OrheiSocial

Pe 18 februarie, ceva mai deosebit în Consiliile Locale din Orhei

Pe 18 februarie, ceva mai deosebit în Consiliile Locale din Orhei.

În ambele s-a aprobat tot ce am inițiat și mi-a fost în atenție.

1. Consiliul Raional Orhei a aprobat implementarea Proiectului European „Hopeful links for health and care between Romania and Republic of Moldova”, pe care l-am inițiat în 2018 împreună cu dl Tudor Golub (pe atunci – președinte de raion) și la care a muncit de zor și administrația actuală, în mod special vicepreședintele raionului Orhei, Victor Pertu, precum și directorul Spitalului raional Orhei, Andrei Stratulat.

Proiectul va aduce jumătate de milion de euro spitalului, prin care se va repara blocul în care sunt internați acum bolnavii de Covid-19 și se va achiziționa un aparat Roentgen digital și mobil. Contribuția raionului Orhei în acest proiect este de 50 000 euro. Sunt onorat în același timp să reprezint Asociația Umanitară „Filantropia Creștină” ce va fi parteneră de proiect.

2. La Consiliul Orășenesc a fost aprobată alocarea sumei de 11 500 de lei pentru procurarea a 100 de detectoare de fum. Cu toate că nu s-a pomenit de intervenția mea, prin interpelarea ce a susținut solicitările Direcției Situații Excepționale Orhei, mă simt totuși împlinit că 100 de persoane social-defavorizate din municipiu vor beneficia de o minimă prevenție împotriva incendiilor.

3. Și da, solicitarea mea din decembrie, prin care Biserica Românească solicita pentru apa potabilă și canalizare, ca și tuturor edificiilor religioase din municipiu, un plan tarifar identic cu persoanele fizice, a fost aprobată de consilieri.

Ce să spun? Mulțumiri și Doamne ajută în a face totul pentru oameni! 

Despre incendii și prevenția lor. 

Incendiile de la Zahoreni, de la Noroceni nu sunt singulare. Doar în anul 2020, în raionul Orhei au avut loc 52 de incendii soldate cu moartea a 8 persoane, dintre care una din municipiu. Dinamica nefastă este alarmantă: cazul incendiilor și a deceselor a crescut cu 18%.

Cu 10 zile în urmă am adus în atenție autorităților raionale și municipale inițiativa de a achiziționa, cel puțin pentru familiile sărace, detectoare de fum, care ar reprezenta o acțiune elementară de prevenție a incendiilor.

Săptămâna aceasta se vor întruni Consiliile municipiului și araionului. Nădăjduiesc că ceilalți membri consilieri vor găsi posibilitatea de a se face utili comunității prin susținerea sus-numitelor interpelări.

Sunt convins că utilizarea Fondului de rezervă al Primăriei și cel al raionului, din care se oferă susținere financiară pentru pensionari în mod special, nu ar sărăci semnificativ dacă s-ar cumpăra un detector de fum, în valoare de 150 de lei, sau chiar 120 de lei, dacă te târguiești bine cu furnizorii, ce ar putea salva viața unui om sau chiar a unei familii întregi.

Rubrică îngrijită de Sergiu Aga, paroh al Bisericii „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, consilier independent orășenesc și raional de Orhei, Consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker