Social

Istoricul Octavian Țîcu citește lecții elevilor din provincie despre ororile regimurilor totalitare

La LT ”Lucian Blaga” din Telenești și Gimnaziul Coropceni au avut loc săptămâna trecută lecții de istorie cu participarea unui invitat special – Octavian Țîcu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, doctor în ştiinţe, coordonator-cercetător la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiințe a Moldovei, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

Istoricul Octavian Tacu 1Istoricul Octavian Țîcu citește lecții elevilor din provincie despre ororile regimurilor totalitare

Tema lecției a fost „Ororile regimurilor totalitare în Basarabia”, fiind abordate mai multe subiecte, precum: Holocaustul din Basarabia, deportările şi consecințele acestora; interpretările actuale ale Holocaustului nazist şi cel sovietic, recunoaşterea sau nerecunoșaterea oficială a acestora etc.

Elevii au demonstrat un interes viu față de aceste subiecte, lecţia transformându-se într-un dialog activ. 

”L-am invitat pe dl Ţîcu să vină la noi cu o asemenea lecţie,  pentru că la Chișinău, începând cu venirea la guvernare a PCRM, apoi PSRM, problema Holocaustului în Basarabia este tratată unilateral, uneori chiar tendenţios. Nu negăm ororile Holocaustului, dar dacă nu ar fi fost încheiat Pactul „Molotov-Ribbentrop”, dacă hotarele Europei nu ar fi fost recroite din voința celor două regimuri criminale, nu izbucnea conflagrația mondială, care a luat atâtea vieți omeneşti”, – a menționat Vitalie Mirciu, profesori de istorie la Liceul  “Lucian Blaga”.  

”La noi se neagă faptul că a fost și așa-numitul Holocaust roșu, care a făcut în Basarabia și mai multe victime – deportările, foametea organizată, mobilizarea bărbaţilor în armata roșie pe timp de război, deși acordurile internaţionale interziceau mobilizarea din teritoriile ocupate, mobilizarea forțată la așa-numitele FZO (învăţământul de fabrică şi uzină, de fapt muncă silnică în minele din Donbas şi alte industrii nocive) etc. Şi vina se dă pe România nu întâmplător, dar pentru a-i face o imagine proastă, deși anume în România atitudinea față de evrei a fost mai blândă decât în cea mai mare parte a țărilor europene. Aceste argumente ar trebui să le cunoască tinerii noştri”, a remarcat la rândul său dl Țîcu.

Dl Țîcu a remarcat că asemenea lecții vor fi citite în mai multe școli din toată țara. 

Octavian Ţîcu a venit la Teleneşti şi cu o donaţie de carte românească pentru bibliotecile școlare, din care elevii vor avea ocazia să-şi aprofundeze cunoştinţele în diferite domenii.

Ion Cernei  

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker