Politic

Killer VIP: matrioşka Plahotniuc-Usatâi

Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatâi. Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră. Aceasta-i o poveste despre legături invizibile reactivate la telefonul mobil din celulă. Miza: o finală geopolitică în care joacă crima organizată.

 

NIMENI NU ȘTIA că Vitalie Proca a găsit o cale subterană să comunice în afara pușcăriei. Nimeni din Poliția Română. Închis în penitenciarul Rahova, lângă București, Proca folosea doi intermediari și un telefon, iar autoritățile au aflat asta de la Renato Usatâi, politician de top în Republica Moldova și contractor de stat în Federația Rusă.

Usatâi auzise în lumea interlopă. E conectat permanent acolo și comunicarea cu Proca a fost întotdeauna o prioritate pentru el. A identificat intermediarii, apoi a anunțat prudent în România că face o investigație proprie. Toate bune, i s-a răspuns. La început, românii au vrut „să stabilească amprentele vocale”, după care l-au invitat la București, la poliție, să semneze o depoziție de martor și să predea oficial înregistrările convorbirilor. S-a conformat pe 6 octombrie. Usatâi avea însă calculele lui și o țintă precisă pe frontul politic din Republica Moldova, unde se juca ultima rundă a unei bătălii cu efecte geostrategice: alegerea dintre un proeuropean și un filorus în fotoliul de președinte al RM.

DAR informații din dosarul operativ românesc s-au scurs în Republica Moldova. Aici, a crescut rapid alt dosar și Renato Usatâi a fugit în Rusia. La scurt timp, cei doi intermediari ai lui Proca au fost arestați la Chișinău, exact când s-au întors din Moscova, de la Usatâi. Au mai primit cătușe soția lui Proca, fratele interlop al acesteia, doi tovarăși de-ai condamnatului. La cei din urmă ar fi ajuns un avans de 100.000 de dolari, arată procurorii moldoveni. Toate s-au derulat în ultima lună. A fost anunțat și un mandat internațional de arestare pe numele lui Renato Usatâi, sub acuzația că l-ar fi instigat pe asasinul Proca la mărturie mincinoasă. Mandatul l-a blocat pe Usatâi la Moscova, departe de campania electorală de la Chișinău.

Însă, lucrurile s-au blocat. Usatâi nu figurează în lista persoanelor urmărite pe pagina specială a poliției moldovenești. Și nici pe lista Interpol. De la Moscova, el afirmă că Interpol chiar a decis să nu-i execute mandatul, pentru că OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) a pus în discuție eventuale „motivații politice” în acest dosar.

Centrala Interpol de la Lyon are altă explicație: introduce un nume pe lista neagră doar dacă autoritățile naționale care solicită asta i-au transmis toate informațiile necesare. În acest caz, moldovenii, adică procurorii și polițiștii locali afiliați Interpol, nu și-au transmis între ei toate informațiile necesare.

„Eu pot să presupun ori pot să privesc televizorul sau declarații pe un cont de socializare și văd că persoana respectivă se află într-un anumit stat. Dar nu pot să demarez anumite proceduri dacă nu sunt informat de organe abilitate în vederea stabilirii locului aflării lui oficial”, explică Vitalie Busuioc, procurorul de caz care îl urmărește pe Renato Usatâi și care spune că Interpolul moldovenesc nu l-a anunțat oficial unde se află suspectul.

Altfel spus, magistratul nu știe unde să trimită documentele de extrădare…

Interpol Moldova este format din ofițeri moldoveni care i se subordonează direct lui Alexandru Pânzari, șeful Poliției, și lui Alexandru Jizdan, ministrul de Interne. Cei doi au relații personale vechi cu Renato Usatâi În paralel, au fost promovați în toate funcțiile recente de PDM, partidul controlat de Vlad Plahotniuc. La fel ca șefii procuraturii.

Rezultatul: rușii nu-l arestează pe Usatâi pentru că nu le-a cerut-o nimeni, moldovenii încă verifică dacă e în Rusia.

LA BUCUREȘTI, CEAȚĂ. Există o investigație cu Proca și Usatâi la Procuratură. O confirmă Poliția Capitalei. Parchetul transmite că ruso-moldoveanul „nu este pus sub acuzare” în dosar. Nimeni nu dezvoltă subiectul, e o anchetă-n curs. „Sunt martor”, spune Usatâi peste tot și se descrie ca fiind în misiune, atunci când a vorbit cu Proca și intermediarii deținutului. Recunoaște că i-a plătit pe toți, dar în scopurile operative ale românilor.

Povestea din teren e următoarea: Usatâi a fost contactat de Serghei Ceban, unul dintre cei doi intermediari ai lui Proca, arestați recent la Chișinău în acest dosar. Se știau din orașul Bălți, Ceban e aface-rist acolo, iar Usatâi – primar. Usatâi a auzit astfel că există perspectiva de a comunica cu Proca și că acesta ar vrea să vorbească, deși până atunci s-a declarat permanent nevinovat. Ceban l-a introdus pe al doilea intermediar, Valeriu Malarciuc, care s-a dus la Proca.

Majoritatea discuțiilor înregistrate de Usatâi sunt negocieri cu intermediarii. Din start, polițiștii români au bănuit că cei doi încercau să-l estorcheze de bani pe politicianul afacerist. Și la cei doi ajung, de fapt, cei mai mulți bani din cei 600.000 de dolari promiși de Usatâi. Negocierile au durat câteva săptâmâni, iar Usatâi a avut puține contacte directe cu deținutul Proca din București. În dialoguri, killerul se ferește să dea nume concrete și îl asigură pe Usatâi că va respecta întocmai ce a stabilit acesta cu intermediarii lui. Usatâi cere garanții, vrea declarații asumate imprimate audio, plătește.

 Și în timpul ăsta, brusc, apare la TV un interviu cu Vitalie Proca, bolnav de tuberculoză în spitalul penitenciar Jilava. Echipa de la postul Antena 1 purta măști pentru a nu se contamina, iar Carmina Othman, jurnalista, este soția unui ofițer de la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei – serviciu care s-a ocupat de Proca în trecut, pentru atentatul din Vitan. Pe ei i-a contactat Usatâi și acum, cu telefonul lui Proca din închisoare. Poliția română nu comentează coincidența.Reportajul relatează că, în urmă cu un an, pe Proca l-au vizitat „două persoane influente de peste Prut, ca să-l înfunde pe Usatâi”. Vizitatorii, a aflat RISE, au fost consulul Moldovei la București și fostul șef al secției Omoruri din DSO.

„Mi s-a oferit mie o înțelegere ca eu să-mi iau o faptă pe mine și să beneficiez de transferul meu în Moldova”, povestește killerul ce i s-ar fi promis la schimb.

Interviul difuzat pe 3 septembrie a fost un semnal, confirmă Usatâi. Nu spune mai mult, sunt date operative. O lună mai târziu, însă, avea dosar în Moldova. În timp ce Proca îl victimiza pe Usatâi la televizor, curgeau tranșele de bani spre intermediari și familia killerului, reiese din comunicatele actuale ale procurorilor moldoveni.

Miza era mai mare. Ținta declarată a lui Renato Usatâi este oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, cel mai detestat om din republică. Dar și cel mai influent. Usatâi încerca să demonstreze că miliardarul moldovean, politician și el, a comandat asasinarea banche-rului rus Gherman Gorbunțov la Londra, în 2012. Între timp, însă, Usatâi s-a convins că Plahotniuc e omul din spatele atacului, după care i-a înscenat lui totul. Așa că vrea să demonstreze toate acestea: „Am făcut o investigație personală, iar toate dovezile sunt acolo la dosare, în țări din UE”.

CEL MAI LICITAT ASASIN din regiune, moldoveanul Vitalie Proca, execută acum 21 de ani de închisoare în România pentru că, în 2012, a mitraliat un om într-un cartier bucureștean. Câteva luni înainte, la Londra, băgase 7 gloanțe în bancherul rus Gherman Gorbunțov. Asta era meseria lui.

Proca a debutat la 17 ani, în noaptea de Crăciun din 1997, când a intrat peste două femei, le-a torturat și ucis în fața unui bebeluș. L-a înghițit pușcăria atunci, fiind condamnat pe viață. Judecătorul care l-a elibe-rat ilegal în 2010 e anchetat oficial acum, după 6 ani.

Nicu Patron. Îl coordona direct numărul 3 în ierarhia grupării, Ion Druță zis Pisa-teli, șeful brigăzii de rakeți care reglau conturi, executau recuperări și contractau asasinate. Pisateli e cel care l-a înarmat efectiv pe Proca, i-a asigurat vizele, actele și a supervizat traseele killerului în Londra și București.

Între timp, ambii s-au întors la pușcărie. În februarie 2013, Proca a fost prins la Moscova și, în noiembrie, era extrădat la București – o premieră judiciară în relația Rusia-România. Pisateli a căzut și el în toamna lui 2014, în Moldova, pentru trafic de arme, după ce s-a ascuns un timp prin Transnistria. Era judecat și pentru un triplu asasinat, așa că a primit 20 de ani și înfundă azi Izolatorul 13 din Chișinău.

ATENTATUL din Londra împotriva bancherului Gherman Gorbunțov i-a aruncat pe cei doi interlopi în spirala unui război de uzură al mafiei ruse. Gorbunțov a încasat cele 7 gloanțe, dar a supraviețuit. L-a acuzat public pe Usatâi că îi reprezintă pe cei care au comandat atacul, adică pe șefii „Căilor Ferate Ruse” – a doua mare societate de stat după „Gazprom”. Dar și pe bancherii care, la fel ca Gorbunțov în trecut, administrează conturile private ale managerilor companiei. Intriga a ieșit la iveală acum doi ani: Usatâi susține că Gorbunțov, supranumit „bancherul negru” în Rusia și „specializat în spălări de bani”, a delapidat aproximativ 800  mln de dolari din conturile private ale șefilor de la „Căile Ferate”. Usatâi, la rândul lui, este contractor exclusiv al societății de stat. Firma lui rusească intermediază echipamente pentru vagoane de tren, iar afacerea, spune chiar el, îi aduce venituri anuale de câteva milioane de dolari. Gorbunțov neagă furtul și pretinde că șefii „Căilor Ferate” au încercat să-l ucidă prin intermediul lui Usatâi, dar și cu ajutorul Solnţevskaya Bratva – cel mai puternic sindicat criminal din Rusia.

USATÂI A ÎNVĂȚAT DE LA GORBUNȚOV că Vitalie Proca este o piesă importantă în războaiele sale. Și că, orice declarație oficială ar face, Proca, în calitate de asasin plătit, poate deveni o armă publică. A prins lecția în vara lui 2013, când, de ceva vreme, monitoriza cu ajutorul FSB telefonul pe care killerul moldovean, arestat atunci la Moscova, îl folosea ilegal în celula sa. Și mobilul soției lui Proca, cu număr tot de Rusia, era monitorizat în beneficiul grupării pentru care lucrează Usatâi. Așa a descoperit că firma de avocatură a rusului Vedenin Vadim Sergheevici, care-l reprezintă dintotdeauna pe Gorbunțov, luase legătura cu Proca în pușcărie. Ăla a fost un moment extrem de tensionat pentru Usatâi, care se temea că Gorbunțov încerca să-l mituiască pe Proca, cumpărând astfel declarații care să-l incrimineze în cazul din Londra. Listingurile de convorbiri telefonice ale soților Proca,  au plecat de la Renato Usatâi în trei direcții: la DSO (serviciul secret al MAI), la Poliția Română (serviciul omoruri) și la reporterii RISE.

În Moldova nu a existat niciodată un dosar oficial pe numele lui Vitalie Proca, care acționase, de fapt, în alte două țări. În România, însă, poliția îl căuta pentru atentatul din cartierul Vitan. Și englezii de la Scotland Yard l-au identificat în cazul incidentului din Londra, cooperând cu omologii români. Românii colaborau informativ, dar neoficial, cu moldovenii de la DSO – și oficial cu rușii în cadrul comisiei rogatorii prin care cereau extrădarea lui Proca la București. Iar Usatâi era peste tot, activând, în funcție de necesități, relații instituționale sau interlope și încercând, astfel, să demonstreze că el și „Căile Ferate Ruse” n-au legătură cu împușcarea lui Gorbunțov.

Stresat de manevrele avocaților lui Gorbunțov, Usatâi s-a implicat, fără să aibă vreo calitate oficială, în extrădarea lui Vitalie Proca din Rusia în România. Sursele RISE din București confirmă că influența lui în Moscova a fost determinantă. Usatâi miza atunci pe faptul că o închisoare din România e mult mai ermetică decât una din Rusia, iar izolarea deținuților ar fi îngreunat negocierea Proca-Gorbunțov. I-a luat trei ani, dar a reușit el să facă asta.

Circcuitul telefonului în puşcărie este un fenomen împământenit în regiune. În 2013, Proca vorbea din închisoarea moscovită și cu șeful lui direct, Ion Druță zis „Vanea Pisateli”. Pisateli pendula atunci între Chișinău și Tiraspol, dar se temea să treacă granița. Frații săi fuseseră arestați în Bacău, din cauza unei crime comandată tot de el, și se aștepta din moment în moment la un mandat Interpol. Pe de altă parte, credea că ratările lui Proca din București și Londra îl transformaseră într-o țintă vie. Nu numai pe el, ci tot lanțul. Dar el răspundea direct, garantase „contractul”, știa de unde venise comanda, deci putea să expună beneficiarul așa cum Proca l-a expus pe el.

Intrase în alertă maximă,  blocat în Transnistria. În timpul ăsta, Proca îi trimitea constant SMS-uri în care îl ruga „frățește” să găsească soluții să-l scoată afară, o punea pe nevastă-sa să-l sune periodic.

ȘI TOCMAI ATUNCI „coșmarul” lui Pisateli a devenit realitate – l-a găsit Usatâi. S-au întâlnit la o petrecere organizată de Gabriel Stati, fiul magnatului Anatol Stati, cel care a și mediat contactul. Stati Jr. e nașul de cununie al lui Valera Gori, numărul 2 în gruparea Patron, judecat la București pentru infracțiuni de crimă organizată.

Cumetria cu Stati n-a ajutat însă la fața locului. Usatâi a amenințat, Pisateli s-a enervat și amândoi s-au subestimat. Primul cerea numele celui care „l-a comandat pe Gorbunțov”. Al doilea știa că divulgarea l-a fi pus într-un pericol și mai grav. S-au încordat și n-au mai vorbit.

Spre deosebire de azi, în 2013 Usatâi știa că Proca nu are cum să-l cunoască pe cel care a plătit lichidarea lui Gorbunțov, pentru că el doar a executat ce-a ordonat „brokerul” Pisateli. Usatâi nu era sigur la a câta mână preluase Pisateli comanda, dar ajunsese la următoarea verigă și se izbise de liniște.  Pisateli a rămas prudent, nu-i plăcea gura mare a lui Usatâi și faptul că acesta vorbea în paralel cu procurori și polițiști. Blocajul l-a enervat însă pe Usatâi, care a trecut la fapte, apelând la influența oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc, o cunoștință mai veche cu care atunci se mândrea.

Într-o seară din iunie 2013, în centrul Chișinăului, Usatâi s-a întâlnit cu Dorin Damir – fost ofițer de poliție, președinte al federației moldovenești de K1 și directorul companiei de securitate a lui Plahotniuc. „Damir este omul care aranjează cu judecătorii din partea lui Plahotniuc”, explica Usatâi acum trei ani repor-terilor RISE, când se lăuda cu prietenia celor doi. El conta pe faptul că, odată prins, Pisateli se va înmuia și va vorbi.

La scurt timp după discuția lui Usatâi cu Damir, în procesul de patru ani în care Pisateli era judecat pentru triplu asasinat, un judecător controversat îl trimite subit la închisoare. Ofițerii DSO care-l saltă sunt decorați, ministrul și șeful poliției de la acea vreme se felicită reciproc în conferințe de presă. Dar peste șapte luni, același Pisateli avea să fie eliberat în urma unei alte decizii controversate. Nu spusese nimic.

ACUM, PISATELI S-A ÎNTORS acolo, în Izolatorul 13, condamnat definitiv anul trecut pentru crima multiplă și trafic de arme. Pe fondul reactivării scandalului Proca-Gorbunțov, Pisateli și Usatâi au reluat legătura cu reporterii RISE. Amândoi au pus mâna pe telefoane în aceeași perioadă. Unul liber la Moscova, celălalt închis la Chișinău.

Primul a fost Pisateli, pe 14 octombrie. Noaptea are acces la un smartphone și comunică prin intermediul aplicației Facebook Messenger. N-a avut întrebări, a stabilit doar primul contact, în ideea că încearcă să înțeleagă ce se întâmplă acum cu Proca. Și, brusc, au urmat două zile de tăcere.

Usatâi, care a sunat al doilea, după doi ani, spulberă misterul: „Peste Pisateli au intrat în celulă acum două-trei zile ca să-l percheziționeze, îi căutau telefonul pentru că vorbise cu un jurnalist”. E adevărat, confirmă Pisateli, peste câteva zile, când ia din nou legătura cu RISE. Poate comunica în continuare, pentru că „tilifon iau din altă pârnaie (celulă -n.r.), este alături, și-mi transmit când îmi trebuie.” Vorbește prudent, numai că acum e neobișnuit de jovial.

Pisateli a fost creierul expedițiilor lui Proca. El este omul-cheie în ecuație, veriga de legătură pe lanțul de comandă care a dus la atentatul din Londra. O știu și autoritățile, o știe și Usatâi. Și totuși, pe fondul scandalului reîncălzit, Pisateli susține că pe el nu l-a contactat încă nimeni. Iar dacă s-ar întâmpla asta, nu s-ar implica în „asemenea prostii”.

Clifford se ascundea în Transnistria, era căutat pentru trafic de droguri, iar la Tiraspol a cultivat legătura cu Oleg Bodnarenko, zis Rânji, un fost militar ucrainean de la care Pisateli spune că a preluat comanda de ucidere a bancherului Gorbunţov. Și ar mai fi murit cineva, zice Pisateli: Robert Gârleanu, asasinul moldovean care a executat triplul omor ordonat de liderul interlop în 2000. Prins în România și condamnat pe viață, Gârleanu s-a evaporat peste Prut și ar fi sfârșit acum o lună, de plămâni, într-un spital din Chișinău.

Singura veste bună pentru Pisateli rămâne fuga fraților săi, condamnați în Bacău, România, pentru altă crimă ordonată de el.

TOVĂRĂŞIA CEA VECHE. În Republica Moldova, închisorile sunt demult stat în stat. Gruparea criminală „Makena” a monopolizat acolo traficul de orice prin penitenciare, plus taxele de protecție plătite de fiecare deținut. Asta-i filiera, crede Pisateli, prin care Renato Usatâi îl spionează în pușcărie.

Usatâi însă se bazează pe Grigore Karamalak, un „hoț în lege” celebru care s-a refugiat la Moscova în epoca Voronin. Karamalak și Usatâi sunt prieteni asumați, dar și vecini într-un cartier exclusivist la sud de Moscova. Acolo, de altfel, Usatâi l-ar fi introdus la șeful interlop pe Vlad Plahotniuc însuși, care încerca, prin Karamalak, să-l convingă pe bancherul Veaceslav Platon – atunci deputat la Chișinău, acum arestat pentru spălare de bani – să-l voteze în plen pe procurorul general Valeriu Zubco, propus de PDM. Usatâi a dezvăluit toate aceste informații acum, după ce s-a aflat că l-a mituit pe killerul Proca. A publicat chiar și înre-gistrarea unei discuții din 2009 dintre el și Plahotniuc în care oligarhul îi explica pe îndelete cum trage sforile prin instituții, „pentru că am nevoie de liniște în Moldova”. Usatâi a mai relatat că Plahotniuc l-a numit pe el „garant” al înțelegerii cu Karamalak – o tradiție în crima organizată.

Oligarhul Plahotniuc și contractorul de la „Căile Ferate Ruse”, Renato Usatâi, nu erau la prima întâlnire. S-au tot văzut la Moscova, la evenimente și petreceri private, frecventau aceleași cercuri. Mai târziu, când Usatâi a venit în Moldova după Gorbunțov, au reluat relațiile. A fost o vreme când Usatâi se lăuda efectiv cu prietenia lui Plahotniuc, dar și cu cea a lui Dorin Damir – omul de încredere al oligarhului și protectorul șefilor din Ministerul de Interne și Poliție. Era în faza în care defila și cu legitimații de consilier al premierului Filat, și chiar îl plimba pe acesta în excursii de lux la campionate europene de fotbal.

Apoi, s-a certat cu ambii, dar pe rând. Mai întâi și cel mai virulent, cu Vlad Filat. Apoi, a venit rândul lui Plahotniuc, dar mai cu fereală. De oligarh i-a fost mereu teamă, recunoaște Usatâi în multe ore de discuții cu reporterii RISE. Și apoi, zice el, ar fi fost o greșeală să se certe cu toată lumea în același timp. Usatâi admite acum că Plahotniuc este mai influent în Rusia decât el, pentru că „a început mai devreme”. Asta nu-l oprește să-l declare cu înverșunare ina-micul său nr. 1. Conflictul lor a început timid, declarativ, Usatâi n-a pus niciodată toată muniția la atac. Până acum, spune el.

RAIDERUL CU EXPLOZIE ÎNTÂRZIATĂ. În vara lui 2013, pe parcursul documentării „Asasin în Lege”, Usatâi le-a spus reporterilor RISE că offshore-ul panamez „MEP Limited”, care a preluat ostil „Universalbank” de la rusul Gorbunțov, era controlat de Plahotniuc. Însă n-a dovedit asta și nici nu-și dorea atunci ca informația să devină publică.

Acum, în toamna lui 2016, în timpul campaniei prezidențiale și în plin scandal Proca, Usatâi a revenit cu detalii: a mers cu un jurist de la „Global Business Center”, nu mai știe cum îl cheamă, la un notar, nu-și mai amintește care, să primească împuternicire pe offshore-ul panamez.

De fapt, atacul raider a fost decis într-o instanță din Moldova care a judecat o datorie de 2.000.000 de dolari pe care Gorbunțov ar fi avut-o către Vaja Jhashi – un miliardar ruso-american cu origini georgiene care, prin grupul său „TransOil”, a monopolizat piața uleiului în regiune. Vaja Jhashi a revendicat banii printr-o companie de-a sa din Elveția, judecătorul i-a dat dreptate și a executat banca lui Gorbunțov. Atunci a apărut offshore-ul panamez reprezentat de Usatâi, care a preluat imediat banca în contul datoriei.

Vaja Jhashi a fost asociat cu Gorbunțov în „Universalbank” și membru în consiliul de administrație. Erau prieteni vechi. Chiar și după evenimentele din Moldova, ei nu s-au acuzat vreodată public. Pe de altă parte, Vaja Jhashi este unul dintre apropiații lui Vlad Plahotniuc. Sunt colegi în boardul Asociației Oamenilor de Afaceri înființată de oligarh, asociați în „Victoriabank”, călătoresc împreună cu avionul privat de la „Nobil Air” și fac parte din același club populat de oameni ca Ilan Șor, Veaceslav Platon sau Renato Usatâi.

EFECTUL DE BUMERANG al „operațiunii” lui Usatâi din România se decontează electoral în Moldova. Refugiat la Moscova, nu l-a putut susține fizic pe candidatul „Partidului Nostru” la prezidențiale. El crede că ăsta a fost și scopul, pe modelul scoaterii lui din cursa pentru parlamentarele din 2014. Și atunci, și acum, cel care câștigă este Igor Dodon, admite Usatâi. Mai ales că el n-a putut să candideze din cauza vârstei. Dar mai profită cineva sistematic din asta, adaugă primarul de Bălți în discuțiile lui recente cu RISE: tot Vlad Plahotniuc, care astfel se menține în cercurile de putere.

Plahotniuc este cel mai urât om din Moldova fiindcă a devenit simbolul statului captiv. I se spune „Păpușarul”. Ambele tabere politice îl acuză de corupție instituționalizată și promit arestarea lui după ce câștigă. La vedere, Plahotniuc o susține pe candidata proeuropeană Maia Sandu. Doar că trustul lui de presă a pornit o campanie de linșaj mediatic la adresa ei.

În schimb, candidatul care nu se bucură oficial de sprijinul oligarhului are o lungă istorie de alianțe cu el: prorusul Igor Dodon. Cu semnătura lui de ministru al Economiei în era Voronin, Plahotniuc a pus mâna pe Hotelul „Codru” și a intrat puternic pe piața de exporturi agroalimentare. Dinamica relației Dodon-Plahotniuc a fost aceeași și în politică, de la subordonarea Centrului Anticorupție către Parlament, până la votul lui Dodon de menținere a lui Plahotniuc în funcia de prim-vicepreședinte al Parlamentului. RISE Moldova a dezvăluit că Igor Dodon a zburat de cel puțin patru ori cu avionul „Nobil Air” al lui Vlad Plahotniuc: la Moscova (tur-retur), la Nisa și de la Geneva la Chișinău.

În discuțiile cu RISE, Usatâi recunoaște că Plahotniuc îl susține din umbră pe Dodon. Admite însă că e prizonierul propriului său partid și electorat, justificând astfel sprijinul său declarat pentru același Dodon. Asta nu schimbă însă termenii războiului său cu Plahotniuc, mai spune Usatâi, dar recunoaște că principalul beneficiar politic al exilului său este candidatul PSRM. Deocamdată, până la alegeri, Usatâi s-a împacat cu ideea că el și dușmanul au același proiect.

Elena DUMITRU, Mihai MUNTEANU, RISE

Întreaga investigație o puteți accesa pe http://unimedia.info/stiri/rise-moldova-killer-vip-matrioska-plahotniuc-usatIi-123076.html

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker