Economie

Au uitat de indexarea pensiilor

„În febra luptelor politice la limita isteriei toți, în afară de Platforma DA, au uitat de indexarea pensiilor”.

Declarația a fost făcută de șeful fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, informează CURENTUL.

Potrivit spuselor sale, peste 686 mii de pensionari nici nu cunosc că prevederile legale existente și faptul că inflația oficială pentru 2020 este de 0,39 % nu permit indexarea pensiilor. Nici banii nu au fost rezervați în bugetul asigurărilor sociale.

„Este o inechitate crasă față de bătrânii noștri, mai ales față de 2/3 din pensionarii, care trăiesc la limita sau sub limita de existență. Chiar formula calculării inflației în cazul pensionarilor nu este corectă. Pentru majoritatea covârșitoare a oamenilor în etate cel mai mult contează dinamica prețurilor la anumite produse alimentare.

Faptul că prețul la combustibil s-a micșorat anul trecut cu 8 % nu a influențat nivelul de trai al pensionarilor, căci, să zicem, costurile transportului de pasageri au crescut cu aproape 10 %. Iar dacă luăm în considerare fluctuația prețurilor la cele mai importante alimente, situația este dramatică pentru bătrâni. Prețurile la pâine au crescut cu 3,54%, la lactate – cu 4,32%, la zahăr – cu 4,54%, la ouă – cu 12,25 % și la ulei vegetal – cu 18,81%”, a menționat deputatul, într-o postare pe Facebook.

Totodată, Slusari a conchis: „Să rămână pe conștiința celor de la statistici cifra oficială a inflației de 0,39 %, dar pensionarii nu se regăsesc în acest indiciu. Este necesar să identificăm soluția pentru indexarea reală a pensiilor. În foarte scurt timp Platforma DA va veni cu soluția respectivă în forma de inițiativă legislativă”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker