Politic

Plahotniuc, fără „Ordinul Republicii”. Ce distincții ale Republicii Moldova mai are oligarhul

Șeful statului Maia Sandu i-a retras, joi, controversatului om de afaceri și politician Vladimir  Plahotniuc (foto) distincția „Ordinul Republicii”. Ea susține că „o persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”.

Cel care i-a acordat în iulie 2014 distincția de stat supremă a Republicii Moldova fostului lider democrat a fost ex-președintele Nicolae Timofti, la „rugămintea” lui Pavel Filip.

Această distincție a fost acordată, invocă actualul președinte al Republicii Moldova, cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincții de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor.

„Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri despre decorarea cu distincții de stat.”

Demersul din partea Organizației municipale a Partidului Democrat a fost semnat de către președintele acestei organizații de partid de atunci, Pavel Filip.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 1123 din 30.07.1992 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, Vă rugăm respectuos să examinați prezentul demers al Partidului Democrat din Moldova privind propunerea de decorare a domnilor Marian Lupu și Vlad Plahotniuc cu distincția de stat Ordinul Republicii pentru merite deosebite în susținerea și asigurarea acțiunilor de negociere, semnare și ratificare a Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova”, se menționează în demersul actualului șef al PDM.

„Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”

Vladimir Plahotniuc a mai fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” în calitate de director general al Întreprinderii cu Capital Străin Petrom-.Moldova SA.

Sursa
anticoruptie.md
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker