Apropo

Diaspora se mobilizează, cei de-acasă susţin regimul sărăciei şi corupţiei

Alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie c. au dezvăluit diverse faţete ale electoratului moldovenesc. Pe de o parte, Maia Sandu, împreună cu Andrei Năstase şi echipa lor au demonstrat că şi fără bani, minciună, resurse administrative, intimidări se poate face politică în R.Moldova, că diaspora poate să se mobilizeze şi este gata să susţină MAREA SCHIMBARE despre care se vorbeşte de mulţi ani la noi. Pe de altă parte, turul II al scrutinului a dezgolit iarăşi mai multe lanţuri ce ţin priponită R.Moldova în mlaştina incertitudinii şi a sărăciei, dar şi oamenii care au grijă ca aceste pripoane şi lanţuri să nu slăbească.

Analizând rezultatele alegerilor prezidenţiale în localităţile din raioanele Şoldăneşti şi Rezina, m-am convins încă o dată că atâta timp cât în R.Moldova sărăcia, prostia şi ignoranţa stau în capul mesei,  noi nu avem şanse să ajungem în lumea civilizată. Cei care au cârmuit această palmă de pământ în ultimele două decenii au făcut tot posibilul ca cea mai mare parte a intelectualităţii active, tineretului, concetăţenilor cu scaun la cap să-şi găsească rostul peste hotare, ca să nu le încurce să-şi facă interesele, să le ceară locuri de muncă bine plătite, socoteală pentru corupţie şi prădarea averii publice, multe alte fărădelegi.

Alegerile prezidenţiale recente au fost o şansă de a începe SCHIMBAREA acestui sistem, promovând la Putere oameni integri, oneşti, capabili să demoleze Piramida fărădelegilor şi a minciunii care a adus Moldova la sapă de lemn, a lăsat sub pragul sărăciei circa 90 la sută din populaţie şi sute de sate depopulate. Pe 13 noiembrie c. elita societăţii moldoveneşti, copiii şi nepoţii noştri alungaţi peste hotare şi-au arătat disponibilitatea să pună umărul la multrâvnita schimbare despre care în R.Moldova se vorbeşte de ani şi ani. Mii de conaţionali au făcut sute, mii de kilometri pentru ca prin votul lor să contribuie la distrugerea sistemului minciunii şi al corupţiei care, mai ales în ultimul deceniu, şi-a arătat colţii. Nemijlocit în R.Moldova însă jumătate din cetăţenii cu drept de vot nu a participat la scrutin, iar altă jumătate din cei care au ieşit la alegeri au votat împotriva propriilor copii şi nepoţi, dorinţei lor de a reveni şi a trăi într-o ţară normală, civilizată.

În satul meu de baştină în anii 20 ai secolului trecut locuiau aproape 5000 de oameni. Recensământul de după cel de-al Doilea Război Mondial a atesat acolo circa 4000 de persoane. În prezent, după cum mi-au spus la primărie, în cele peste 800 de gospodării au rămas circa 1500 de oameni. În două din cele trei mahalale numai într-o gospodărie din 10 locuieşte cineva. Cel mai solicitat om în sat este preotul, iar cel mai bătut drum – spre noul cimitir, unde mormintele se înmulţesc rapid. Mai multe personalităţi originare de la noi au încercat şi în recenta campanie electorală să le deschidă ochii consătenilor vizavi de adevăratele cauze ale dezastrului în care s-au pomenit, inclusiv şi datorită faptului că la alegeri majoritatea preferă să susţină Trecutul şi promisiunile populiste, deşarte ale unor partide şi persoane compromise.

”Degeaba, îmi spunea cu regret un profesor-pensionar. Şi la alegerile prezidenţiale recente aproape 62 % din participanţi au votat cu reprezentantul sistemului oligarhic. Oare câte cimitire mai trebuie să apară pe această palmă de pământ ca celor rămaşi să le vină mintea la cap?” se întreba retoric profesorul-pensionar.

Din păcate, exemple de acest gen avem zeci şi sute în ţară. Turul doi al alegerilor prezidenţiale a demonstrat că multora dintre conaţionalii noştri de peste hotare le pasă de ceea ce se întâmplă în R.Moldova, că ar vrea să revină acasă, să-şi găsească rostul  alături de părinţi, rude, prieteni, să contribuie la prosperarea baştinei, dorind un singur lucru: schimbarea sistemului de guvernare, promovarea la Putere a unor oameni integri, oneşti, neimplicaţi în acte de corupţie, tâlhării. Cei de acasă însă dau cu piciorul şi în propria bunăstare, şi în durerea şi speranţele copiilor, nepoţilor, fraţilor, surorilor, susţinând cu voturile lor regimul care îi hrăneşte de atâţea ani doar cu minciuni şi promisiuni deşarte, le asigură constant doar un trai în sărăcie, mizerie şi singurătate…

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker