Cere socoteală pentru banii publiciRezina

Ping-pong cu funcţionari şi legislaţie

În CUVÂNTUL din 16 octombrie 2020 a fost publicat articolul “Satul cu administrație „de familie”.

Drept motiv pentru acea publicaţie a servit faptul că anul trecut Primăria Cuizăuca a treia oară a ajuns în vizorul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), care, ca și în cazurile anterioare, stabilise că primarul Ion Ţurcan şi contabila-şefă Feodora Teut, frate şi soră, activează în conflict de interese. 

Fiind sesizată pentru a treia oară în ultimul deceniu, la începutul anului 2020, Autoritatea Naţională de Integritate a efectuat la Primăria Cuizăuca un control şi în actul de constatare emis a notat că primarul Ion Ţurcan nu a declarat în termenul legal averea sa şi conflictele de interese; nu a soluţionat conflictele de intrese stabilite în perioada 2016-2019, a emis şi a semnat 44 de acte administrative privind acordarea plăţilor de stimulare, premiilor şi sporului pentru performanţă personalului primăriei, inclusiv și contabilei-şefe Feodora Teut – sora sa.

Ca şi în actele anterioare, în cel recent Autoritatea Naţională de Integritate nota că, în termen de 5 zile după ce actul urma să rămână definitiv, trebuia să fie iniţiată procedura de revocare a lui Ion Ţurcan din funcţia de primar al satului Cuizăuca, dar şi decăderea acestuia din dreptul de a exercita funcţii publice şi funcţii de demnitate publică, inclusiv cea de primar, pe o perioadă de 3 ani din data încetării înainte de termen a mandatului. Solicitat atunci să comenteze învinuirile imputate de ANI deja a treia oară, Ion Ţurcan a declarat că nu le consideră întemeiate şi că va contesta actul în judecată.  Iar recent ne-a informat, că Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, instanţa unde se examinează toate actele ANI, a anulat Actul de constatare din 21.02.2020 emis de ANI.

Ion Ţurcan a menţionat că, în opinia sa, legislaţia de care se ghidează ANI este “imperfectă, umilitoare, ruptă de realităţile Republicii Moldova”: 

“ANI a treia oară solicită revocarea primarului şi concedierea contabilei-şefe, invocând doar un motiv – că suntem frate şi soră. Credeţi că ar fi corect, câştigând alegerile locale pentru funcţia de primar din primul tur, de trei ori consecutiv, să o concediez pe sora mea, care activează în primărie din anul 1989 în calitate de contabilă-şefă şi îşi îndeplineşte bine atribuţiile de serviciu? Și cum să motivez concedierea – „pentru că este soră mea?”, se indignează Ion Țurcan.

Apropo, CUVÂNTUL a scris despre zeci de situaţii în care Autoritatea Naţională de Integritate a constatat, în baza legilor de care se conduce, că mulți demnitari şi funcţionari din APL  comit  abuzuri şi ilegalităţi în serie, iar instanţele de judecată, tot în serie, anulează actele respective, calificându-le drept neîntemeiate. Şi acest ping-pong durează de ani de zile. De ce nimeni din guvernare nu observă discrepanţele vădite din legislaţie şi nu face corectările de rigoare? Cineva are nevoie de acest instrument de presiune asupta APL, care rămâne domeniul principal de activitate al ANI?

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker