Social

O viață dedicată educației

Pe dna Lidia Rotaru o cunosc încă de pe când venise în s. Vadul-Leca de pe băncile Facultății de Filologie a USM, în vara anului 1977. Fusesem numit medic în timpul vacanței în tabăra de vară a elevilor, care se afla la 7 km depărtare de sat, în pădurea Rădiului.

În colectivul de profesori–educatori se evidențiau două fetițe tinerele, ce nu prea se deosebeau de elevele claselor superioare, care posedau o energie și inițiativă de invidiat.

Tot timpul în mijlocul copiilor, ele născoceau diferite jocuri, învățându-i noi cântece și dansuri, scenete, purtându-i prin excursii etc. Acestea erau Lidia Sârbu și Nina Negară, prima profesoară de limbă și literatură, iar a doua profesoară de muzică. 

Și după cum se întâmplă deseori, aceste tinere profesoare, ce-și aveau rădăcinile aproape de malul Nistrului, Lidia în Ignăței, Rezina, iar Nina în Chipeșca, Şoldăneşti, și-au împărțit soarta cu doi flăcăi din Vadul-Leca, devenind Lidia Rotaru și Nina Anghel. Dacă dna Nina a lucrat pe parcursul anilor în toate 3 școlile aflate pe teritoriul comunei Căzăneşti, apoi dna Lidia toți anii de activitate pedagogică i-a petrecut în școala de 8 ani, iar mai târziu Gimnaziul ”Pavel Bechet” din Vadul-Leca. Este o personalitate stimată atât în domeniul educației, cât și în societatea locală. S-a afirmat ca o bună profesoară și organizatoare.

A fost și este sufletul colectivului, rezolvând majoritatea situațiilor de conflict, ajutând la nevoie cu sfatul şi fapta. Lidia Rotaru face din lecţii mici sărbători, de la care elevii ies plini de energie, vise și speranțe frumoase. Un lucru important pentru ea la lecții este legătura între trecut și prezent, făcând excursii imaginare prin locurile istorice ale satului, culegând împreună cu elevii istori-oare frumoase legate de sat, sugerându-le să alcătuiască singuri legende despre locurile natale. Un lucru pot spune cu cea mai mare stimă pentru doamna profesoară: că-și iubeşte foarte mult satul natal Ignăței, care se află peste două dealuri mari de Vadul-Leca.

La fiecare început de an dna Lidia, făcând cunoștință cu o nouă clasă de elevi, le povestea cu mândrie de unde i se trag rădăcinile, despre satul Ignăţei din ţinutul Orheiului, atestat documentar în anul 1623, un vechi sat de răzeşi, despre oamenii satului, evidențiindu-i pe cei doi reprezentanţi în Sfatul Țării – Pavel Cocârlă şi Vasile Bârcă, totodată menționând și persoanele care au contribuit la dezvoltarea social-economică și culturală a satului Vadul-Leca – actrița Nina Vodă-Mocreac, actorii Pavel Bechet, al cărui nume îl poartă astăzi gimnaziul și Boris Bechet, regizorul Slava Sambriș, dr. în economie Ale-xandru Munteanu, sătenii care s-au evidenţiat prin succese în muncă etc. 

Îi sunt recunoscător și-i mulțumesc, că a fost dirigintă la clasele ambilor mei fii, Victor și Ion, care își amintesc cu multă dragoste de scumpa lor profesoară. 

A luat parte activă în viața social-culturală a școlii și a satelor Căzănești și Vadul-Leca, pregătind şi desfăşurând pentru săteni diferite manifestări culturale atât cu elevii clasei la care era dirigintă, cât și cu elevii întregii școli, fiind vice-directoare pentru educație. De nenumărate ori a fost aleasă consilieră în Primăria Căzănești, luând parte activă la rezolvarea multor probleme stringente legate de viața satelor comunei, fiind menționată atât de direcția Gimnaziului și Direcția raională de Învățământ, cât și de Consiliul Raional Telenești. Este stimată de săteni. 

Nu scriu aceste rânduri din auzite, dar așa a ordonat soarta, ca să fim o perioadă de timp colegi de lucru în același gimnaziu, eu predând elevilor istoria. Chiar suntem și megieși, așa că o cunosc atât de bine, cum aș cunoaște pe soră-mea… Este oare fericită şi împlinită profesoara, mama, bunica, activista Lidia Rotaru? Eu cred, că da! Să-i dorim dnei Lidia multă sănătate și succese mari în continuare. 

În imagine: Împreună cu regretatul său soţ Leonid Rotaru au crescut un fiu, Călin, de care este foarte mândră (dar și de nora sa, şi de nepoţel).

Iacob Cazacu-Istrati

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker