
O viață dedicată educației
Pe dna Lidia Rotaru o cunosc încă de pe când venise în s. Vadul-Leca de pe băncile Facultății de Filologie a USM, în vara anului 1977. Fusesem numit medic în timpul vacanței în tabăra de vară a elevilor, care se afla la 7 km depărtare de sat, în pădurea Rădiului.
În colectivul de profesori–educatori se evidențiau două fetițe tinerele, ce nu prea se deosebeau de elevele claselor superioare, care posedau o energie și inițiativă de invidiat.
Tot timpul în mijlocul copiilor, ele născoceau diferite jocuri, învățându-i noi cântece și dansuri, scenete, purtându-i prin excursii etc. Acestea erau Lidia Sârbu și Nina Negară, prima profesoară de limbă și literatură, iar a doua profesoară de muzică.
Și după cum se întâmplă deseori, aceste tinere profesoare, ce-și aveau rădăcinile aproape de malul Nistrului, Lidia în Ignăței, Rezina, iar Nina în Chipeșca, Şoldăneşti, și-au împărțit soarta cu doi flăcăi din Vadul-Leca, devenind Lidia Rotaru și Nina Anghel. Dacă dna Nina a lucrat pe parcursul anilor în toate 3 școlile aflate pe teritoriul comunei Căzăneşti, apoi dna Lidia toți anii de activitate pedagogică i-a petrecut în școala de 8 ani, iar mai târziu Gimnaziul ”Pavel Bechet” din Vadul-Leca. Este o personalitate stimată atât în domeniul educației, cât și în societatea locală. S-a afirmat ca o bună profesoară și organizatoare.
A fost și este sufletul colectivului, rezolvând majoritatea situațiilor de conflict, ajutând la nevoie cu sfatul şi fapta. Lidia Rotaru face din lecţii mici sărbători, de la care elevii ies plini de energie, vise și speranțe frumoase. Un lucru important pentru ea la lecții este legătura între trecut și prezent, făcând excursii imaginare prin locurile istorice ale satului, culegând împreună cu elevii istori-oare frumoase legate de sat, sugerându-le să alcătuiască singuri legende despre locurile natale. Un lucru pot spune cu cea mai mare stimă pentru doamna profesoară: că-și iubeşte foarte mult satul natal Ignăței, care se află peste două dealuri mari de Vadul-Leca.
La fiecare început de an dna Lidia, făcând cunoștință cu o nouă clasă de elevi, le povestea cu mândrie de unde i se trag rădăcinile, despre satul Ignăţei din ţinutul Orheiului, atestat documentar în anul 1623, un vechi sat de răzeşi, despre oamenii satului, evidențiindu-i pe cei doi reprezentanţi în Sfatul Țării – Pavel Cocârlă şi Vasile Bârcă, totodată menționând și persoanele care au contribuit la dezvoltarea social-economică și culturală a satului Vadul-Leca – actrița Nina Vodă-Mocreac, actorii Pavel Bechet, al cărui nume îl poartă astăzi gimnaziul și Boris Bechet, regizorul Slava Sambriș, dr. în economie Ale-xandru Munteanu, sătenii care s-au evidenţiat prin succese în muncă etc.
Îi sunt recunoscător și-i mulțumesc, că a fost dirigintă la clasele ambilor mei fii, Victor și Ion, care își amintesc cu multă dragoste de scumpa lor profesoară.
A luat parte activă în viața social-culturală a școlii și a satelor Căzănești și Vadul-Leca, pregătind şi desfăşurând pentru săteni diferite manifestări culturale atât cu elevii clasei la care era dirigintă, cât și cu elevii întregii școli, fiind vice-directoare pentru educație. De nenumărate ori a fost aleasă consilieră în Primăria Căzănești, luând parte activă la rezolvarea multor probleme stringente legate de viața satelor comunei, fiind menționată atât de direcția Gimnaziului și Direcția raională de Învățământ, cât și de Consiliul Raional Telenești. Este stimată de săteni.
Nu scriu aceste rânduri din auzite, dar așa a ordonat soarta, ca să fim o perioadă de timp colegi de lucru în același gimnaziu, eu predând elevilor istoria. Chiar suntem și megieși, așa că o cunosc atât de bine, cum aș cunoaște pe soră-mea… Este oare fericită şi împlinită profesoara, mama, bunica, activista Lidia Rotaru? Eu cred, că da! Să-i dorim dnei Lidia multă sănătate și succese mari în continuare.
În imagine: Împreună cu regretatul său soţ Leonid Rotaru au crescut un fiu, Călin, de care este foarte mândră (dar și de nora sa, şi de nepoţel).
Iacob Cazacu-Istrati