înregistrat următoarele rezultate: Igor Dodon – 834081 voturi (52,11%), Maia Sandu – 766593 voturi (47,89%). Coaliţia PAS, PPDA, PLDM a declarat că va contesta rezultatele scrutinului în instanţele de resort, considerând alegerile fraudate.

În imagine: Rezinenii au votat mai activ decât în turul I, astfel că la ora 18-30 raionul era pe locul II în republică după rata de participare (53,24%)

 

 

Rezultatele turului I.  Cifre și nedumeriri

În raionul Rezina, perioada dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale a fost una relativ calmă – nu au fost semnalate incidente, depuse contestații și alte plângeri privind desfășurarea campaniei electorale. Afirmarea aparține lui Ruslan Socol, președintele Consiliului electoral al circumscripției raionale (CECR) Rezina.

Conform portalului CEC.md și procesului verbal al CECR Rezina, prezentat CEC, la scrutinul din 30 octombrie c. în listele electorale de bază au fost incluși 42104 alegători, iar alți 3557 de alegători au fost înscriși în listele electorale suplimentare. Pe când de fapt, conform proceselor verbale ale celor 42 de birouri electorale, suplimentar la secțiile de votare au primit buletine de vot doar 1674 de alegători, inclusiv: 134 alegători la 33 de secţii de votare din mediul rural, 423 de alegători la cele 8 secţii din perimetrul or. Rezina și 1117 alegători veniți din orașul și raionul Râbnița.

Nimeni nu ne-a putut da un răspuns logic de ce în procesul verbal este indicat că în listele electorale de bază pentru secţia de votare nr. 42 Râbniţa figurează cifra 3000 de alegători şi de ce la capitolul alegători incluşi în listele suplimentare de la aceeaşi secţie de votare este indicată cifra 3000 în loc de 1117, câţi alegători au fost în realitate. Autorii procesului verbal mai arată că rata de participare a râbniţenilor a fost de 18,62% (!?). Ruslan Socol motivează că ei au completat procesul verbal precum  prevede formula din programa electronică.

 Pentru comparație, vom menţiona că în localitatea Varnița, Anenii-Noi au fost constituite două secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, inclusiv una cu nr. 42. Conform procesului verbal întocmit de biroul electoral al acestei secții, la capitolul numărul alegătorilor incluși în listele electorale de bază este indicat „0”, iar în listele suplimentare figurează 1446 de alegători, care s-au prezentat la secție și care au  primit buletine de vot. Astfel, cota de participare a alegătorilor la acea secție indicată în procesul verbal este de 100%, ceea ce ni se pare corect. Harababura de la Rezina, pe lângă faptul că a stârnit multiple suspiciuni, a denaturat indicatorul „procentul de participare a alegătorilor”.

În listele de bază pentru turul I de scrutin, în cele 42 de secții de votare din circumscripția electorală nr. 26 Rezina au fost incluși 39103 alegători. În listele electorale suplimentare au fost înscriși încă 1674 de alegători. Real la votare au participat 21166  de alegători, rata participării fiind de 51,91% şi nu 46,35%, cât figurează în datele CEC-ului.

   

Turul II

Turul doi al scrutinului prezidenţial la Rezina la fel a fost marcat de enigme. Potrivit lui Ruslan Socol, la deschiderea secțiilor de votare în listele electorale de bază au fost incluși 38987 de alegători. În procesul verbal al Consiliului electoral despre rezultatele alegerilor însă este indicat că în listele de bază au fost incluși 42083 de alegători, iar în cele suplimentare – 3439 alegători (!?) şi asta în situaţia când, conform legislaţiei în ambele tururi votarea se face după aceleaşi liste electorale. În informația de pe portalul CEC.md se menţionează că birourilor electorale din raionul Rezina le-au fost distribuite 41139 buletine de vot, dintre care 17519 au fost neutilizate și anulate. Iar în dimineața zilei de 13 noiembrie R. Socol afirma că în ajun au fost transmise celor 42 de birouri electorale 42387 de buletine de vot. exact ca și în turul I. La întrebarea de unde s-a luat şi unde a dispărut diferența de 1248 de buletine de vot un răspuns argumentat nu am primit, preşedintele CECR reiterând că „aşa-i programa CEC”.

La ora 12-30, conform datelor CEC, la cele 42 de secții de votare s-au prezentat 11796 de alegători, inclusiv 1237 înscriși în listele electorale suplimentare, dintre aceștia 1121 de alegători fiind din raionul și orașul Râbnița.

La fel ca și în primul tur, pe parcursul zilei de 13 no-iembrie c. la Rezina a activat Serviciul de eliberare a actelor de identitate. Potrivit şefei serviciului în cauză, Svetlana Borgan, în această zi au fost perfectate și eliberate 59 de acte care le-au permis deținătorilor să participe la scrutin. 57 de beneficiari ai acestor acte au fost din stânga Nistrului.

Către ora 18-30  au primit buletine de vot 22391 de  alegători, depășind cu 1225 numărul total de alegători care au participat în primul tur. Astfel raionul Rezina a ieşit pe locul II după rata de participare a alegătorilor la scrutin (53,24%). Cei mai activi alegători s-au dovedit a fi cei din Saharna, unde la acea oră votase 180 din 223 de alegători (80,72%) și Buciușca, unde din 210 alegători au votat 130 (61,90%).

În total la alegerile de duminică, în raionul Rezina s-au prezentat la urne 23566 de alegători. Dintre aceștia 3529 de alegători au fost înscriși în listele suplimentare, inclusiv 264 de alegători aflați în Penitenciarul nr.17 și alți 3000 – veniți din raionul și orașul Râbnița.

După cum ne-au spus la Consiliul electoral raional al circumscripţiei nr. 26, în adresa lor duminică a parvenit o singură contestație. Liliana Leșan, reprezentanta candidatei Maia Sandu a atenționat Consiliul asupra transportării organizate cu autobuze şi rutiere cu numere de înmatriculare transnistrene a cetăţenilor din partea stângă a Nistrului la  secţia de votare nr. 42. Potrivit L.Leşan, majoritatea șoferilor acestor vehicule nu aveau actele în regulă. Dânsa cerea ca CECR Rezina să anunțe ANTA despre aceste încălcări ale legislației. Ruslan Socol a spus că contestația Lilianei Leșan a fost expediată Secției juridice a  Comisiei Electorale Centrale.

 

Râbniţenii au invadat duminică Rezina

Duminică holul şi coridoarele spațioase ale Pa-latului de Cultură Rezina deveniseră neîncăpătoare pentru alegătorii din Râbnița, care pentru prima dată au manifestat un interes atât de mare pentru alegerile preşedintelui R.Moldova. Piața din faţa Primăriei Rezina între orele 10-00 și 18-00 a fost transformată în parcare pentru o mulțime de autobuze, microbuze, automobile care transportau în mod organizat oamenii din stânga Nistrului şi care nu mai încăpeau în parcarea din str. Matrosov. Mulți dintre aceștia se indignau că nu le-au fost create condiții normale pentru a participa la votare, deşi în discuţii nu se sinchiseau să vehiculeze cu sintagme de genul „statul vostru”, „ne-a trimis prezidentul nostru” etc., având în vedere regiunea separatistă şi pe Şevciuc, iar mijloacele de transport aveau pe parbriz, la vedere, „drapelul” aşa-numitei republici moldoveneşti nistrene. Alţii, dimpotrivă, erau mulțumiţi că vameșii moldoveni duminică au fost indulgenți ca niciodată, iar poliția rutieră este foarte amabilă; că administraţia Rezinei a deschis piaţa centrală pentru staţionarea transportului râbniţean. Am stat de vorbă cu șoferul unei rutiere. Dânsul mi-a spus, că nu votează deoarece nu este cetățean al R. Moldova, dar alegătorii pe care i-a adus sunt din satul Molochișul Mare și nu au plătit călătoria, cheltuielile fiind suportate de către patron – administrația Parcului auto din Râbnița.

Rezinenii și râbnițenii dintotdeauna au fost colegi, prieteni, cunoscuți. Printre stropii de ploaie ba ici, ba colo se înfiripau discuții, bineînțeles, la tema zilei. Astfel, fără mare iscoadă puteai afla că prețul unui vot oscilează între 50 și 300 de lei. Alții se arătau mulțumiți de faptul că nu au achitat 8 ruble transnistrene pentru rutieră. Majoritatea nici nu ascundeau că au votat pentru candidatul Dodon. L-am întrebat pe un vechi coleg de șantier, cum vine treaba: azi votează pentru președintele R. Moldova, iar peste câteva săptămâni va vota cu altul, de la Tiraspol. Dânsul, fără înconjur, mi-a răspuns că anul trecut a votat şi pentru başcanul Găgăuziei. Între timp, fluxul de râbniţeni nu contenea.  Către ora 21.00 cele 3000 de buletine de vot destinate pentru secţia nr. 42 s-au epuizat şi vreo 200 de râbniţeni n-au reuşit să voteze.

 

10 : 31 pentru Igor Dodon

Cele 23321 de voturi vala-bil exprimate duminică pentru pretendenţii la funcţia de preşedinte al R.Moldova s-au repartizat în felul următor: pentru Igor Dodon – 13653 (58,54%), pentru Maia Sandu – 9668 (41,46%). În 10 localităţi – Cuizăuca, Echimăuți, Ghiduleni, Horodiște, Ignăței, Lalova, Țâpova, Meșeni, Țareuca și Țahnăuți alegătorii au dat preferinţă Maiei Sandu, în celelalte 31 – lui Igor Dodon.

 

Zi nefavorabilă la propriu și la figurat

Duminică, la ora șapte, la Ţânţăreni s-a stins lumina. La căminul de cultură, acolo unde a avut loc turul I al alegerilor,  nu era nimeni. M-a dumerit Vasile, telefonistul, care tocmai pornise gene-ratorul la stația telefonică: ”Secția de votare au mutat-o la școală. La casa de cultură am tras frig, nu șagă, în primul tur!” a spus Vasile.

După ce am votat, cu o maşină de ocazie am ajuns la Teleneşti. La Consiliul electoral al circumscripţiei raionale (CECR) erau doar două suflete: Leonid Turea, membru al Consiliului și juristul Valentin Ursu.

De la ei am aflat că preșenditele Consiliul electoral al circumscripţiei raionale Sergiu Lazăr a plecat în satele unde în urma ploilor secţiile de votare au rămas fără energie electrică. Penele de curent din cele cinci localităţi (Țânțăreni, Negu-reni, Târșiței, Căzănești, Brânzeni) au fost remediate peste 1,5 ore.

La secția nr. 24/1 dislo-cată în incinta Centrului raional de Cultură Mihai Doroftei, președintele comisiei, era foarte enervat. Cu câteva minute înainte în secție fusese o persoană care se declarase observator național din partea PSRM: ”Nu mi-a prezentat nici un fel de acte, m-a luat la trei parale că safeul nu este la locul lui și a plecat”, se revolta preşedintele.

Liniştindu-se un pic, mi-a spus că lumea este mai activă ca în primul tur.  

La sediul PSRM din Telenești nu era nimeni. La cantina din piața comercială n-avea cine deservi clienţii. ”Fetele s-au dus să voteze: care în oraș, care la Inești ori Ciulucani. Trebuie să schimbăm ceva în țara asta”, mi-a spus patroana, menţionând că peste puţin timp cantina va lucra în regim normal.

 

Orhei, frecvență descătușată

Fluxul de oameni spre secțiile de votare din Orhei către ora 12.00 s-a întețit. Unul dintre observatori, activist PD, mi-a explicat: ”Vine mai multă lume fiindcă Șor a ridicat restricția față de orășeni impusă în turul I să boicoteze alegerile. Nu-i adevărat că PD-iștii de aici votează mai mult cu Dodon, vă veți convinge la sfârşit, în satele conduse de primarii noștri Maia Sandu va avea prioritate”, mi-a spus băiatul.

La sediul din Orhei al formațiunii DA erau câțiva tineri, reprezentanţi ai PAS şi Veaceslav Mustovici, vicepreședintele organizaţiei teritoriale a PPEM. Toţi discutau încontinuu la telefoane cu observatorii din sate, concomitent completând o tăbliță.

”Cu siguranță vom avea rezultate pozitive în raionul Orhei, pentru că s-a muncit mult. Nu pot prognoza totalurile pe țară, dar cred că în aceste alegeri se duce lupta între viziunea europeană și mentalitatea de moscal din subconștientul nostru”, a spus Igor Ivanov, liderul raional PAS. Tinerii au fost de părerea că mulţi dintre PD-știi locali s-au angajat fățiș în campanie pentru Dodon. Drept dovadă au pomenit de cazul de la Step-Soci, când primarul Mihai Băcioi l-ar fi agresat pe observatorul PAS Nicolae Vulpe din cadrul secției de vot din comună în preajma secției de votare pentru faptul că filma microbuzul cu care primarul ar fi adus cetățenii la vot.

 

Neregulile, umbra oricărui scrutin

Pe durata zilei de duminică la secţiile de votare nr. 2 şi nr. 3 din cartierul Nordic al oraşului Orhei a fost înregistrat câte un caz de fotografiere a buletinelor de vot. La alt sector de votare au prins de cercul unde era insertat numele lui Igor Dodon un pliculeț cu un prezervativ în el. În primele două cazuri vinovații au fost depistați, în al treilea – nu.               

Totuși, Alexandu Malai, preşedintele Consiliului electoral al circumscripţiei raionale Orhei ne-a relatat, că votarea s-a desfăşurat fără dificultăți.

”Important că penele de curent nu au afectat activitatea secțiilor de votare. Am solicitat operatorii să încarce de seara bateriile laptopurilor, astfel ca în cazul unor pene de curent acestea să funcționeze până la depășirea problemei”, a menţionat dumnealui.

În opinia președintelui CECR Orhei cea mai serioasă deviere de la program a fost deschiderea cu o întârziere de un sfert de oră a secţiei de votare din localitatea Zorile.

 

Maia Sandu, lideră a scrutinului la Orhei și Telenești 

În raionul Orhei, Igor Dodon a pierdut masiv în fața Maiei Sandu, care a acumulat în ansamblu 60,23% din voturi. În nouă primării, cele mai mari, cum ar fi Peresecina, Susleni, Ciocâlteni, Brăviceni, Trebujeni ş.a. Maia Sandu a acumulat peste 70 la sută din voturile participanţilor la scrutin, iar la Mitoc – aproape 80%. Igor Dodon a avut o susţinere mai mare decât contracandidata sa doar în cinci din cele 38 de primării din raion: Bulăieşti, Ivancea, Berezlogi, Podgoreni şi Sămănanca.  

În orașul Orhei cu Maia Sandu au votat 56,76% din alegătorii prezenţi la urne. 

În raionul Telenești majoritatea alegătorilor participanţi la votare în 29 de primării au preferat s-o susţină pe Maia Sandu şi doar în două primării prioritate a avut Igor Dodon. La Mândreşti pentru lidera coaliţiei PAS, PPDA, PLDM au votat 85,69% din participanţii la scrutin, la Ciulucani, Sărăteni, Hirişeni, Câşla, Budăi, Teleneşti – 79-70 la sută. Candidatul PSRM a avut prioritate doar la Bogzeşti şi Pistruieni. 

 

Şoldăneştenii l-au preferat pe Igor Dodon

În raionului Şoldăneşti cu Igor Dodon, în turul doi, au votat peste 9473 de alegători, ce constituie aproximativ 57,8%, iar cu Maia Sandu – 6917 persoane sau 42,2 la sută din numărul celor care s-au prezentat la urne.

Intervievaţi de jurnalişti, oamenii au spus că aşteaptă ca în ţară să fie „stabilitate şi un trai mai bun”.

Deşi Comisia Electorală Centrală a declarat în comunicatele sale din ziua alegerilor că nu au fost înregistrate încălcări ale legislaţiei electorale, observatorii au semnalat câteva nereguli în unele secţii de votare din raion. Chiar la deschiderea acestora, în zona Răspopenilor, mai multe secţii de votare s-au pomenit fără curent electric. Timp de o oră, membrii comisiilor electorale din câteva sate au lucrat cu laptopurile conectate la internet fără fir.

Potrivit informaţiilor oferite la Consiliul electoral al circumscripţiei raionale nr. 31 Şoldăneşti, cei mai mulţi alegători au venit la urnele de vot începând cu ora 11. Spre exemplu, până la ora 9:00, la Socola nu votase niciun alegător.

O altă problemă a fost semnalată la una din secţiile de votare din oraşul Şoldăneşti. La biroul electoral nr.2 funcţiona doar un computer, în loc de două. Dar, potrivit operatorului Sergiu Gadarag, oamenii au votat fără probleme.

Conform informaţiilor preliminare, în majoritatea localităţilor din raion, oamenii au votat pentru Igor Dodon. Cele mai multe voturi candidatul socialiştilor le-a obţinut la Fuzăuca (91,69%), Alcedar (80,61%), Rogojeni (75%), Găuzeni (74,41%). Maia Sandu l-a depăşit pe concurentul său în satele Cotiujenii Mari, Cobâlea, Climăuţii de Jos, Zahorna, Şestaci şi la una din secţiile electorale din oraşul Şoldăneşti.

    Ion Perciun, Ion Cernei, Natalia Rotari    

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker