OrheiSocial

Acte referitoare la statele de personal

Am auzit că în Codul muncii au fost făcute modificări în ce privește obligațiunile angajatorilor. Ce prevăd aceste modificări?

La această întrebare ne-au răspuns specialiştii de la Inspecția Teritorială de Muncă Orhei.

În urma modificărilor Codului muncii – Legea nr. 115/2020, în vigoare din 31.07.2020, a revenit obligația angajatorului de a aproba statele de personal ale unității și anume art. 10, alin. (2), lit. b1) angajatorul este obligat să aprobe și/sau să modifice statele de personal ale unităţii în condițiile stabilite de Codul muncii.

Prin Convenția colectivă (nivel național) nr. 12 din 09.07.2012 a fost aprobat formularul statelor de personal și a fost recomandat angajatorilor de a-l utiliza la întocmirea actelor referitoare la personal.

Angajatorul este în drept de a include în statele de personal funcții/ocupații de care are nevoie compania pentru a fi desfășurată activitatea acesteia. În același timp, Legea 105 din 14.06.2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de şomaj, art. 5, alin. (5), obligă angajatorul de a indica în statele de personal denumirile funcțiilor/ocupațiilor conform prevederilor Clasificatorului ocupațiilor din RM, aprobat prin ordinul nr. 22 din 03.03.2014 al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Nerespectarea acestor prevederi poate fi sancționată contravențional – art. 56, alin. (1) din Codul contravențional „Utilizarea de către persoanele cu funcţie de răspundere, la completarea documentelor oficiale, a denumirilor de profesii sau de funcţii care nu corespund Clasificatorului ocupaţiilor din Republica Moldova se sancţionează cu amendă de la 6 la 30 de unităţi convenţionale”.

La fel este de menționat că la elaborarea statelor de personal noțiunea „una unitate” nu este identică cu noțiunea „una persoană”. Una unitate = 169 ore/lucrătoare în mediu/lunar și în statele de personal este necesar de indicat unitățile.

Conform Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, art. 34, alin. (4), (5), „Angajatorii, indiferent de forma de organizare juridică, care conform schemei de încadrare a personalului au 20 de angajaţi şi mai mult, creează sau rezervează locuri de muncă şi angajează în muncă persoane cu dizabilităţi într-un procent de cel puţin 5 la sută din numărul total de salariaţi și informează agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă despre locurile de muncă create şi/sau rezervate pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, în termen de 5 zile de la data la care au fost create/rezervate.” Prin urmare, se recomandă agenților economici ca faptul rezervării locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități să fie indicat în statele de personal.

Dacă la data aprobării statelor de personal, unele unități sunt vacante ori au devenit vacante pe parcursul anului, angajatorul, potrivit Legii 105/2018, art. 14, alin. (1), lit. b), are obligația de a informa în scris, prin fax, prin poşta electronică subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază îşi are adresa juridică sau în a cărei rază este adresa locului de muncă, despre toate locurile de muncă devenite vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care au devenit vacante, conform modelului aprobat de către Agenția Națională.

Angajatorii trebuie să țină cont și de faptul că dacă, ulterior aprobării statelor de personal, se modifică careva aspecte în activitatea companiei, au dreptul de a reduce statele de personal precum și a le suplimenta cu unități noi.

V. Muntean

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker