ReutersSocialȘoldănești

VIDEO// Cum Consiliul Local împiedică dezvoltarea satului

Iurie Cernolevschi, acum un deceniu, împreună cu membrii familiei sale, a lansat la baștină, în satul Șestaci, raionul Șoldănești, o afacere: producerea haragilor pentru plantaţiile de viţă de vie. Iniţial vindea haragii în R. Moldova, apoi – şi peste hotare.

Uşor-uşor, majorând numărul angajaţilor şi procurând noi utilaje moderne, întreprinderea a trecut de la haragi la confecţionarea diferitor tipuri de mobiă, uşi etc., circa 95 la sută din care este desitinată pentru export. 

În cadrul unei dezbateri publice recente, organizată de redacţia săptămânalului CUVÂNTUL la Şoldăneşti pe problemele legate de deficitul în teritoriu al locurilor de muncă şi exodul tinerilor din ţară, Iurie Cernolevschi a remarcat, că ar vrea să dezvolte afacerea, creând pe lângă cele 30 de locuri de muncă existente încă vre-o 20, dar pentru a lărgi baza de producţie ar avea nevoie de un teren. A depus o cerere la Primărie, solicitând să i se vândă acest lot, dar un grup de consilieri din partea Partidul Şor şi PDM, care constituie majoritatea în Consiliul Local, refuză categoric să accepte înstrăinarea terenului respectiv. Reporterul CUVÂNTUL-ui a mers la faţa locului să clarifice lucrurile.

La întreprindere lucrul era în toi. Valeriu Cernolevschi, feciorul lui Iurie, co-fondator al întreprinderii, ne-a relatat: „Noi putem și vrem să dezvoltăm proiectul și să mai deschidem vre-o 20 de locuri de muncă. Dar pentru asta avem nevoie de spațiu, unde să instalăm echipamentul nou, pentru care am plătit circa un milion de lei. La marginea satului este un teren pârloagă, care ar fi potrivit pentru proiectul nostru. Am depus la Primărie o cerere să ne vândă o parte din lotul respectiv conform prețurilor în vigoare, prin licitaţie. Dar un grup de consilieri locali din partea Partidului Șor și PDM, fară niciun motiv, a refuzat să voteze proiectul de decizie înaintat de Primărie.

Primarul Iacob Guja s-a arătat foarte indignat de poziția celor cinci consilieri care, spune dumnealui, fără a aduce careva argumente, se opun procesului de dezvoltare a localităţii, împiedică tinerii să-şi găsească rostul în satul natal. Ei refuză categoric să satisfacă cererea familiei Cernolevschi, dar şi ale altor consăteni care ar dori să dezvolte nişte afaceri la baștină. Şi asta deşi este vorba de un teren din intravilanul satului, care de mulţi ani stă pârloagă. 

„Un tânăr de la noi a solicitat un lot de pământ pentru a deschide o spălătorie, menționând că un om de afaceri din Portugalia, unde muncește, i-a dăruit echipamentul respectiv. Cererea lui a fost tratată la fel ca şi cea a familiei Cernolevschi. Dezvoltarea afacerilor ar fi un lucru benefic pentru sat, pentru că ar creşte baza de venituri sub formă de taxe şi impozite în bugetul local, mai multă lume ar fi asigurată cu venituri stabile acasă. În situația această există o singură soluţie: autorii cererilor să acţioneze Consiliul în judecată”, a spus primarul. 

Solicitat să motiveze poziţia colegilor consilieri, Valeriu Rudi, liderul fracțiunii Partidului Șor în Consiliul Local Șestaci, a declarat: “Noi credem că rezerva de pământ a Primăriei trebuie păstrată intactă. În anii trecuți s-a vândut o mare parte din patrimoniul satului. Mâine – poimâne pot apărea niște nevoi stringente, pentru sat, nu pentru careva persoane, să zicem, niște tineri vor dori să-și construiască case, pentru alte nevoi…Atunci noi o să susținem. Dar până atunci noi vrem să păstrăm bogăția satului…”, a declarat V.Rudi.

Potrivit datelor Primăriei, actualmente în Șestaci locuiesc 1,1 mii de cetățeni şi numărul acestora descreşte de la an la an. Aproximativ 100 de consăteni sunt plecaţi la muncă peste hotare. Primarul Iacob Guja a mai accentuat, că circa o treime din cele 520 de gospodării din sat în prezent sunt pustii şi numărul acestora este în creştere. În anul trecut aici au fost înregistrate 5 căsătorii, cu 3 mai puţine faţă de 2019, s-au născut 9 bebeluişi, dar s-au trecut din viaţă 24 de persoane, de două ori mai multe ca în anul precedent.

Victor Sofroni

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația “Thomson Reuters” ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker