APIProiecte

VIDEO// Cine și cum dezvoltă turismul în raionul Rezina

Proiectul ”Valorificarea patrimoniului cultural și încurajarea turismului durabil prin intermediul unei moșteniri comune a Țărmurilor Dunării ca bază pentru un traseu cultural”, inițiat și coordonat de Sergiu Aga, parohul Bisericii Ortodoxe Românești „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din municipiul Orhei, a fost aprobat unanim de Consiliul Raional Rezina, dar preşedintele raionului, Valeriu Ciorici, a refuzat să semneze acordul de implementare. 

Primarul or. Rezina, Simion Tatarov, a semnat acordul de implementare, dar la Consiliul Orăşenesc  proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi, contra pronunţându-se şi trei consilieri de ambele niveluri, care în Consiliul Raional votaseră “pro”.

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană cu un buget total de 72 970 euro, inclusiv contribuția locală de 10 945 euro, în decembrie 2020 a fost susținut unanim de Consiliul Raional, care l-a împuternicit pe președintele raionului să semneze și să pună în aplicare prevederile acordului de colaborare și să desemneze echipa de lucru. Pe ultima sută de metri însă președintele a refuzat să-și asume aceste obligațiuni. Primarul oraşului, Simion Tatarov, considerând proiectul foarte actual și benefic pentru zona Rezina, a semnat acordul de colaborare.

“La noi toată lumea vorbește de potențialul turistic al raionului Rezina și necesitatea exploatării adecvate a monumentelor de istorie, cultură, arhitectură, arheologice și rezervațiilor naturale din teritoriu în procesul de relansare economică și socială a localităților, dar mai departe de vorbe nu se prea merge, motivându-se că nu-s bani. Iată că UE a propus un suport de peste 1,3 mil. lei ca să pornim carul din loc, specificând că raionul trebuie să contribuie cu circa 230 mii lei. Condițiile proiectului mi s-au părut foarte atractive și eu am semnat acordul, fiind încrezut că și Consiliul Orășenesc va susține ideea”, spunea primarul S. Tatarov la sesiunea recentă a Consiliului Orășenesc, când s-a ajuns la examinarea chestiunii privitor la implicarea autorităților orașului în implementarea proiectului respectiv.

Video: Alexandru Zaharov, ElitaTV

Tonul dezbaterilor l-a dat consilierul orășenesc și raional PSRM Valentin Rotari. Potrivit dumnealui, președintele raionului nu a semnat acordul de participare la implementarea proiectului ”Valorificarea patrimoniului cultural și încurajarea turismului durabil prin intermediul unei moșteniri comune a Țărmurilor Dunării ca bază pentru un traseu cultural” pe motiv că acesta ar fi unul suspect.

Părintele Aga i-ar fi prezentat un text în limba engleză, solicitând semnarea lui în regim de urgență, înainte de a se clarifica în esența proiectului. Colegii de fracțiune, dar și alți consilieri, inclusiv consilierii orășenești și raionali Alexandru Vișnevschi, Andrei Silenco, Alexandru Gangal, care în decembrie 2020 deja susținuseră proiectul, au votat contra, motivând “dacă așa a zis președintele…”

Revenind la redacție, am accesat pe site-ul consiliu.rezina decizia Consiliului Raional “Cu privire la implementarea proiectului referitor la dezvoltarea turismului”, adoptată în sesiunea din 17 decembrie 2020. Decizia conține integral și Acordul de parteneriat în acest proiect, în limba română, fiind nominalizați toţi partenerii și participanții la proiect, obiectul Acordului, activitățile și atribuțiile, obligațiunile lor, condițiile de dirijare a activităților și de asigurare a transparenței acestora etc. 

Apropo, la sedința Consiliului Raional dezbaterile pe acest proiect au fost destul de controversate și faptul că până la urmă propunerea Aparatului președintelui a fost votată unanim ar trebui să însemne că toată lumea a înțeles importanța proiectului, de ce UE alocă aceste surse și ce va câștiga un raion năpăstuit din R. Moldova, cea mai săracă țară din Europa, implicându-se în implementarea lui.D ar dacă n-au înţeles, de ce mai întâi nu s-au clarificat, dar au votat? 

Video: Ziarul Cuvântul, Ion Cernei.

Solicitat să comenteze acțiunile autorităților rezinene, părintele Sergiu Aga ne-a scris:

“Sincer, mi-am dorit să nu stricăm podurile pe care nici că le-am început a construi cu APL din Rezina, dar, după ce am văzut la postul ElitaTV reportajul de la ședința Consiliului Orășenesc, unde unii consilieri socialiști îndrugă verzi și uscate, ponegrindu-mi sincerele intenții de a duce la capăt un proiect de care deja, sincer vorbind, mi-i lehamite. 

Așadar, punctual:

1. Am ajuns în fața domnului președinte Ciorici în luna septembrie 2020, după ce am discutat cu unul dintre fondatorii Bisericii „Sfântul Gheorghe”, care mi-a sugerat că ar fi bine să nu iepuizăm ocazia de a implementa un proiect european cu un buget de aproape 73 000 euro, inclusiv o contribuție proprie de aproape 11 000, după ce mai-marii Orheiului au rejectat această inițiativă din rațiuni pur politice. Solicitarea a fost luată în considerare de ceilalți 18 parteneri ai Proiectului, din 10 țări ale Europei Centrale și de Est. 

2. Prin septembrie oștirile Orheiului erau în mare luptă cu socialiștii și acest gând, că li se va șterge nasul celor ce și-au bătut joc de inițiativa mea prin asumarea acestui proiect le-a picat bine rezinenilor, iar domnul Ciorici a avut chiar și o ședință online cu echipa liderilor de proiect din Austria. Ședința a fost asigurată cu traducător în limba română, la ea au participat șefa Secției Cultură, Angela Racu şi colaboratoarea acestei Secții, Aculina Popa.

3. Președintele Ciorici ne-a asigurat că nu va semna documentele pe care le avea încă de la începutul toamnei, până nu vor fi traduse și până nu va fi întrunită ședința Consiliului Raional Rezina, care să-l mandateze să aleagă echipa de implementare și să semneze acordul de parteneriat. Dar deoarece implementarea proiectului demarase încă în vară în celelalte țări, am tot insistat să urgentăm formalitățile. Vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță a convocat o ședință neformală a unei comisii, în care consilierii m-au întrebat de-a fir-a-păr tot ce ține de proiect. M-a bucurat să văd consilierii mulțumiți și convinși că acest proiect trebuie să se desfășoare anume la Rezina – regiune cu un potențial turistic și cultural enorm, nevalorificat până-n prezent.

4. Cu chiu cu vai, la 17 decembrie a fost convocată ședința Consiliului Rezina. Între timp am observat foarte multă reticență din partea lui Ciorici în a-și asuma angajamentele față de noi și față de partenerii europeni. Îmi pun întrebarea dacă la această stare nu ar fi contribuit faptul că așa numiții dușmani politici din țară (PSRM și Partidul Șor) au devenit peste noapte prieteni. Atunci, iniţial m-au scos afară de la ședință, rechemându-mă în toiul unor discuții aprinse ca să lămuresc consilierilor esenţa și avantajele proiectului. În final s-a votat UNANIM – PENTRU. Apropo, la proiectul de decizie era anexat Acordul în limba română și o descriere punctuală a proiectului. L-am rugat pe președinte să semneze Acordul care trebuia urgent trimis la  Viena. Ciorici mi-a spus că nu semnează decât după sărbătorile de iarnă. 

5. După Sfântul Ion, am ajuns iarăși în fața sus-numitului pentru a-i cere executarea Deciziei Consiliului Raional și semnarea Acordului. I-am pomenit și de contribuție, însă el mi-a zis să vin a doua zi, după ce va mai chema o traducătoare ca să-i mai traducă odată contractul. Am înțeles că el nu va mai semna aceste acte și totuși, a doua zi, după ce mi s-a comunicat că o profesoară de engleză a stat la el mai multe ore, am sunat de zeci de ori secretariatul să știu dacă mai are rost să mai revin? Da de unde? Ciorici dispăruse! L-a sunat și Grigoriță, și secretara, și juristul Ghenadie Ciobanu.  Degeaba! 

6. Între timp mi-am împărtășit păsul primarului de Rezina, Simion Tatarov, care mai în glumă, mai în serios mi-a zis că poate ar fi bine să trec acest proiect la Primărie. Europenii de la Viena au acceptat! Ținând cont că prin strădania lui Tatarov – un om insistent, epopeea nu a luat sfârșit, vin să aduc câteva precizări publice cu privire la esența acestui proiect, de care nu au dorit să beneficieze nici Consiliul Raional Orhei și nici președintele raionului Rezina (acesta în detrimentul deciziei Consiliului Raional). 

Obiectivele proiectului vizează dezvoltarea durabilă și crearea unei imagini pozitive ca destinație turistică a orașului Rezina și a localităților din împrejurimi prin stimularea potențialului turistic și promovarea brandului turistic local și anume: 

 • Analiza potențialului arheologic și istoric și adaptarea unei aplicații pentru telefoane mobile.
 • Organizarea Școlii de vară arheologice și a Școlii internaționale de iarnă.
 • Identificarea și consolidarea rețelelor muzeistice din regiunea de Țărm a Dunării (aderare la rețeaua transnațională).
 • Identificarea și diseminarea exemplelor de bune practici (ateliere, schimb de experiență transnaționale).
 • Promovarea unei înțelegeri comune a patrimoniului în țările Dunărene prin evenimente istorice pe viu.
 • Elaborarea soluțiilor turistice durabile și ecologice (concepte turistice durabile).
 • Dezvoltarea și introducerea raionului Rezina în traseul cultural transnațional Dunărean.
 • Stabilirea celor mai bune practici transnaționale în protejarea patrimoniului cultural în regiunea Dunăreană (strategie transnațională pentru protecția proprietăților culturale).
 • Elaborarea bazei de date cu ofertele turistice regionale.
 • Crearea de pachete turistice pentru vizitatorii/turiștii interni și externi și elaborarea registrului obiectivelor turistice.
 • Elaborarea de materiale promoționale (pliante, genți, USB stick, stilouri, carnete de notițe).
 • Marcarea traseelor turistice (eco, cultural, gastronomic, agroturism, istoric, de afaceri).
 •  Formarea unei rețele de colaborare cu agenți economici, administratori de pensiuni / hoteluri în vederea promovării serviciilor de turism şi a produselor tradiționale locale. 

Rezultate așteptate:

 • Formarea unei baze oficiale de date turistice pentru raionul Rezina.
 • Îmbunătățirea calității serviciilor oferite turiștilor și creșterea nivelului de viață al locuitorilor raionului Rezina.
 • Integrarea raionului Rezina în sistemul turistic transnațional Dunărean.
 • Promovarea tradițiilor din zonă și încurajarea conservării acestora.
 • Trasee turistice marcate, cartate și descrise în Strategia transnațională Dunăreană. 
 • Colaborare stabilă cu agenți economici, agenții de turism, administratori de hoteluri / pensiuni.

Pe termen lung, proiectul urmărește ca raionul Rezina să devină o destinație tradițională de turism alături de regiunea Dunăreană din Europa. Prin realizarea obiectivului general și obiectivelor specifice propuse, raionul Rezina obține posibilităţi de a promova mai multe tipuri de turism, inclusiv cultural, ecologic, culinar, ecleziastic, sportiv etc.”, ne-a scris părintele Sergiu Aga, coordonatorul proiectului.

Din discuţia cu dumnealui, am înțeles că autoritatea deliberativă a or. Rezina încă ar putea să-și corecteze greșeala, spre binele orașului, dar și a raionului.

Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker