SocialȘoldănești

Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică Şoldăneşti a constatat o lipsă de cooperare la nivel local

 Vineri, 12 februarie, s-a desfășurat ședința Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică Şoldăneşti, care a examinat 3 chestiuni: prevederile ultimelor hotărâri ale Comisiei Naționale Sănătate Publică; instituirea Comitetului național de coordonare a activităților de imunizare anti-Covid, măsurile adiacente procesului de imunizare, condițiile de repartizare a vaccinului; evaluarea dosarelor persoanelor care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu au fost infectate cu Covid-19, în perioada de până la 30 septembrie 2020, scrie soldanesti.md

Șeful Centrului de Sănătate Șoldănești, Constantin Balanici a anunțat, că în incinta centrului se preconizează deschiderea unui cabinet de imunizare de nivel raional. Dânsul a specificat că programul național de imunizare presupune 3 etape, în prima fiind incluși medicii care se află în contact direct cu bolnavii de Covid, medicii de familie, apoi medicii care nu au contact direct cu bolnavii, personalul auxiliar şi întreaga populație.

Șeful Inspectoratului de Poliție Șoldănești, Petru Costișanu a informat conducătorii centrelor de sănătate despre problemele pe care le întâmpină colaboratorii de poliție la examinarea cadavrelor, din motiv că nu toți medicii doresc să se implice în eliberarea certificatului constatator al decesului. Deoarece la moment în teritoriu nu este medic legist, poliţiştii se adresează după necesitate la cel de la Rezina pentru expertiză, iar uneori cazurile cu leziuni corporale sau decese sunt transmise la Orhei. 

Costișanu a recomandat conducătorilor instituțiilor medicale să le comunice subalternilor să-și onoreze obligațiile de a efectua examinarea exterioară a cadavrelor și a stabili dacă nu sunt careva semne sau suspiciuni de moarte violentă, în lipsa cărora nu se efectuează expertiză medico-legală. În asemenea situație, medicii de familie fie vor elibera certificat medical constatator al decesului, fie, după caz, vor îndrepta cadavrul la necropsie anatomopatologică. Iar ordonanța de dispunere a expertizei medico-legale va avea loc doar în urma unor asemenea constatări.

Petru Costișanu a adăugat că apar dificultăți și la constatarea leziunilor în situații de violență în familie. Asemenea cazuri cel mai des se întâmplă în timpul nopții și atunci este recomandabilă prezența atât a medicului de familie, cât și a asistentului social, pentru a fi stabilit vizibil dacă agresorul este în stare de ebrietate sau afect.Restul, partea procesuală, ține de competența exclusivă a organului de urmărire penală, a poliției.

Comisia a examinat 11 dosare ale persoanelor care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu au fost infectate cu Covid-19, în perioada de până la 30 septembrie, pentru a putea beneficia de îndemnizație unică.

Președintele comisiei, Nicolae Mândru, referindu-se la lipsa de conlucrare la nivel local dintre centrele de sănătate, APL și colaboratorii de poliție, a anunțat despre necesitatea reanimării celulelor anticriză în fiecare localitate, menționând că forța motrice a acestora este în primul rând cadrul medical, care trebuie să convoace toți factorii de decizie pentru a discuta soluțiile în fiecare caz în parte, scrie soldanesti.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker