Social

Ţânţăreni: comuna modernă împărțită de două județe

Comuna Țânțăreni din județul Gorj, cu ale ei sate Arpadia, Florești, Chiciora și Țânțăreni, surprinde în mod plăcut. Drumuri asfaltate, gospodării racordate la rețeaua de apă și gaze, unități de învățământ reabilitate, dotate corespunzător, centru de consiliere pentru copiii ai căror părinți au plecat în străinătate, cantină socială pentru oamenii nevoiași, aceasta este, pe scurt, imaginea comunei. Și pentru că uneori viața bate filmul, în comuna gorjeană, o stradă din satul Florești este locuită pe o parte de gorjeni, iar pe cealaltă parte de doljeni.

La o distanță de 40 km de Craiova, odată ce treci granița județului Dolj, ajungi în comuna Țânțăreni din Gorj. Încă de la intrarea în localitate te surprind casele semețe şi îngrijite. Nu după mult timp de mers ajungi în satul de centru, Tânțăreni. În jurul Târgului de vite, de o parte şi de alta a drumului, sunt reunite case ce poartă plăcuțe cu mențiunea „monument istoric“. Numărul lor este impresionant: 20. Cu sute de ani în urmă, negustorii, meșteșugarii au ales să-și ridice acolo casele și să-și dezvolte afacerile. În scurt timp, Tânțăreni se transformase într-o comunitate prosperă.

La sute de ani distanță, comuna surprinde. Toate drumurile sunt asfaltate, iar apa curentă și gazele nu sunt un lux în aceste locuri.

„Pe toată perioada mandatelor de primar am reușit să fac aproape tot. Mă gândeam acum ce mai am de făcut. Când am fost aleasă primară, în comuna Țânțăreni nu erau asfaltate decât drumul european și o porțiune de drum județean. Atunci am asfaltat tot ce ține de comună. Alimentare cu apă avem în toate satele. Acum trebuie să finalizăm lucrările pentru satele Chiciora și Arpadia. Mai avem de rezolvat doar racordul electric. Gaze sunt în satul Țânțăreni și Florești. Au început să se mai întoarcă tinerii. În 1991, când am venit eu la primărie, satul Arpadia nu avea curent electric. A fost prima acțiune mare pe care am făcut-o“, a spus primara Maria Vasilescu.

Proiectele la Primăria comunei Țânțăreni nu se opresc, însă. „Avem aprobat și semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării pentru sistemul de canalizare în satul Țânțăreni. De asemenea, mi-am propus să întocmesc studiul de fezabilitate și pentru canalizare în satul Florești. Și Căminul de cultură din satul Țânțăreni este în reabilitare și avem aprobare și pentru cel din satul Florești. Singura amărăciune e cu Târgul săptămânal. Sperăm să găsim un program prin care să reușim să-l modernizăm. O să avem în vedere și poarta de intrare, care are o vechime de peste 100 de ani, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice. Avem studiul de fezabilitate făcut de câțiva ani, dar e vorba de o sumă mare, pe care nu ne-o putem permite“, a completat primaracomunei.

Pentru că face parte din rândul acelor comune din Gorj în care solul e impregnat cu nutrienți, la primărie se pune la punct alt proiect ce are în vedere controlul poluării. „Proiectul este implementat de Ministerul Mediului. El constă în realizarea unei platforme de gunoi betonată, furnizarea de europubele către populație, dar și dotarea primăriei cu utilaje. Se vor crea și locuri de muncă și, totodată, se va rezolva și problema gunoiului de grajd. În ceea ce privește gunoiul menajer, avem contract cu o firmă de salubritate. Oamenii au început să înțeleagă că este necesar să nu mai arunce la întâmplare resturile menajere“, a precizat primara comunei.

 

Instituții de învățământ moderne

În comuna Țânțăreni elevii și profesorii își desfășoară activitatea în cele mai bune condiții. „Școala din Țânțăreni a fost modernizată pentru că arăta groaznic. Mi s-a reproșat atunci că fac școala și nu fac drumurile, pentru că dă mai bine în campania electorală să modernizezi un drum decât o unitate de învățământ. Fiind om al școlii, pentru că sunt profesor de meserie, mi-am zis că, dacă nu fac ceva pentru unitățile de învățământ, mai bine plec de la primărie“, a spus Maria Vasilescu.

În anul 2012, Școala Gimnazială din satul Florești a fost reabilitată și ea cu fonduri de la Banca Mondială, iar în 2013 i-au fost adăugate cinci săli de clasă, un laborator și un cabinet psihologic, copiii putând astfel să învețe într-un singur schimb. „Școala de la Florești este una dintre cele mai frumoase din județ. Arată ca un complex școlar, atât din punct de vedere al aspectului, cât și al dotării. Există laboratoare de chimie, informatică, matematică, română, franceză, o sală și terenuri de sport. Avem și centrală pe gaze. În 2014 am procurat și un loc de joacă. “, a precizat Elena Boiangiu, directoarea Școlii Gimnaziale Țânțăreni.

De asemenea, grădinița și școala din Chiciora, unde vin copii din satele Chiciora și Arpadia, fiinţează în localuri noi, construite în colaborare cu o fundație din Italia.

 

În ajutorul comunității

Atunci când tot mai mulți localnici au început să-și caute un loc de muncă în străinătate, municipalitatea a întins o mână de ajutor copiilor rămași acasă, în îngrijirea rudelor. În 2010 a înființat în satul Țânțăreni Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Orice copil contează“. Deși erau în vacanță, i-am găsit pe copii într-una dintre săli, în jurul unei mese, alături de psiholog.

„Ne axăm pe deprinderile elementare de viață, pe dezvoltarea unui stil de viață sănătos, pe capacitățile copiilor de a socializa, de a relaționa cu ceilalți. Sunt prog-rame educaționale complementare școlii. Orarul se face în funcție de nevoile specifice oricărui copil. De asemenea, o dată pe lună lucrăm și cu membrii familiei în grija cărora au fost lăsați, pentru ca aceștia să le poată înțelege mai bine comportamentul și să le ofere sprijinul necesar“, a precizat Tanța Pâslan, psihologă de la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii din comuna Țânțăreni.

De asemenea, primăria a inițiat, în colaborare cu Fundația „Terre des Hommes“, un program de educație și igienă. Copiilor din cadrul familiilor cu stare materială precară li se oferă hăinuțe, la fel cum li se oferă ajutor micuților ai căror părinți sunt imobilizați sau suferă de handicapuri severe. „Am primit o mașină de spălat, o masă și un fier de călcat. Asistentele sociale se deplasează cu bicicletele la familiile nevoiașe, aflate în dificultate, iau hainele, le spală, le calcă și apoi le duc înapoi. Le oferim ajutor“, a mai precizat Tanța Pâslan.

Pentru că există cazuri în care unele familii nu au întotdeauna posibilitatea de a le pregăti celor mici o masă caldă, în 2006 s-a amenajat în locul fostei brutării din satul Tânțăreni o cantină socială. „Le pregătim zilnic două feluri de mâncare, hrană caldă pentru prânz, iar seara hrană rece. Vinerea le facem pachețele pentru zilele de la sfârșit de săptămână, când cantina nu este deschisă. Le dăm conserve, pateuri, lactate. 20 de persoane vin zilnic și iau masa aici“, a precizat Maria Nițoaica, bucătăreasă la Cantina socială din Țânțăreni.

Oamenii din comuna Țânțăreni sunt mulțumiți de schimbările din localitatea lor. Necazul lor este că nu pot să-și găsească un loc de muncă la ei în țară și sunt nevoiți să ia drumul străinătății, să stea departe de copii și de părinți. „Avem tot ce ne trebuie, apă, gaze, asfalt. Din păcate, locuri de muncă avem în străinătate, pentru că aceasta e o zonă unde s-a cam terminat cu industria. A rămas Complexul Energetic Oltenia, care șchioapătă și el. Și atunci plecăm în Spania, Germania“, ne spune o localnică din satul Florești. Bătrânii îi privesc cu compasiune pe cei plecaţi. Le este greu să-i ştie duşi departe, iar tristețea este cu atât mai mare cu cât atunci când revin la casa părintească, după trei luni sau un an, cât durează contractul în străinătate, se întorc bolnavi. „E greu de tineretul care pleacă. Muncesc mult, vin cu bani puțini și bolnavi, cu dureri de picioare, de spate“.

Când se înzdrăvenesc, tinerii pleacă din nou. Trebuie să-și câștige existența, să-și ajute familia rămasă acasă.

 

Două județe pe aceeași stradă

În satul Florești, pe o stradă cu două denumiri – Dobreni a satului Florești, comuna Țânțăreni, județul Gorj – și Căpintenilor a cătunului Căpinteni, satul Fratoștița, oraș Filiași, județul Dolj -, gorjenii și doljenii trăiesc în bună înțelegere. Locuiesc pe aceeași stradă, dar în județe diferite. Oamenii de pe o parte a străzii au buletine de Gorj, iar ceilalți de Dolj. Din acest motiv, strada cu două nume este neasfaltată, plină de noroi. „Am buletin de Fratoștița – Dolj și vecinul de peste drum, de Țânțăreni – Gorj. Când o să vină într-o bună zi primarul de la Filiași, o să-l rugăm să-i schimbe numele în Strada cu noroi. Copiii se duc la școală în Gorj. Pentru botezuri, cununii și înmormântări, tot în Gorj mergem. Nu avem niciun consilier care să răspundă de noi. Nu-și dă nimeni interesul“, reclamă o doljeancă.

Vecinul gorjean de peste drum o consolează. „Vecinii mei ţin de Filiași. Noi ne înțelegem bine, doar primarii nu se înțeleg. Doamna Vasilescu le-a băgat și la doljeni gaze, apă. Primarul lor de la Filiași nu știu ce face. Avem noi grijă de ei“, se mândrește gorjeanul.

Într-adevăr, se pare că ajutorul va veni din partea Primăriei Țânțăreni – Gorj, iar drumul noroios va fi și el mo-dernizat în cursul acestui an.

Avem prins în reabilitare și modernizare și drumul de la granița dintre județe. Sunt aproape trei kilometri de drum. Îl vom asfalta pe tot. Ar fi culmea să-l facem pe jumătate!“, a precizat Maria Vasilescu, primara din comuna Țânțăreni.

Mirela Marinescu

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker