ApropoPolitic

Mariana Durleșteanu și jocul iluzoriu al șahistului Dodon

Întrucât ex-președintele Dodon e pasionat de șah, știe că există o noțiune numită jocul iluzoriu. Niște mișcări ce la prima vedere asigură performanța în joc și succesul la finalul partidei.

Dar… jocul iluzoriu însoțit de șmecherie și pași falși duce la un dezastru total, cu descalificarea grosmaistrului.

Am citit cu mare atenție adresarea către cetățeni a Marianei Durleșteanu, candidata propusă de socialiști+șoriști la funcția de prim-ministră și am descoperit un joc iluzoriu.

La prima vedere demersul conține o analiză a situaţiei social-economice, din care reiese că în a doua jumătate a anului Trezoreria nu va avea surse, nu sunt prevăzuți în buget bani pentru vaccinare, deficitul bugetar va fi de două ori mai mare. Ca rezultat nu vor fi achitate la timp salariile, pensiile. 

Deja lăcrimez numai pentru faptul că, dacă nu vom alege Salvatorul, Mesia sau țapul ispășitor, intrăm în criză. Am conștientizat: “Numai dacă eu, Mariana Durleşteanu, am să conduc Guvernul de criză, avem șansa să depășim cataclismul și dezastrul!”

Mamă dragă, ce mostră de joc iluzoriu cumplit! Când asemenea mesaje ajung la cugetul nostru de la o fostă ministră de Finanțe, o ambasadoare a RM  în Cețosul Albion, de la o manageră de proiect a unei companii petroliere și,  până la urmă, de la o femeie deșteaptă, se pare că adevărul și mântuirea noastră e aici ca pe tipsie!

Dar… e o iluzie. Dna Durleşteanu trebuia să-și înceapă discursul prin a ne spune franc și fără echivocuri: cine e vinovat de dezastrul din economie, de starea socială a cetățeanului R. Moldova? Cine a nimicit antreprenoriatul și a sărăcit fermierul? Cine a trâmbițat din surle că pandemia e sub control, cu realizarea unor măsuri concrete? Așa de concrete că nici nu au prevăzut în buget surse pentru vaccinare – măcar tratează Covid-ul cu descântece! În schimb pentru proiecte electorale avem finanțări!

De ce candidata la funcția de prim-ministră nu vorbește despre aceste realități? Explicăm: din simplul motiv că astă alianță sclipuită la repezeală o promovează pe Durleșteanu și o reprezintă pentru a trage din timp să se mențină la guvernare și să fure ce a mai rămas. Dar un adevăr pentru toți cetățenii Republicii Moldova este evident: fără ajutorul partenerilor externi din Vest nu avem șanse de a supravieţui! 

Și acum o întrebare simplă pentru candidată. Evident, europenii cunosc realitățile din Moldova, pasiansul politic, ei au ceva în cap și, bineînțeles te-au deconspirat a cui interese reprezinți.

Ai vre-o șansă să primeşti un bănuț de la ei? Nu, și știi de ce. Nu te ajută nici școala occidentală, nici CV-ul cu postul de ambasadoare, nici serviciul la „Kazmunaygaz”. E o iluzie. Dacă jucaţi șah, dnă Durleşteanu, nu acceptați un pas sinucigaș, o momeală otrăvită ce vă afectează imaginea. Cu toată stima și respectul. 

Constantin Tampiza, ex-vicepremier, ex-ministru al Economiei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker