
Scriitorul-academician Andrei Lupan cinstit la baştină
La 15 februarie, de ziua naşterii poetului, dramaturgului, eseistului și omului de stat Andrei Lupan, conducerea raionului, funcţionari din cadrul Consiliului Raional Şoldăneşti şi ai primăriei Mihuleni i-au adus un omagiu la bustul instalat la baştină.
Acţiunea de comemorare a culminat cu depuneri de flori la bustul poetului.
Dna Nadejda Leşanu, secretara Consiliului Local Mihuleni, în discursul ei a vorbit despre tezaurul preţios pe care Andrei Lupan l-a lăsat pentru urmaşii neamului, dar şi despre personalitatea marcantă şi activitatea sa ştiinţifică de academician, care i-au adus faima şi recunoştinţa mai multor generaţii.
Vicepreşedintele raionului Şoldăneşti, Vasile Macovei a exprimat la rândul său un mesaj de profund elogiu la adresa scriitorului, făcând o scurtă retrospectivă a vieţii şi creaţiei sale: „A fost un adevărat patriot și luptător al neamului. Ne vom aminti mereu cu aleasă preţuire de viaţa şi creaţia marelui poet al acestui pământ, care reprezintă o valoare pentru cultura noastră naţională. Veşnică să-i fie amintirea.”
Andrei Lupan s-a născut la 15 februarie 1912 în satul Mihuleni, în prezent în raionul Şoldăneşti, în familia lui Pavel şi a Nadejdei Lupan. El a fost un important om de cultură, dar şi un savant meritoriu. Andrei Lupan a exercitat funcţiile de preşedinte al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din RSSM (1946-1955; 1958-1961), secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din URSS (1954-1971).
În cursul vieții a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1967, pentru volumul de versuri „Legea găzduirii”), Premiul de Stat al URSS (1975, pentru ciclul de versuri „Magistrale”), decorat cu 2 ordine „Lenin” şi cu 3 ordine „Drapelul Roşu de Muncă”, i s-a conferit titlul de „Scriitor al Poporului din RSSM” (1982) şi „Erou al Muncii Socialiste”. S-a stins din viaţă la 24 august 1992.
A tradus din creaţia scriitorilor clasici de limbă rusă. Scriitoare cunoscută a fost şi sora poetului, Ana Lupan.
După site-ul soldanesti.md şi Wikipedia