ApropoPolitic

Momeala otrăvită și realitățile

Acum câteva zile Peter Michalko, șeful Misiunii Europene în Moldova, a transmis un mesaj majorității nou formate: Uniunea Europeană nu acceptă coaliție cu forțele politice care au participat la furtul miliardului. Un mesaj destul de concret și dur.

Traducere din română în limba moldovenească (pentru politicienii moldoveni): în condițiile formării coaliției Dodon-Șor nu avem nici o șansă să primim ajutor de la partenerii occidentali. 

   Îmi cer scuze de la cititori că mă adresez neoficial, folosesc numai prenumele referitor la dna Durleșteanu. Am fost colegi și la Finanțe, și la companii petroliere. Ce facem, Mariana? Ce șanse să supraviețuiești ai cu Guvernul în aceste condiții? Și, ca să-ți potolesc setea de a fi prim-ministră, purcedem la niște analize macroeconomice personale pentru anul 2021. Începem cu un indicator esențial – balanța comercială. Pronosticul meu – o diferență în favoarea importului de vreo 3,6-3,8 mln. dolari SUA.

De ce așa mare deficit? E vinovată ruda noastră bine cunoscută – prețul barilului de petrol, Mariana. Numai la resursele energetice vom avea cheltuieli suplimentare de 250-300 mln. dolari SUA.

Principalele îngrășăminte minerale folosite în agricultură au ca materie primă gazul. Și el e dependent de baril. Pronostic – majorări de preț la îngrășăminte 25-30%. 

Să nu uităm că agricultorii mai folosesc 320-350 mii tone de motorină. Of… Barilul ne-a înecat definitiv. Toate aceste majorări vor crește cheltuielile de producere. Ce-i cu profitul și impozitul pe profit, Mariana? 

Cel mai strașnic e că nu vom avea surse de majorare a salariilor și pensiilor, vom fi martori ai falimentului multor unități economice.

Dar… mai analizăm deficitul balanței co-merciale. După cum am menționat mai sus, e în diapazonul 3,6 – 3,8 mlrd. $. Cum îl acoperim, Mariana? Facem un calcul. Ce surse avem? 1,6 mlrd.$ remitențele oficiale de la cei de care vă bateți joc, plus banii aduși prin buzunare 0,7 mlrd.$; investiții directe 0,3 mlrd.$; plus alte surse 0,2 mlrd.$. Total putem spera la 2,8 mlrd.$. Cu ce acoperim 0,8 -1,0 mlrd.$? “Hârtiile” de valoare pe piața internă sunt scumpe – 5-7%. Alte surse – “iok”. 

Și cum vrei să ne faci prosperi și fericiți, Mariana, fără ajutorul partenerilor europeni? Dar cele mai grave consecințe – mișcările sociale, protestele în aceste circumstanțe sunt inevitabile. Omul flămând și disperat e agresiv. Protestele de astă toamnă ale fermierilor față de ceea ce ne așteaptă par floare la ureche. Pe așa cale vrei să ne direcționezi, Mariana, cu momeala politică otrăvită???

Constantin TAMPIZA, ex-viceprim-ministru al RM, ex-ministru al Economiei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker