OrheiRezinaSocial

Noi clase prietenoase tinerilor în școli profesionale

La Școala profesională din Rezina, Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei și  alte 10 instituții de învățământ profesional tehnic din Moldova, disciplinele care vizează dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor vor fi predate, începând cu acest semestru, în săli de clasă renovate după un nou design.

Atmosfera din sala de studii este considerată a fi unul dintre cei mai importanți factori care au impact asupra procesului de învățământ. Clasele prietenoase sunt amenajate pentru a crea spații de învățare „active” pentru a permite elevilor să comunice și să colaboreze, similar cu ceea ce se așteaptă de la ei la locul de muncă. Mediul de învățare este pozitiv, încurajator, în care elevii să simtă sentimentul de apartenență, să aibă încredere în alții, să pună întrebări și să se simtă încurajați să facă față provocărilor.

 Modelul sălilor de clasă a fost co-creat împreună cu elevii, iar renovarea a avut loc în cadrul proiectului “Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii” implementat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Prezentă la eveniment, Excelența Sa, ambasadoarea Republicii Austria la Chișinău, Stella Avallone, a remarcat progresul proiectului, în ciuda provocărilor cauzate de Covid-19. „Proiectul se bazează pe un parteneriat de succes între ADA și UNFPA pe care continuăm să îl consolidăm, iar împreună cu Ministerul Educației să contribuim în continuare în mod substanțial la dezvoltarea durabilă și incluzivă a Republicii Moldova”, a declarat ambasadoarea.

„Aceste săli de clasă reprezintă o etapă importantă în eforturile noastre comune de a sprijini fetele și băieții din învățământul profesional tehnic să dezvolte comportamente sigure și sănătoase, să dezvolte abilități care să îi ajute să își îndeplinească aspirațiile personale și profesionale. Acest moment reflectă misiunea noastră la UNFPA Moldova, de a asigura drepturi și oportunități pentru fiecare tânăr și subliniază laitmotivul proiectului nostru – Educație pentru viață – Dreptul meu, alegerea mea ”, a declarat Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă, UNFPA Moldova.

Noile clase prietenoase tinerilor au fost renovate cu bănci individuale modulare, dulapuri personale, iluminare prietenoasă pentru ochi, culori calde menite să îmbunătățească buna dispoziție, materiale pentru educație prin joc ca echipamente IT, dispozitive audio și video precum și zone de recreere.

Principiile de predare și învățare în educația pentru formarea abilităților de viață ar trebui reflectate atât în interiorul, cât și în afara clasei. Acest lucru se poate face cel mai eficient în spații prietenoase și sigure și prin aplicarea abordării integrate în întreg procesul educațional (atât în școli și în cămine, cât și la locul de practică). Toți membrii comunității de învățământ ar trebui să exprime  aceleași valori și principii.

Dezvoltarea abilităților de viață într-un mediu de studii sigur împreună cu accesul la servicii de sănătate prietenoase tinerilor are un efect pozitiv pe tot parcursul vieții asupra sănătății și bunăstării tinerilor. Un mediu de studii democratic, fără prejudecăți și încurajator bazat pe nevoile tinerilor este creat împreună cu elevii, profesorii etc.

Peste 6000 de studenți sunt implicați direct în proiect. În aceste săli de clasă, elevii vor explora subiecte precum „Decizii pentru un mod sănătos de viață” și „Dezvoltarea personală”. De asemenea, rețeaua de educatori de la egal la egal, care a fost creată pentru prima dată în sistemul de învățământ profesional tehnic ca parte a proiectului, va organiza aici diferite întâlniri și instruiri, consolidând eforturile de implementare.

Irina Lipcanu

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker