Electorala 2016: Voteaza informat

Cine şi cui i-a asigurat victoria în alegeri…

În recenta campanie electorală s-a speculat mult faptul, mai ales de către Igor Dodon şi adepţii lui, că Maia Sandu ar fi candidata susţinută din umbră de Partidul Democrat şi oligarhul Vladimir Plahotniuc. În acelaşi timp, după ce din cursa electorală a ieşit Marian Lupu, la Cuvântul au parvenit zeci de semnale din teritoriu că autorităţile PDM din raioanele Şoldăneşti şi Rezina lucrează intens pentru candidatul socialiştilor.

Cititoarea CUVÂNTUL-ui Nadejda Brânzan, ex-parlamentară, „Om emerit”,  a făcut o analiză a rezultatelor alegerilor de duminică şi iată ce a constatat.

Igor Dodon a câştigat alegerile în turul doi în 22 de raioane şi UTA Găgăuzia. Numai un raion dintre acestea  – Ocniţa, este administrat de reprezentanţii PSRM. În 14 dintre aceste raioane însă la putere sunt echipele PDM, care au utilizat maximal inclusiv posibilităţile administrative pentru a promova candidatul stângii. Astfel, la Râşcani pentru Igor Dodon au votat 74,4 % din alegătorii ieşiţi la scrutin, la Donduşeni – 75,94, la Briceni – 76,05, la Edineţ – 73,98%. Iar UTA Găgăuzia a prezentat un rezultat absolut incredibil – 98,89%.

Un exemplu aparte este raionul Soroca. Preşedintele raionului, Mihai Mâţu, ales pe listele PLDM, după cum ne-au spus persoane demne de încredere din raion, ulterior a aderat la PPDA. Cea mai mare parte a primăriilor din raion însă sunt administrate de echipe ale PDM. În rândul acestora s-au înregimentat ulterior şi mai mulţi primari, consilieri locali ex-peledemişti. Anume aceştea s-au dovedit a fi în alegerile recente cei mai aprigi susţinători ai candidatului socialist, astfel că în ansamblu pe raion Igor Dodon a acumulat 66,08% din sufragii, ne-a relatat un jurnalist din Soroca.

Există şi nişte excepţii, menţionează dna Brânzan, referindu-se la raioanele Orhei, Nisporeni, Cantemir, care de asemenea sunt conduse de reprezentanţi ai PDM, unde majoritatea voturilor au mers spre Maia Sandu. Dar în aceste raioane, presupune dna Brânzan, rezultatele alegerilor au fost determinate nu de autorităţile locale, ci de poziţia civică, tradiţiile politice ale electoratului.

Tudor Codreanu

Sursa foto: bani.md

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker