Cere socoteală pentru banii publiciRezina

32.000 de lei pentru unchiul primarei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI)  a constatat că Angela Ursachi, primara satului Mateuți, Rezina, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese prin faptul că a contractat serviciile unui avocat care este unchiul ei.

În decursul anilor 2019–2020, Primăria Mateuți i-a plătit avocatului respectiv, Ivan Roșca, rudă a primarei, 32.000 de lei.

Inspectorul de integritate a constatat că Angela Ursachi, exercitând mandatul de primară a satului Mateuți, a semnat următoarele acte juridice cu persoana apropiată, avocatul […]: la 24.09.2020, un contract în valoare de 10.000 de lei; la 25.06.2020 un contract în valoare de 5.000 de lei; la 09.09.2019 un contract în valoare de 2.000 de lei; la 09.09.2019 un contract în valoare de 5.000 de lei; la 25.06.2019 un contract în valoare de 5.000 de lei; la 14.05.2019 un contract în valoare de 5.000 de lei.

În conformitate cu legislația în vigoare, primara era obligată să informeze ANI timp de 3 zile de la data constatării despre orice situație de conflict de interese în care se află în urma adoptării unei anumite decizii. Dânsa era obligată de a declara fiecare conflict de interese real și totodată să nu semneze actul juridic până la soluționarea conflictului de interese de către instituția competentă, în cazul dat ANI, lucru pe care Angela Ursachi nu l-a făcut.

Conform actului de constatare al ANI, Angela Ursachi, prin încheierea contractelor de asistență juridică cu unchiul Ivan Roșca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese și în momentul în care actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza Oficiul teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, în termen de cinci zile, în vederea inițierii procedurii de încetare a mandatului.

Totodată, A. Ursachi urmează a fi decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data destituirii din funcție sau rămânerii în vigoare a actului de constatare ori a hotărârii judecătorești corespunzătoare. Mai mult, dacă acest act vă râmâne în vigoare, A.Ursachi va fi înscrisă în Registrul de Stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. 

De cealaltă parte, primara consideră că nu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Mai mult, în opinia ei, prin semnarea acestor contracte cu avocatul Ivan Roșca, nu au fost lezate drepturile garantate prin lege, iar rezultatele acțiunilor avocatului au contribuit la fortificarea și consolidarea capacității în exercitarea imparțială a mandatului de primară.

Angela Ursachi a declarat că va contesta actul ANI în judecată.

Ilie Gulca

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker