OrheiSocial

Ianec Corobciuc: Primarul trebuie să fie cel dintâi patriot al satului care l-a ales

Ianec Corobciuc: ”Primarul  trebuie să fie cel dintâi patriot al satului care l-a ales.

     Articolul despre situația oarecum neobișnuită pentru APL de gradul I   din raionul Orhei unde în toamna anului 2019 au câștigat mandatele de primari şi persoane fără studii corespunzătoare şi care anterior n-au avut nicio tangenţă cu localităţile respective, a trezit reacții neunivoce între cititori. Una dintre acestea ni s-apărut că merită o atenţie deosebită.  

”Eu m-am născut în satul unde sunt acum primar. Sunt unul dintre primarii fără studii superioare, am doar studii medii de specialitate. Îmi pare rău că nu-s jurist sau economist, studii adecvate funcției de primar, dar țin la comunitatea natală și mă strădui să fac schimbări în sat. Adică mă consider  primarul satului, nu al partidului care m-a susţinut. Din cei 9 consilieri doar 4  reprezintă partidul respectiv, ceilalți 5 sunt de la alte formațiuni. Eu cred că nu are importanță din partea cărui partid am venit. Trebuie să muncești or, nimeni nu o va face în locul tău”, mi-a spus la telefon Ianec Corobciuc, primarul de Pohorniceni. În cadrul disuţiei a şi apărut ideea acestui interviu .

   Domnule primar, cum s-a întâmplat că porți acest numele cam neobișnuit prin părţile noastre?

     Este diminutivul  lui Ian Kos, un personaj dintr-un serial polonez de aventuri pe care părinții mei în copilărie l-au vizionat la televizor şi care le-a plăcut mult. În română ar însemna Ion sau Ionel. Zilele trecute, ajutat de cineva chiar am găsit pe net imaginea de azi a actorului care a jucat rolul respectiv în anii 1966-1970. Îl cheamă Ianusz Gayos, are 82 ani și a făcut o carieră actoricească deosebită. Eu am 43 de ani, fac parte dintr-o familie unită cu oameni cumsecade, cu rădăcini adânci în istoria localității unde dragostea și întelegerea a persitat întotdeuna. Sunt căsătorit și am două fiice. Am lucrat în srăinătate, chiar și în SUA, adică am o experiență de viaţă destul de vastă care,cred eu, îmi permite să mă aplic şi de gestionarea treburilor satului.

    Cum ați devenit  primar?

Am ajuns primar al satului Pohorniceni pentru că vreau să fac schimbări , inclusiv în mentalitatea consătenilor. Pentru mine satul natal este întruchiparea veșniciei, dar această veșnicie trebuie să fie durabilă.  pentru că aici mi-am petrecut copilăria și îmi voi întâmpina bătrânețele, aici trebuie să trăiască urmașii noștri. Avem circa 1000 de locuitori. De ce am fost ales anume eu, dar nu un străin cum s-a întâmplat în alte sate? Consătenii noştri au ales omul pe care-l cunosc mai bine și caruia pot să-i ceară socoteală.

   Că anul 2020 a fost unul dificil este puțin spus…

Satul nostru a fost primul în raionul Orhei unde a fost înregistrat un caz de COVID-19. Am muncit mult pentru a informa locuitori despre riscurile acestui virus, metodele de protecție, am instalat un post  de dezinfectare la intrarea în localitate, am repartizat dezinfectant gratuit  tuturor gospodăriilor, concomitant  sistând toate activitățile pentru a evita răspândirea infecției. Astfel am reușit să ținem pandemia sub control.   

   Ce ați reușit să mai faceţi în primul an de mandat?     

Împreună cu Consiliul local, sau mai corectat ar fi să spun împreună cu satul am reușit următoarele : a fost reparată capital fațada Casei de cultură, am construit gardul şi instalat pavaj în curtea acestei instituţii, iar pe terenul aferent, cu susţinerea financiară a consilierul local Ion Gâjdian s-a început amenajarea unui parc unde, contribuţia diasporei  a fost construită o căsuță de odihnă, amenajat un teren de joacă și altul de volei. Au fost procurate 55 de scaune , o boxă și un laptop pentru căminul de cultură. Am prelungit itinerarrul cursei Pohorniceni –Orhei cu construcția unei staţii pentru pasageri.   

         Cum a fost?

 Bugetul satului care abea trece de 2 milioane lei ajunge doar pentru strictul necesar, mai vin ceva bani de la CR pe care nici nu i-ași pune la socoteală pentru că nu este nimic mai simplu decât să instalezi iluminarea stradală sau să asfaltezi un kilometru-doi de drum. Dar pentru mine a fost important să conving săteni să contribuie și ei la soluţionarea problemelor comunităţii. or, orice leu al lor asigură  durabilitatea proiectelor. Corobciuc Olesea, Corobciuc Oxana,Rusu Jora, Pînzari Ion, Gașper  Boris, Coniuc Ion, Prodan Andrian, Gâjdian Andrei au făcut donații de până la 190 EURO fiecare . Tot în această perioadă, cu concursul  guvernului  României am terminat reparația capitală a blocului alimentar si sanitar de la grădinița ,,Andrieș”. Cu surse din bugetul local  am înlocuit geamurile și ușile vechi cu altele din termopan, a fost construit un pavilion de recreare pentru copii. 

    

Cu bani de la CR Orhei a fost instalat sistemului de încălzire în sediul primăriei (53000 lei), reabilitate cu beton-asfalt trei tronsone de drum (aproximativ 1mln de lei), instalată linia electrică pentu iluminarea grădiniței ,,Andrieș” (86.700 lei). 

  Aveți în sat un obiect unucal – muzeu la aer liber…

  Este proiectul Zinaidei Marin care din proprie inițiativă a decis să transforme casa părintească într-un muzeu de epocă – ”Curtea țărănească”.  Noi i-am acordat un ajutor material pentru a amenaja expoziția, organizăm aici în zilele de odihnă spectacole ale artiștilor amatori din satele vecine pentru sătenii noștri.                 

   Ce preconizați pentru anul curent? 

 Vrem , cu susţinera diasporei, să deschidem o sală de sport cu acces gratuit în căminul de cultură.

 Ați reușit multe, cu bani bugetari puțini…În același timp se vehiculează ideea unei reforme territorial- administrative şi Pohornicenii ar intra, să zicem, în componența or. Orhei?

Cândva Pohornicenii, dar și alte sate din preajmă au făcut parte din componența municipiului, dar sătenii au dorit descentralizare pentru că administraţia oraşului cam uita de suburbii. Orheiul avea apă, lumină, gaze, canalizare, iar suburbia stătea în întuneric și frig. Eu i-am dovedit colegului meu din mandatul precedent care a fost un gospodar bun că la construcția gardului din fața căminului cultural se poate cheltui o sumă de două ori mai mica decât a cheltuit dânsul într-un  proiect similar. Am folosit alte materiale, contribuția prin muncă și bani a sătenilor. Apropo, la majoritatea proiectelor realizate în anul trecut am valorificat bani nevalorificați de primărie în a. 2019, plus contribuția sătenilor. 

                                                     Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker