Economie

„Agricultura are nevoie de oameni competenţi și patrioţi”

Nicolae Cotlău, directorul SRL ”Brânzeni-agro”, inginer cadastral licențiat, a activat mai mulți ani în cadrul Institutului ”Moldhiprozem”, transferându-se  ulterior în calitate de specialist în gospodăria colectivă din Brânzeni. Din 1999, după lichidarea cooperativei agricole ”Brânzenenii”, a fondat împreună cu mai mulți cotași SRL ”Brânzeni-agro”, care acum gestionează pământurile a circa 400 de consăteni.

 

– Domnule Cotlău, cu ce sentimente aţi întâmpinat azi Ziua lucrătorului din agricultură?

– Această sărbătoare este un prilej de totalizare a activității de un an şi de analiză a reuşitelor şi lacunelor pentru a identifica posibilități de mișcare  înainte. Agricultura ar trebui numaidecât să se bazeze pe știință şi experienţa performantă. Mă bucur să-i văd pe colegii din alte sate, să aflu despre succesele lor.  Pentru noi este o zi cu mare semnificație: creștem pâine, hrănim țara.

– Cum apreciați rezultatele anului agricol 2016?

– Pot spune că a fost poate cel mai reușit an de la 1999 încoace pentru gospodăria noastră. Grâu am strâns câte 4200 kg/ha – cea mai bună roadă care am obținut-o la Brânzeni vreodată. Am avut ploi la timp, dar și tehnologiile le-am respectat. Desigur, am avut și probleme destule. De exemplu, sămânța de porumb s-a dovedit a fi necalitativă și am fost nevoiți să semănăm repetat. Dar roada la toate culturile a fost bună, ceea ce ne-a dat posibilitate să ne onorăm obligaţiunile faţă de cotași, dar şi faţă de stat. 

– Dacă la sărbătoare ar veni ministrul Agriculturii, ce i-ați solicita?

– Cred că situația ministrului Agriculturii în Republica Moldova de la 1991 încoace întotdeauna a fost de neinvidiat. Pe mine cel mai mult mă șochează faptul că mesajele acestor miniştri nu sunt clare, prin urmare nu știi ce să aștepți de la ei. Solicităm investiții substanțiale, programe clare de dezvoltare a ramurii, să putem ieși mai uşor cu producţia noastră pe piețele externe. Degeaba. Astăzi pe mine personal mă neliniștesc promisiunile liderilor partidelor de stânga de a debloca exporturile spre Rusia, promisiuni prea simpliste, nereale. În ultimii doi ani ambasadoare a Poloniei la Moscova a fost Kararzina Pelczinska-Nalencz, o diplomată destul de abilă, înțeleaptă și perspicace (nepoata ex-premierului Donald Tusk), care a reușit să deblocheze exporturtile de carne și mere poloneze în Federaţia Rusă. Şi asta pentru că producția preconizată pentru export întrunea toate rigorile de calitate. Pe de altă parte, dumneaei a reușit să elimine politicul din aceste relaţii. Cu regret, e greu de priceput cu ce mesaje se duc guvernanții noștri la Moscova odată ce ai impresia că vor să ne vândă cu totul acolo. Pledez, totuși, ca Guvernul să aibă buni profesioniști la conducerea ministerului nostru şi aceştea să fie şi patrioţi.

– Ce ar garanta un viitor promițător agriculturii noastre?

– În primul rând, cred că agricultura trebuie să activeze pe baze științifice. Mai multe societăți mixte, precum cea condusă de ex-minis-trul Agriculturii Vitalie Gorincioi demonstrează că şi în condiţiile noastre putem crește roade bune. Cred că ar fi cazul ca şi pentru producătorii agricoli licența să fie obligatorie. Dacă fermierul are licenţă, pot să-i acorzi subvenții, investiții, fiind sigur că acestea vor da rezultate bune. 

– Ce i-ați sfătui pe tinerii care doresc să se implice în businessul agricol?

– Cu regret, ei sunt foarte puțini, dar trebuie să știe că fără o pregătire teoretică bună și intuiție puțin probabil să reușească. Agricultura cere multă muncă. Şi norocul ține cu cei care riscă rațional, care nu se tem de greutăți. 

– De ce, în opinia Dumneavoastră, producătorii agricoli de la noi nu se prea încumetă să-şi coopereze eforturile pe diferite domenii, ca să rezolve problemele mai uşor?

– Eu fac parte dintr-o cooperativă de întreprinzător, pentru care cresc cereale și care mi-i datoare doi ani la rând. Sunt membri ai consiliului de conducere care nu-şi onorează datoriile faţă de cooperativă. Cooperarea presupune, în primul rând, responsabilitate, corectitudine, respect reciproc, calităţi cam rare la noi.

– Adică trebuie să ne debarasăm de niște metehne…

– …care au apărut anume după ce au murit colhozurile. Se știe că floarea-soarelui trebuie semănată pe unul și același teren doar după 7 ani.  La noi unii seamănă floarea-soarelui pe aceleaşi terenuri chiar al doilea an. Astfel ne putem pomeni că peste 10-15 ani pe terenurile respective nu va creşte nimic. Nu-i pot înțelege pe unii lideri agricoli care se plimbă în Geepuri, își procură luc-ruri de lux inacceptabile în condițiile când lumea de la care arendezi pământul o duce foarte greu. Veniturile obţinute trebuie investite în tehnologii moderne, înfiinţarea unor noi locuri de muncă.

– Credeţi că agricultura din Republica Moldova are viitor?

– Da, numai că pentru asta în agricultură trebuie să vină oameni competenţi, energici, iar statul să se întoarcă cu faţa spre această ramură şi să-i creeze condiţii normale de dezvoltare.

Ion Cernei                                                                                                                                                                 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker