Evenimente

Fermierul care a reuşit să scoată gospodăria în rândul celor fruntaşe

Înainte de a lua în gestiune GŢ „Sandic Gheorghe M.”, Mihail Sandic a studiat la Colegiul Naţional de Comerţ, apoi a urmat Facultatea Drept Economic la Academia de Studii Economice, a activat la Direcţia Generală Finanţe a Consiliului Judeţean Chişinău, Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei. De zece ani însă s-a stabilit în sa-tul natal Şipca, raionul Şoldăneşti, unde conduce gospodăria ţărănească nominalizată mai sus.

La moment gospodăria gestionează 1340 ha de terenuri agricole şi datorită implementării pe larg a tehnologiilor avansate, folosirii tehnicii noi, înregistrează rezultate demne de laudă.

Pe parcursul anilor 2009-2011 GŢ „Sandic Gheorghe Mihail” a plantat 71 ha cu pomi fructiferi, inclusiv 45 ha de meri şi 26 ha de caişi.

În ultimii ani gospodăria obţine roade stabile la toate culturile agricole. În 2015, de exemplu, roada medie de grâu la hectar a constituit 4,4 tone, de orz de toamnă – 3,2 tone, floarea-soarelui – 2,35 tone, porumb – 8 tone, fructe – 18 tone. Rezultatele anului curent sunt şi mai îmbucurătoare.

În ultimii ani a fost renovată aproape toată tehnica şi utilajul agricol, au fost construite încăperi pentru păstrarea producției cu o capacitate de trei mii de tone.

Pe o suprafaţă de peste 800 ha se aplică metodele noi de lucrare a solului no-till şi mini–till, se probează hibrizi şi soiuri performante de culturi agricole, se fac investiţii pentru a deschide noi locuri de muncă, se menţionează într-o caracteristică semnată de preşedinta raionului Svetlana Rotundu şi primarul s. Şipca, Ion Bulat.

În imagine: Mihail Sandic (în dreapta) împreună cu Andrei Muţuţchi, şeful Direcţiei Agricole Şoldăneşti, ţinând sfat la recoltarea cerealelor

Victor Sofroni

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker