Evenimente

Flori și surprize pentru poetul Leo Botnaru

Poetul și publicistul Leo Botnaru, împreună cu soția Zinaida au fost marți oaspeții Gimnaziului Negureni, localitatea de baștină a condeierului, întâlnire marcată de poezie, donații de carte, multe flori, dar și alte surprize plăcute. Întâlnirea a fost prilejuită de un seminar al profesorilor de limbă și literatură română din școlile raionului.

În cadrul spectacolului literar-artistic, elevii au recitat poezii ale poetului pământean, Leo Botnaru a răspuns la multe întrebări ale copiilor. 

”Satul și Răutul, râul dăinuirii Negurenilor au fost condrumeții mei de suflet dintotdeauna, aici m-am întors când i-a fost greu sufletului și, asemeni miticului Anteu, baștina mi-a fost priza de putere la care m-am conectat spre a prinde la puteri și a genera virtuți. Am început a scrie de la vârsta de 13 ani, mai întâi pentru consolarea sufletului meu zbuciumat, apoi am sesizat că poetul este și el un soldat aflat la straja conștiinței naționale”, ne-a relatat Leo Botnaru.

Surpriza pe care i-au pregătit-o pământeanului cadrele didactice au fost Ana Munteanu, fostă educatoare la grădinița de copii, acum pensionară, colegă cu Leo Botnaru din timpul studiilor la Şcoala Medie Ciocâlteni și Vasile Rubanov, profesor la Liceul Teoretic ”Adrian Păunescu” din Căzănești, coleg cu poetul în timpul studiilor la Școala Medie din Chițcani.

 

”Leo nu s-a putut împăca cu rânduielile de la școala din Chițcani, unde pedagogii aveau în obicei să pună note mai mici, impunându-ne astfel să fim mai exigenți, lucru pe care noi l-am înțeles mult mai târziu, când am devenit înșiși pedagogi. Leo a absolvit școala medie la Ciocâlteni, atmosfera de acolo contribuind mult la formarea sa ca poet”, a remarcat Vasile Rubanov.

”Leo, colegul meu de clasă de la Ciocâlteni, era candidat pentru medalia de aur la absolvirea școlii, dar a primit medalia de argint datorită spiritului său neconformist – a pledat într-o compunere pentru cauza națională, utilizarea largă a limbii băștinașilor în viața de toate zilele. Şi asta se întâmpla în perioada când Brejnev încerca să instaureze în ţară un nou regim stalinist, numai că ceva mai rafinat. Exemplul lui Leo Botnaru m-a dus la gândul că un poet trebuie neapărat să fie tribun. Destinul mi-a fost ulterior legat de Negureni, unde m-am căsătorit. O vatră de oameni destoinici dă țării și lumii personalităţi deosebite”, a fost de părere dna Munteanu.

Oaspeți la eveniment au fost Eugenia Ioxa, șefa Direcției Generale Educație și Natalia Sultan, metodistă la DGE. Dna Ioxa ne-a relatat că nu ratează nici o întâlnire a elevilor şi pedagogilor din şcoli cu scriitorii: ”Mi-a plăcut mult lucrarea ”Copil la ruși”, un fel de amintiri ale poetului-tribun de la Negureni. Este o carte care trebuie citită şi printre rânduri, mai ales de cei care mai sunt nostalgici după timpurile de odinioară, care te pune pe gânduri și te îndeamnă să nu trăieşti cu trecutul, ci să priveşti în viitor”, a remarcat dna Ioxa.  

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker