OrheiPolitic

Primarul trebuie să fie cel dintâi patriot al satului care l-a ales

Articolul despre situația din raionul Orhei oarecum neobișnuită pentru APL de gradul I, unde în toamna anului 2019 au câștigat mandatele de primari şi persoane fără studii corespunzătoare şi care anterior n-au avut nicio tangenţă cu localităţile respective, a trezit reacții neunivoce între cititori.

Opinia primarului de Pohorniceni, Ianec Corobciuc, ni s-a părut că merită atenţie deosebită.  

”Eu m-am născut în satul unde sunt acum primar. Sunt unul dintre primarii fără studii superioare, am doar studii medii de specialitate. Îmi pare rău că nu-s jurist sau economist, studii adecvate funcției de primar, dar țin la comunitatea natală și mă strădui să fac schimbări în sat. Adică mă consider primarul satului, nu al partidului care m-a susţinut. Din cei 9 consilieri doar 4 reprezintă partidul respectiv, ceilalți 5 sunt de la alte formațiuni. Eu cred că nu are importanță din partea cărui partid am venit. Trebuie să muncești or, nimeni nu o va face în locul tău”, mi-a spus la telefon Ianec Corobciuc, primarul de Pohorniceni. În cadrul discuţiei a şi apărut ideea acestui interviu.

– Domnule primar, cum s-a întâmplat că porți acest nume cam neobișnuit prin părţile noastre?

– Este diminutivul lui Ian Kos, un personaj dintr-un serial polonez de aventuri, pe care părinții mei l-au vizionat la televizor şi care le-a plăcut mult. În română ar însemna Ion sau Ionel. 

– Cum ați ajuns primar?

– Eu am 43 de ani, fac parte dintr-o familie unită, cu oameni cumsecade, cu rădăcini adânci în istoria localității, familie în care dragostea și înțelegerea au persistat întotdeauna. Sunt căsătorit și am două fiice. Am lucrat în străinătate, chiar și în America, adică am o experiență de viaţă destul de vastă care, cred eu, îmi permite să mă apuc şi de gestionarea treburilor satului.

M-am încadrat în alegeri pentru că vreau să fac schimbări, inclusiv în mentalitatea consătenilor. Pentru mine satul natal este întruchiparea veșniciei, dar această veșnicie trebuie să fie durabilă, pentru că aici mi-am petrecut copilăria și îmi voi întâmpina bătrânețile, aici trebuie să trăiască urmașii noștri. Avem circa 1000 de locuitori. De ce am fost ales anume eu, dar nu un străin, cum s-a întâmplat în alte sate? Consătenii noştri au ales omul pe care-l cunosc mai bine și căruia pot să-i ceară socoteală.

  – Că anul 2020 a fost unul dificil este puțin spus…

– Satul nostru a fost primul în raionul Orhei unde a fost înregistrat un caz de Covid-19. Am muncit mult pentru a informa locuitorii despre riscurile acestui virus, metodele de protecție, am instalat un post  de dezinfectare la intrarea în localitate, am repartizat dezinfectant gratuit  tuturor gospodăriilor, concomitent sistând toate activitățile, pentru a evita răspândirea infecției. Astfel am reușit să ținem pandemia sub control.   

– Aveţi un an de mandat, ce ați reușit să faceţi? 

– Cu ajutorul Consiliului Local sau mai corect ar fi să spun împreună cu satul a fost reparată capital fațada Casei de cultură, am construit gardul şi instalat pavaj în curtea acestei instituţii, iar pe terenul aferent, cu susţinerea financiară a consilierului local Ion Gâjdian a început amenajarea unui scuar, unde, cu suportul diasporei a fost construit un foişor, amenajat un teren de joacă și altul de volei. Au fost procurate 55 de scaune, o boxă și un laptop pentru căminul de cultură. Am prelungit itinerarul cursei Pohorniceni – Orhei și am construit o stație de așteptare pentru pasageri.   

– Dar primăria de ce posibilităţi financiare dispune?

– Bugetul satului, care abea trece de două milioane de lei, ajunge doar pentru strictul necesar. Mai vin ceva bani de la Consiliul Raional, dar aici nu e meritul meu, pentru că este mai simplu să instalezi iluminarea stradală ori să asfaltezi un kilometru-doi de drum din banii care ţi se oferă. Dar pentru mine a fost important să conving sătenii să contribuie și ei la soluţionarea problemelor comunităţii – orice leu al lor asigură durabilitatea pro-iectelor. Corobciuc Olesea, Corobciuc Oxana, Rusu Jora, Pânzari Ion, Gașper Boris, Coniuc Ion, Prodan Andrian, Gâjdian Andrei au făcut donații de până la 190 de Euro fiecare. Tot în această perioadă, cu concursul Guvernului României am terminat reparația capitală a blocului alimentar și blocului sanitar de la Grădinița ”Andrieș”. Cu surse din bugetul local am înlocuit uşile şi geamurile vechi cu altele din termopan, a fost construit un pavilion de recreare pentru copii… 

Cu bani de la Consiliul Raional a fost instalat sistemul de încălzire în sediul primăriei (53000 lei), reabilitate cu beton-asfalt trei tronsoane de drum (aproximativ 1mln de lei), instalată linia electrică pentru iluminarea Grădiniței ”Andrieș” (86.700 lei). 

– Aveți în sat un obiectiv unical – muzeu în aer liber… Eventual nu vă orientaţi şi la turism?

– Este proiectul Zinaidei Marin, care din proprie inițiativă a decis să transforme casa părintească într-un muzeu de epocă – ”Curtea țărănească”. Noi i-am acordat un ajutor material pentru a amenaja expoziția, organizăm aici spectacole ale artiștilor amatori din satele vecine pentru sătenii noștri şi alte manifestaţii.                 

 – Vă faceţi planuri de investiţii şi pentru anul curent? 

 – Vrem, cu susţinerea diasporei, să deschidem în căminul de cultură o sală de sport cu acces gratuit.

 – Se vehiculează ideea unei reforme teritorial-administrative şi Pohornicenii ar intra, să zicem, în componența mun. Orhei…

– Cândva Pohornicenii, dar și alte sate din preajmă au făcut parte din componența municipiului, dar sătenii au dorit descentralizare, pentru că administraţia oraşului cam uita de suburbii. Orheiul avea apă, lumină, gaze, canalizare, iar suburbia stătea în întuneric și frig. Eu i-am dovedit colegului meu din mandatul precedent, care a fost un gospodar bun, că la construcția gardului din fața căminului de cultură se poate cheltui o sumă de două ori mai mică decât a cheltuit dânsul într-un proiect similar. Am folosit alte materiale, contribuția prin muncă și bani a sătenilor. Apropo, la majoritatea proiectelor realizate în anul trecut am folosit bani nevalorificați de primărie în a. 2019, plus contribuția sătenilor. 

Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker